Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

«Πολεμικό» κλίμα στη Γενεύη II για το μέλλον του Άσαντ

«Πολεμικό» κλίμα στη Γενεύη II για το μέλλον του Άσαντ
Δημοσιογραφικός «πυρετός» την ώρα της ομιλίας του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ στο Μοντρέ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
Στην πρεμιέρα της διάσκεψης της Γενεύης μεταφέρθηκε ο συριακός εμφύλιος με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να εξαπολύουν εκατέρωθεν κατηγορίες σε κλίμα τόσο εκρηκτικό που καθιστά αμφίβολο εάν η διεθνής διπλωματία θα μπορέσει τελικά να φέρει τις δύο πλευρές ενώπιος ενωπίω την Παρασκευή για την πρώτη απευθείας διαπραγμάτευση με επίκεντρο του ρόλο του Μπασάρ αλ-Άσαντ σε μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης...

Τη μείζονα διπλωματική πρόκληση αναλαμβάνει ο ειδικός μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι, ο οποίος θα συναντήσει την Πέμπτη χωριστά τις δύο αντιπροσωπείες.

«Δεν έχουμε ψευδαισθήσεις ότι αυτό θα είναι εύκολο, αλλά θα προσπαθήσουμε πολύ σκληρά» δήλωσε ο μεσολαβητής σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της διάσκεψης, αναγνωρίζοντας πως δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να οδηγήσει τις δύο πλευρές στο ίδιο δωμάτιο στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη την Παρασκευή.

Η διεθνής υπουργική διάσκεψη στο ελβετικό θέρετρο του Μοντρέ εξελίχθηκε την Τετάρτη σε κλίμα «πολεμικό» με οργισμένες ομιλίες, προκλήσεις, αντιπαραθέσεις, καθώς και «θερμό επεισόδιο» μεταξύ του Σύρου υπουργού Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Καμία πλευρά δεν εμφανίστηκε διατεθειμένη να υποχωρήσει, καθώς καμία πλευρά δεν είναι επί του πεδίου αρκετά απελπισμένη ώστε να υποχωρήσει. Το τεράστιο χάσμα που τις χωρίζει ως προς το μέλλον του Άσαντ σε μία διαδικασία πολιτικής μετάβασης, καθώς και η διαίρεση Ηνωμένων Πολιτειών και Ρωσίας, διεφάνη τάχιστα.

Ουδείς ανέμενε στην πρεμιέρα της Γενεύης ΙΙ κάποιο «θαύμα». Η διάσκεψη ήταν πρελούδιο της πρώτης απευθείας διαπραγμάτευσης μεταξύ των συριακών αντιπροσωπειών που έχει οριστεί για την Παρασκευή, και το ζητούμενο ήταν ακριβώς μία έκβαση που να επιτρέπει να προχωρήσει αυτή η διαπραγμάτευση -κάτι που αναλαμβάνει τώρα να επιτύχει ο Λαχντάρ Μπραχίμι.

Επί τάπητος στο Μοντρέ, καθώς και στη μετέπειτα διαπραγμάτευση, τίθεται η διακήρυξη της πρώτης διάσκεψης της Γενεύης το 2012 σχετικά με σχέδιο πολιτικής μετάβασης στη Συρία, και κεντρικό ζήτημα είναι ο ρόλος του Μπασάρ αλ-Άσαντ στη διαδικασία.

«Ο Άσαντ δεν φεύγει»: Ο Σύρος υπουργός Πληροφόρησης Ομαρά Ζοαμπί ήταν ξεκάθαρος μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου στο Μοντρέ, και ενώ είχαν προηγηθεί ο οργισμένες ομιλίες του Σύρου υπουργού Εξωτερικών και του επικεφαλής του συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης Αχμάντ Τζάρμπα.

Ο αντιπρόσωπος της συριακής αντιπολίτευσης Αχμάντ Τζάρμπα διεμήνυσε μιλώντας στο Μοντρέ ότι δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία συμφωνία που να προβλέπει την παραμονή του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Και ενώπιον όλων έδειξε φωτογραφία που περιλαμβάνεται στην έκθεση που μιλά για συστηματικά βασανιστήρια και εκτελέσεις 11.000 κρατουμένων από το καθεστώς Άσαντ.

«Δεν μπορεί με κανένα τρόπο» να παραμείνει στην εξουσία ο Μπασάρ αλ-Άσαντ ήταν η δήλωση του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι στο Μοντρέ. Ταυτόσημη η θέση της Σαουδικής Αραβίας με τον πρίγκιπα Σαούντ αλ-Φαϊζάλ να τονίζει ότι κανένας ρόλος δεν μπορεί να υπάρξει για τον Άσαντ και όσους από το καθεστώς «έχουν αίμα στα χέρια τους».

Με την ομιλία του Τζον Κέρι το κλίμα φορτίστηκε περισσότερο. «Ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα συμμετέχει στη μεταβατική κυβέρνηση. Είναι αδύνατο, αδιανόητο, αυτός ο άνθρωπος που άσκησε τόση βία εναντίον του λαού του να συνεχίσει να έχει νομιμοποίηση για να κυβερνά» τόνισε.

Η απάντηση ήρθε δια στόματος του Σύρου υπουργού Εξωτερικών Ουαλίντ Μουαλέμ, ο οποίος σε  έντον ύφος τόνισε: «Κύριε Κέρι, κανείς στον κόσμο δεν έχει το δικαίωμα να απονέμει ή να στερεί τη νομιμότητα από έναν πρόεδρο [...] εκτός από τους ίδιους τους Σύρους. Είναι δικαίωμά τους και καθήκον τους».

Η Συρία θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να υπερασπιστεί τον εαυτό της με τους τρόπους που θεωρεί κατάλληλους, δήλωσε ο Ουαλίντ Μουαλέμ. Κατηγόρισε τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης ότι είναι «προδότες» και «πουλημένοι πράκτορες του εχθρού», και δήλωσε ότι «ορισμένες χώρες που συμμετέχουν στη διάσκεψη έχουν βάψει τα χέρια τους με αίμα»

Ενδεικτική του εξαιρετικά τεταμένου κλίματος ήταν η έντονη λογομαχία του Σύρου υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος επιχείρησε να τον διακόψει όταν εξαντλήθηκε ο προκαθορισμένος χρόνος ομιλίας του στο βήμα.

«Εσείς ζείτε στην Νέα Υόρκη, εγώ στη Συρία. Έχω το δικαίωμα να παρουσιάσω τη συριακή εκδοχή εδώ» δήλωσε για να εισπράξει την απάντηση του Μπάν ότι με τη στάση του δεν συμβάλει στην «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» που ζήτησε ο ίδιος να επικρατήσει στη σύνοδο κατά την έναρξή της.

Την «εμπρηστική ρητορική» κατήγγειλε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι, ενώ ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης Αχμάντ Τζάρμπα κάλεσε ευθέως τον Άσαντ να παραδώσει την εξουσία σε  μεταβατική κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη διακήρυξη της Γενεύης Ι.

Ρώσοι και Αμερικανοί συνεχίζουν να ερμηνεύουν διαφορετικά τις βασικές αρχές της συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Ιούνιο του 2012. Οι Δυτικοί μιλούν για το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τον Άσαντ, προϋπόθεση που απορρίπτεται από τους Ρώσους και τους υποστηρικτές του συριακού καθεστώτος.

Η δημόσια τηλεόραση της Συρίας μετέδωσε την ομιλία του ηγέτη της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα προβάλλοντας ταυτόχρονα εικόνες από τα «τρομοκρατικά εγκλήματα» που έχουν διαπραχθεί στη χώρα από τους αντάρτες.

Η οθόνη ήταν χωρισμένη στα δύο: στη δεξιά πλευρά προβαλλόταν η ομιλία του Τζάρμπα, με τίτλο «Μοντρέ, Ελβετία» και στην αριστερή εικόνες με πτώματα και καταστροφές και τίτλο «Τρομοκρατικά εγκλήματα στη Συρία».

Από ευρωπαϊκής πλευράς, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς ζήτησε από το βήμα της διάσκεψης να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Συρία και να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για να παρασχεθεί βοήθεια στους αμάχους.

Συμπλέοντας με τον Τζον Κέρι, ο Φαμπιούς ότι στόχος της συνόδου δεν είναι να συζητηθεί το θέμα της «τρομοκρατίας», όπως επιδιώκει η Δαμασκός, αλλά ο σχηματισμός μιας «μεταβατικής κυβέρνησης» με πλήρεις εκτελεστικές εξουσίες.

Ο Γερμανός ομόλογός του Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ είχει ήδη τονίσει στο περιθώριο της συνόδου ότι δεν πρέπει να αναμένεται ένα «θαύμα» από τη διάσκεψη αυτή, ωστόσο επισήμανε πως ήδη «υπήρξε μία μικρή πρόοδος καθώς είναι η πρώτη φορά που τα μέρη είναι παρόντα στη Συρία, κάθονται μέσα στην ίδια αίθουσα».

Ζητούμενο της σημερινής ημέρας, όπως επισήμανε ο Στάινμαγερ, είναι στο τέλος της να έχει υπάρξει ένα αποτέλεσμα που να επιτρέπει συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ευαγγελία Μπίφη
- ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg