Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Πιλότος επικοινώνησε με το αεροσκάφος, λίγο μετά την εξαφάνισή του

Συγκλονιστικές λεπτομέρειες γύρω από τη μοιραία πτήση των Μαλαισιανών αερογραμμών έρχονται όσο περνάει η ώρα στη δημοσιότητα.

Πιλότος ενός αεροσκάφους τύπου Μπόινγκ 777 ανέφερε στην αγγλική εφημερίδα «New Straits Times» που εκδίδεται στη Μαλαισία, ότι κατάφερε να επικοινωνήσει με το χαμένο αεροσκάφος λίγο μετά την απώλεια του στίγματός του.


Όπως δήλωσε ο ίδιος «καταφέραμε  να ανακτήσουμε επαφή με το αεροσκάφος των Malaysia Airlines περίπου στις 1.30 π.μ.και τους ρωτήσαμε αν έχουν μπει στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ.

Η φωνή στην άλλη πλευρά ήταν ή του κυβερνήτη Zaharie Ahmad Shah, 53 ετών ή του Fariq Abdul Hamid, 27 ετών, αλλά είμαι σίγουρος ότι ήταν του συγκυβερνήτη. Υπήρχαν πολλές παρεμβολές, αλλά άκουσα μουρμουρητά. Αυτή ήταν η τελευταία φορά που τους ακούσαμε γιατί μετά χάσαμε επαφή».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι δεν ανησύχησε από ό,τι είχε ακούσει, ούτε μπορούσε να φανταστεί ότι κάτι πήγαινε στραβά, καθώς είναι συνηθισμένο να διακόπτεται η επικοινωνία με κάποιο άλλο αεροσκάφος.

«Αν το αεροπλάνο είχε πρόβλημα, θα είχαμε ακούσει την κλήση εκτάκτου κινδύνου. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος άκουσε κάτι τέτοιο».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το Μπόινγκ έκανε αναστροφή λίγο πριν χαθεί από τα ραντάρ. Μάλιστα όπως ανακοίνωσε αμερικανός αξιωματούχος, το ύποπτο αντικείμενο που εντοπίστηκε νωρίτερα να επιπλέει στα ανοιχτά νησιού του Βιετνάμ δεν ανήκει στο αεροσκάφος.

Σχεδόν 37 ώρες μετά την απώλεια επικοινωνίας με την πτήση MH370 που είχε προορισμό το Πεκίνο, αξιωματούχοι διευρύνουν το πεδίο ερευνών τους καλύπτοντας τεράστιες εκτάσεις θάλασσας γύρω από τη Μαλαισία αλλά και στα ανοιχτά του Βιετνάμ, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η ταυτότητα τουλάχιστον δύο επιβατών που ενδεχομένως χρησιμοποίησαν πλαστά διαβατήρια.

Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παραβίασης στα συστήματα ελέγχου του αεροδρομίου επισημαίνοντας ότι μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς έχει συμβεί.

Αν και οι έρευνες συνεχίζονται αδιάκοπα τόσο από θαλάσσης όσο και από αέρος μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί συντρίμμια αεροσκάφους.
Η μόνη ένδειξη που υπάρχει από το εξαφανισμένο Μπόινγκ είναι πετρελαιοκηλίδες στη θαλάσσια περιοχή νότια του Βιετνάμ και ανατολικά της Μαλαισίας.

Εξάλλου, μυστήριο καλύπτει τις ταυτότητες δύο επιβατών, ενός Αυστριακού ονόματι Κρίστιαν Κοζελ και ενός Ιταλού με το όνομα Λουίτζι Μαράλντι, οι οποίοι σύμφωνα με τα υπουργεία Εξωτερικών των χωρών καταγωγής τους, δεν είχαν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. Μάλιστα οι δύο Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι έχασαν τα διαβατήριά τους πριν από δύο χρόνια στην Ταϊλάνδη.

Το BBC ανέφερε ότι τα δύο άτομα που έκαναν χρήση των πλαστών διαβατηρίων είχαν αγοράσει μαζί τα εισιτήρια και είχαν σκοπό να μεταβούν από το Πεκίνο στην Ευρώπη, γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να κάνουν αίτηση για κινεζική βίζα και να υποβληθούν σε περαιτέρω ελέγχους.

 Υπάλληλος σε ταξιδιωτικό πρακτορείο στην Πατάγια της Ταϊλάνδης δήλωσε στο Reuters ότι τα δύο άτομα είχαν αγοράσει εκεί τα εισιτήριά τους. Παρόλα αυτά ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας κρατούν επιφυλάξεις για τα κίνητρα πίσω από τη χρήση των κλεμμένων διαβατηρίων.

Εκτός από τους δύο επιβάτες που είχαν μπει στο αεροσκάφος με κλεμμένα διαβατήρια, τα οποία ανήκαν σε έναν Ιταλό και έναν Αυστριακό, στο Μπόινγκ βρίσκονταν ακόμη δύο «ύποπτα» άτομα των οποίων τα στοιχεία εξετάζουν οι αρχές.
Εξάλλου, κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένας Κινέζος, ο οποίος φερόταν, σύμφωνα με τα στοιχεία του διαβατηρίου του, να έχει επιβιβαστεί στο αεροσκάφος ουδέποτε μπήκε σε αυτό.

Η Ιντερπολ ανακοίνωσε σήμερα ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια που είχαν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων της ως κλεμμένα ή απολεσθέντα χρησιμοποιήθηκαν από άτομα που επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος της Malaysia Airlines που αγνοείται και πρόσθεσε ότι «εξετάζει και άλλα ύποπτα διαβατήρια».

 Σύμφωνα με βιετναμέζους αξιωματούχους, βρέθηκε τμήμα της πόρτας και της ουράς του αεροσκάφους των Malaysia Airlines.

Οι αρχές του Βιετνάμ ανακοίνωσαν πριν από λίγα λεπτά τον εντοπισμό τμημάτων του αεροσκάφους τύπου Boeing 777-200 της Malaysia Airlines. Οι αξιωματούχοι που είναι επιφορτισμένοι με το έργο του εντοπισμού του εξαφανισμένου αεροσκάφους που εκτελούσε την πτήση MH370 από την Κουάλα Λουμπούρ προς το Πεκίνο και των 239 επιβαινόντων έδωσαν στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία.



Σύμφωνα με τους Βιετναμέζους τα συντρίμμια που εντοπίστηκαν μπορεί να είναι τμήμα της πόρτας και κομμάτι από την ουρά του αεροσκάφους που έχει χαθεί από τα ραντάρ εδώ και περίπου δύο 24ωρα.

Λίγο νωρίτερα ο επικεφαλής της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας είχε αναφέρει ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη από το εξαφανισμένο αεροσκάφος.  



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg