Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία

Έκτακτη σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ ζήτησε η Ουκρανία
Ο νέος πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Αρσένι Γιατσένιουκ   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
 
 
Την παρέμβαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε την Παρασκευή το Κοινοβούλιο της Ουκρανίας, εν μέσω έντονης ανησυχίας για την κατάσταση που διαμορφώνεται στη ρωσόφωνη αυτόνομη δημοκρατία της Κριμαίας. Εντός της ημέρας αναμένεται να συνεδριάσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και Αμυνας.
  • Στρατιωτική κατάληψη σε αεροδρόμια της Κριμαίας - Τη Μόσχα δείχνει το Κίεβο
Όπως έγινε γνωστό, το Κοινοβούλιο ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βάσει ψηφίσματος του 1993, το οποίο προέβλεπε ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεσμεύονται να εγγυηθούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Επίσης, το ουκρανικό Κοινοβούλιο κάλεσε τη Μόσχα να σταματήσει τις όποιες κινήσεις μπορούν να υπονομεύσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ειδικότερα, κάλεσε τη Ρωσία «να απόσχει από κινήσεις υπονόμευσης της εθνικής της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας (και) να μη στηρίξει τις αποσχιστικές ενέργειες στην Ουκρανία σε οποιαδήποτε μορφή».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1994 με αντάλλαγμα τη δέσμευση του Κιέβου να μην αποκτήσει πυρηνικά όπλα μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το κείμενο ψηφίσματος ζητεί από τις εγγυήτριες χώρες «να επιβεβαιώσουν τις δεσμεύσεις τους» απέναντι στην Ουκρανία και να αρχίσουν άμεσα διαβουλεύσεις για μέτρα που θα συμβάλουν στην «άμβλυνση της έντασης».

Η έκκληση του ουκρανικού Κοινοβουλίου προς τα Ηνωμένα Έθνη έρχεται λίγες ώρες μετά την κατάληψη, από στρατιώτες χωρίς διακριτικά, δύο αεροδρομίων στη χερσόνησο: του διεθνούς αεροδρομίου της Συμφερόπολης και του στρατιωτικού αεροδρομίου στη Σεβαστούπολη.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, κατηγόρησε ανοιχτά τη Μόσχα για ένοπλη εισβολή και κατοχή, αλλά ο ρωσικός στόλος στη Μαύρη Θάλασσα αρνήθηκε κάθε εμπλοκή. Ο μεταβατικός πρόεδρος

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον ουκρανό πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ και υποσχέθηκε την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις επερχόμενες μεταρρυθμίσεις στη χώρα.

«Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι οι ΗΠΑ θα προσφέρουν την πλήρη στήριξή τους καθώς η Ουκρανία θα προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις ώστε να επιστρέψει σε μια υγιή οικονομία, να επιζητήσει τη συμφιλίωση, να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις και να επιδιώξει ανοιχτές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον γερμανό ομόλογό του Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κάλεσε τη Ρωσία να αποδείξει ότι δεν σκοπεύει να παρέμβει και χαρακτήρισε «ολέθριο λάθος» τυχόν χρήση βίας.
«Όλοι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποφύγουν κάθε είδους πρόκληση» είπε ο Κέρι.


ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg