Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Οι Ρώσοι, προειδοποιούν τους Αμερικανούς



Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σ. Λαβρόφ προειδοποίησε τηλεφωνικά τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Κέρι ότι η επιβολή κυρώσεων από την Ουάσινγκτον στη Μόσχα για την κρίση στην Κριμαία μπορεί να βλάψει τις ΗΠΑ.

 
Ο Σεργκέι Λαβρόφ προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προβούν σε βιαστικές και παράτολμες ενέργειες ως απάντηση στην κρίση που μαίνεται στην Κριμαία.
 
Ουκρανοί συνοριοφύλακες ανέφεραν ότι Ρώσοι στρατιώτες εκδίωξαν από τη μονάδα τους στην ανατολική Κριμαία κάποιους από τους άνδρες της υπηρεσίας, κατέλαβαν τις κατοικίες τους και τους ανάγκασαν να βγουν έξω με τις οικογένειές τους τη νύχτα. Οι καταγγελίες δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
 
«Επιθετικά ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν και κατέλαβαν μια μονάδα της υπηρεσίας συνοριοφυλάκων στο Σκολκίν, εκδιώκοντας τις οικογένειες των Ουκρανών συνοριοφυλάκων», τόνισε η υπηρεσία.
 
«Ένοπλοι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στη μονάδα τη νύχτα. Κατά την εισβολή επιτέθηκαν σε έναν αξιωματικό υπηρεσίας ο οποίος προσπάθησε να αντισταθεί και κατάσχεσαν τα όπλα που βρίσκονταν στη αποθήκη. Οι επιτιθέμενοι εισέβαλαν στα διαμερίσματα όπου ζουν οι οικογένειες», επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.
 
«Οι Ρώσοι κατάσχεσαν τα κινητά τηλέφωνα του διοικητή της μονάδας, της συζύγου του και άλλων αξιωματικών. Ζήτησαν από όλους να μαζέψουν τα πράγματά τους και να εγκαταλείψουν το κτίριο. Αυτή τη στιγμή η μονάδα είναι κατειλημμένη από τους Ρώσους στρατιώτες» ανέφερε η ίδια πηγή.
 
Ρωσικές δυνάμεις χωρίς διακριτικά έχουν περικυκλώσει ουκρανικές βάσεις στην Κριμαία μετά την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα.
 
Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί ανταλλαγές πυροβολισμών, παρά μόνο έντονες αντιπαραθέσεις στις βάσεις, καθώς οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι πολύ λιγότεροι από τους Ρώσους και δεν έχουν προβάλει αντίσταση.
 
«Περίπου 20.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία»
 
Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκτιμά ότι περίπου 20.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία, ωστόσο παραδέχτηκε ότι οι συγκεκριμένες πληροφορίες ενδέχεται να είναι ανακριβείς, όπως μετέδωσε το Reuters. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισήμανε την εκτίμηση της ουκρανικής συνοριοφυλακής ότι ο αριθμός αυτός είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.
 
Ο υποδιοικητής των συνοριακών φυλάκων Σέρχι Αστάκοφ δήλωσε στο Reuters ότι περίπου 30.000 ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται στην Κριμαία, ενώ 11.000 ήταν μόνιμα τοποθετημένοι στη ρωσική βάση στη Σεβαστούπολη προτού ξεσπάσει η κρίση.
 
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, αρνείται ότι οι δυνάμεις που περιβάλλουν τα ουκρανικά στρατεύματα δρουν υπό τις διαταγές της Μόσχας, ενώ οι δυτικές δυνάμεις απορρίπτουν τους ισχυρισμούς αυτούς.
 
Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τσακ Χέιγκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ιχόρ Τενιούκ,  εξήρε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις που δεν επέτρεψαν να κλιμακωθεί η κατάσταση. Επισήμανε τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν τον ουκρανικό λαό και την εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της χώρας.
 
Νέο τηλεφώνημα Ομπάμα-Μέρκελ
 
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε το Σάββατο τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
 
 με πληροφορίες από BBC, Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg