Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

«Στην Ελλάδα σκοτώνετε τους ταλαντούχους ανθρώπους»

Μαρίνα Αμπράμοβιτς: «Στην Ελλάδα σκοτώνετε τους ταλαντούχους ανθρώπους»
«Οι νέοι μου δίνουν αγάπη για ζωή. Δεν θα μιλήσω για το παρελθόν, αλλά για το όραμά μου», είπε η 67χρονη βραβευμένη περφόρμερ, Μαρίνα Αμπράμοβιτς, και η περιήγηση στη μέθοδό της και στους στόχους του νεοσύστατου ινστιτούτου της ξεκίνησε...  
Στο πλαίσιο του βαλκανικού φεστιβάλ Transitions, την Παρασκευή στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η γυναίκα που έδωσε στην περφόμανς καλλιτεχνική υπόσταση, συζήτησε, μετά την παρουσίαση της μεθόδου της, με τον καλλιτεχνικό διευθυντή διαφόρων φεστιβάλ, Ζβόνιμιρ Ντομπρόβιτς.
Ανακοίνωσε πως θα ασχοληθεί με ένα κινηματογραφικό εγχείρημα στην Ελλάδα, που θα περιστρέφεται γύρω από το «ίνδαλμά» της, όπως είπε, την Μαρία Κάλλας. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια ταινία που η Κάλλας πεθαίνει 7 φορές οπερατικά και μία στο κρεβάτι στο Παρίσι. 
Για αυτό το έργο η Αμπράμοβιτς, όπως είπε, έχει ζητήσει, μεταξύ άλλων,  να συνεργαστεί με έναν έλληνα σκηνοθέτη, ενώ εκείνο που την γοητεύει στην Κάλλας είναι η ισορροπία της.«Δυνατή στη σκηνή και ευάλωτη στην προσωπική της ζωή», είπε χαρακτηριστικά.
Σαφώς επικριτική με την πατρίδα της, το Βελιγράδι, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς είπε : «Δεν εκτιμούν τα ταλέντα, το ίδιο και στην Ελλάδα. Σκοτώνετε τους ταλαντούχους ανθρώπους, δεν τους αφήνετε περιθώρια».
Ξεναγώντας τον θεατή στα «μονοπάτια» των στόχων και της δουλειάς είπε πως αισθάνεται «πολύ τυχερή», καθώς διαπίστωσε στα είκοσί της χρόνια πως η περφόρμανς και η επαφή με το κοινό την ευχαριστούσε.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε με αυτοσαρκασμό να πει πως στην αρχή της καριέρας της πολλοί ήταν εκείνοι που την κορόιδευαν γι’αυτό που κάνει και ότι χρειάστηκε να περάσουν 40 χρόνια για να την πιστέψει ο κόσμος.
Ως βασικούς «λίθους» της περφόρμανς η Μαρίνα Αμπράμοβιτς έθεσε τη διάρκεια και την αντοχή, ενώ ξεχωρίζοντας την από άλλες μορφές τέχνης της προσέδωσε μια άυλη «οντότητα». 
 ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg