Γράφει ο Θέμης Δαγκλής
Η επίσκεψη στην Ουάσιγκτον και η χειραψία με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτελεί για κάθε Έλληνα υπουργό Εξωτερικών την κορυφαία στιγμή της καριέρας του, ο Βενιζέλος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη συνάντηση, στη δεδομένη χρονική συγκυρία θα προτιμούσε να την αποφύγει...
...Στην Ουάσιγκτον πάει για να ακούσει τα εξ' αμάξης και το ξέρει.
Υπάρχουν κάποια πράγματα με τα οποία οι Αμερικανοί δεν παίζουν και ένα από αυτά είναι η τρομοκρατία. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο Τζον Κέρι θα είχε σημαντικότερα πράγματα να κάνει από το να δεχτεί τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον, ειδικά όταν τρέχει η Γενεύη 2 και σε λίγες μέρες τίθεται σε ισχύ η συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν. Ο προγραμματισμός άλλωστε δεν ήταν αυτός, τέλος Δεκέμβρη ή αρχές Γενάρη επρόκειτο να ξαναπεράσει από την Ελλάδα η αναπληρώτρια υπουργός Αμάντα Σλόατ που έχει την ευθύνη για την περιοχή μας. Το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γερμανική πρεσβεία, κυρίως όμως η απόδραση του Χριστόδουλου ξηρού άλλαξαν τα πάντα.
Ξαφνικά ο Κέρι βρήκε χρόνο για την Ελλάδα, όχι βέβαια για να μας πεί τα κάλαντα. Ο Βενιζέλος, που είχε προγραμματίσει να επιστρέψει από το Παρίσι την Τρίτη το βράδυ και είχε κλείσει την εβδομάδα του με ένα Πολιτικό Συμβούλιο και - επιτέλους – μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής βρέθηκε προσκεκλημένος στην Ουάσιγκτον για την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου. Άλλαξε το πρόγραμμα του και κανόνισε να πάει απευθείας από το Παρίσι σε αυτήν την ανεπάντεχη συνάντηση που δεν προοιωνίζεται τίποτε καλό.
Έχουν περάσει πάνω από 10 χρόνια που ένας Έλληνας υπουργός Εξωτερικών χρειάστηκε για τελευταία φορά να αντιμετωπίσει έναν Αμερικανό ομόλογο του για την τρομοκρατία. Διπλωμάτες που ήταν παρόντες σε τέτοιες συναντήσεις θυμούνται, ότι ήταν μια εξαιρετικά οδυνηρή εμπειρία, στις περιπτώσεις αυτές οι Αμερικανοί ξεχνούν κάθε ίχνος διπλωματικής αβρότητας. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, που όχι μόνο χορήγησε άδεια στον Χριστόδουλο Ξηρό αλλά παρέλειψε και να τον θέσει υπό εποπτεία κάνουν τη θέση του Βενιζέλου ακόμα πιο δύσκολη.
Ο Βενιζέλος είναι προειδοποιημένος, στο Eurogroup άλλωστε είχε την ευκαιρία να καταλάβει, τι σημαίνει εχθρική ατμόσφαιρα. Τον ανησυχεί όμως το ενδεχόμενο να του θέσουν οι Αμερικανοί πιεστικά και κατάμουτρα αίτημα για κατάργηση των αδειών σε ότι αφορά τους τρομοκράτες της 17Ν, κάτι που άλλωστε είναι εξαιρετικά πιθανό. Ούτως ή άλλως, το θέμα αυτό το έθεταν παγίως, όχι όμως δημόσια πάντα τα τελευταία χρόνια οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg