Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Οι δραματικές αποφάσεις για τη χώρα, της κυβέρνησης ΓΑΠ - διαρροή απόρρητου εγγράφου του ΔΝΤ

http://thepaper.gr/wp-content/uploads/2013/11/papandreou600_291113.jpg

Η διαρροή απόρρητου εγγράφου του ΔΝΤ που αποκαλύπτει το ρόλο των Γερμανών, Γάλλων και Ολλανδών
Όταν η Ελλάδα βρέθηκε υπό κατάρρευση αλλά και τη στάση της κυβέρνησης Παπανδρέου φαίνεται έρχεται να επιβεβαιώσει την έντονη διαμάχη που έχει ξεσπάσει πλέον μεταξύ των δανειστών της χώρας μας. Ταυτόχρονα όμως δημιουργεί μείζον πολιτικό θέμα για την ικανότητα της κυβέρνησης Παπανδρέου...

... να αντιληφθεί την κατάσταση η οποία διαμορφωνόταν στην Ελλάδα.

Είχε προηγηθεί χθες η διαρροή του μυστικού ραντεβού παραγόντων των ιδίων φορέων στο περιθώριο του τελευταίου Eurogroup όπου δεν υπήρχε καμία κατάληξη για το πώς θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό.

Από το έγγραφο που δημοσιεύει η El Pais προκύπτει ότι Γερμανοί, Γάλλοι και Ολλανδοί δεσμεύτηκαν ότι δεν θα πωλούν ελληνικά ομόλογα (τελικά όπως αποδείχτηκε έκαναν το αντίθετο) ενώ δεν ήθελαν κούρεμα .

Η ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «απέκλεισε» τότε κούρεμα του χρέους γεγονός που έριξε νερό στο μύλο των Γερμανικών, Γαλλικών και Ολλανδικών Τραπεζών οι οποίες απέφυγαν τεράστιες ζημίες ενώ την ίδια στιγμή οι ελληνικές Τράπεζες με αποκορύφωμα το ΤΤ φορτώνονταν ελληνικά ομόλογα για να στηρίξουν τη χώρα πιθανώς δεχόμενες ψευδή πληροφόρηση από την κυβέρνηση ότι το ίδιο θα έκαναν και οι μεγάλες Ευρωπαϊκές Τράπεζες.

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο το Μάιο του 2010 που συμφωνήθηκε το πρώτο Μνημόνιο και η βοήθεια των 110 δις Ευρώ «αρκετά μέλη του DNT (Αργεντινή, Βραζιλία, Ινδία, Ρωσία και Ελβετία) τόνισαν ότι το πρόγραμμα θα έπρεπε να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση χρέους και PSI για να αποφευχθεί, σύμφωνα με τη Βραζιλία 'μια διάσωση των κατόχων ελληνικών ομολόγων, κυρίως ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών οίκων'.

Ο εκπρόσωπος της Αργεντινής μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με το πρόγραμμα καθώς έδειχνε να επαναλαμβάνει τα λάθη (όπως δημοσιονομική σύσφιξη) που καταγράφηκαν στην κρίση της Αργεντινής το 2001».

Σύμφωνα με το έγγραφο «οι εκπρόσωποι της Ολλανδίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας μετέφεραν στο συμβούλιο τις δεσμεύσεις των εμπορικών τους τραπεζών να στηρίξουν την Ελλάδα και γενικά να διατηρήσουν την έκθεσή τους σε αυτή». Φυσικά αυτό δεν έγινε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μελών του συμβουλίου υπήρξε προβληματισμός για τα ρίσκα που αντιμετωπίζει το πρόγραμμα λόγω της μεγάλης δημοσιονομικής προσαρμογής στην οποία στόχευε ενώ υπήρξε και προβληματισμός για την πιθανότητα να πληγεί η φήμη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg