http://www.standard.co.uk/incoming/article8628677.ece/BINARY/original/Christine-Lagarde.jpg

Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Να μείνει ή να φύγει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από την τρόικα; Αυτό είναι το ερώτημα που έχει τεθεί για ακόμα μία φορά σε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο, με τους Ευρωπαίους να μιλούν όλο και πιο «δυνατά» για έναν αμιγώς ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, o οποίος μόνο εύκολη υπόθεση δεν είναι...


Το «μάδημα της μαργαρίτας» σχετικά με τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στη στήριξη χωρών της ευρωζώνης είναι θέμα που αφορά άμεσα και την Ελλάδα, ιδιαίτερα όσο πλησιάζει και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος.

Η έξοδος του Ταμείου από την τρόικα ήταν ένα από τα λίγα σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ευρωβουλευτές Ότμαρ Κάρας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Λιέμ Χoάνγκ Νγκοκ του Σοσιαλιστικού κατά την «έντονη» παρουσία τους στην Αθήνα, χαρακτηρίζοντας της συμμετοχή του ως «θεσμικό πρόβλημα».

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Κάρας, εξάλλου, πρότεινε πρόσφατα τρεις εκδοχές για το διάδοχο μοντέλο της τρόικας: Να αναλάβει τις διασώσεις η Κομισιόν, να εξελιχθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο ή να αναλάβει μόνο του το ΔΝΤ.

Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το Ταμείο έχει συνεισφέρει μόνον το 10% από το σύνολο της βοήθειας και μπορεί μεν κάθε μέλος του να έχει δικαίωμα να ζητήσει βοήθεια, ωστόσο απαιτείται ένα ευρωπαϊκό εργαλείο στη βάση του κοινοτικού δικαίου. Σε περίπτωση συμμετοχής του ΔΝΤ ή αιτήματος κράτους-μέλους για εμπλοκή του, αυτό είναι... άλλη συζήτηση.

Η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Ταμείου, πάντως, μόνο εύκολη επιλογή δεν θεωρείται. «Οι ευρωπαϊστές ελπίζουν ότι ένα πλήρως ανεπτυγμένο Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, χτισμένο γύρω από το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM) θα πάρει τη σκυτάλη από το ΔΝΤ, με τον έλεγχο να είναι στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αυτό όμως προϋποθέτει αλλαγή Συνθήκης, ώστε να μετατραπεί ο ESM -τώρα ένα διακυβερνητικό σώμα- σε ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε. Η Γερμανία και οι άλλοι πιστωτές θα αναγκαστούν να παραδώσουν τον έλεγχο των χρημάτων τους. Το να εμπλακεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαμόρφωση μακροοικονομικών συνθηκών είναι συνταγή που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση» προειδοποιεί σε άρθρο του ο Economist, στο οποίο σχολίασε τον τρικέφαλο «κέρβερο» των δανειστών.

Η υπόθεση του ελληνικού χρέους θα είναι ιδιαίτερα κομβική για τη συνέχιση της παρουσίας του ΔΝΤ στους μηχανισμούς διάσωσης χωρών της ευρωζώνης, δεδομένης της εξόδου της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα και αυτής που αναμένεται για την Πορτογαλία. Εάν οι Βρυξέλλες, όπως προανήγγειλαν, πείσουν το Ταμείο για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Ελλάδας και βρεθεί και μία συμβιβαστική λύση για τη μείωση τους χρέους, τότε φαίνεται πως θα συνεχιστεί η τρόικα με τη σημερινή της μορφή.

Σύμφωνα με το Reuters, είναι δύσκολο να εφαρμοστεί εγκαίρως ένας τέτοιος μηχανισμός για την περίπτωση της Ελλάδας, αλλά μπορεί να αποτελέσει εργαλείο για το μέλλον, για παρόμοιες περιπτώσεις, υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης, όμως και ότι το κλίμα περί «έξωσης» του ΔΝΤ τροφοδοτείται από την προεκλογική περίοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε λίγους μήνες, το Μάιο, οι ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να εκλέξουν τους αντιπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο. Ακόμα και στην Ε.Ε. θα πρέπει να υπάρχει η έννοια της συσπείρωσης...