Τα στρατεύματα «θα παραμείνουν στην Ουκρανία» για την υπεράσπιση ρωσικών συμφερόντων και πολιτών έως ότου «ομαλοποιηθεί» η πολιτική κατάσταση, διαμηνύει η Μόσχα διά του επικεφαλής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ -προτάσσοντας την απειλή υπερεθνικιστών και κατηγορώντας τη Δύση ότι «συμμαχεί με πραγματικούς νεοναζί».
Πληροφορίες θέλουν ταυτόχρονα τον Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας να έχει δώσει τελεσίγραφο στα ουκρανικά στρατεύματα στο έδαφος της Κριμαίας να παραδοθούν έως τις 5.00 τα ξημερώματα της Τρίτης (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα δεχτούν στρατιωτική επίθεση.
Μανούβρες ρωσικών πλοίων στον ουκρανικό Ναύσταθμο της Κριμαίας
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα πολεμικά πλοία του ρωσικού στόλου απέκλεισαν τον ουκρανικό Ναύσταθμο στην Κριμαία. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες σκάφη του ρωσικού στόλου κινούνται ήδη σε θέσεις εμπλοκής, με στόχους τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.
Και εν μέσω όλων, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ δηλώνει ότι η Ρωσία θα προχωρήσει με τους σχεδιασμούς ετών για την κατασκευή γέφυρας που θα συνδέει απευθείας τη χώρα με την Κριμαία.
Την ίδια στιγμή, στην ουκρανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης Αρσένι Γιάτσενιουκ προειδοποιεί ότι μία στρατιωτική σύρραξη «θα καταστρέψει την περιφερειακή σταθερότητα», ζητώντας την πολιτική και οικονομική στήριξη της Δύσης.
Διαμηνύει ότι το Κίεβο δεν θα επιτρέψει την προσάρτηση της χερσονήσου από τη Ρωσία, όμως είναι σαφές πως η μεταβατική κυβέρνηση αδυνατεί να διαχειριστεί την κατάσταση και ο ίδιος ο Αρσένι Γιάτσενιουκ αναγνωρίζει πως «για σήμερα δεν υπάρχουν στρατιωτικές επιλογές στο τραπέζι».
Ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Ομπάμα αρνούνται ότι η Ουάσινγκτον αδυνατεί να ασκήσει επιρροή στον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως έχουν αναγκαστεί να παραδεχτούν ότι στην Κριμαία έχουν εισβάλλει επιτυχώς 6.000 στρατιώτες -και στρατεύματα συνεχίζουν να αποβιβάζονται στο έδαφός της.
Η χερσόνησος τελεί υπό τον «απόλυτο στρατιωτικό έλεγχο» της Μόσχας και γεννώνται πλέον φόβοι για ευρύτερη ρωσική εισβολή.
Με ορατή την αγωνία της Δύσης για τις τελικές προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι αναμένεται στο Κίεβο την Τρίτη, σε συνέχεια της επίσκεψης του Βρετανού ομολόγου του Ουίλιαμ Χέιγκ.
Ο Τζον Κέρι έχει προειδοποιήσει με αποπομπή της Ρωσίας από την G8 λόγω της κατάληψης της Κριμαίας, με τη Ρωσία να ανεβάζει τους τόνους κατηγορώντας τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι επανέρχεται «σε στερεότυπα Ψυχρού Πολέμου» και καταγγέλλοντας ότι «οι Δυτικοί είναι πλέον σύμμαχοι με πραγματικούς νεοναζί».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει εγκρίνει ήδη σειρά διπλωματικών και οικονονομικών κινήσεων με στόχο να απομονώσει τη Μόσχα και να την εμποδίσει από το να καταλάβει μεγαλύτερο τμήμα ουκρανικής επικράτειας, επισημαίνουν οι New York Times.
Φιλορωσικές διαδηλώσεις λαμβάνουν χώρα σε άλλες πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας, και την Κυριακή περίπου 2.000 άτομα συγκεντρώθηκαν κυματίζοντας ρωσικές σημαίες στην έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης στην πόλη Ντόνετσκ διαμαρτυρόμενοι για το διορισμό κυβερνήτη προσκείμενου στο Κίεβο.
Εν συνεχεία κατέλαβαν τον πρώτο όροφο του κτιρίου στο Ντόνετσκ, γενέτειρα του καθαιρεθέντος Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Στην οροφή του κτιρίου της περιφερειακής κυβέρνησης κυματίζει εδώ και τρεις ημέρες η ρωσική αντί της ουκρανικής σημαίας.
Η μεταβατική κυβέρνηση στο Κιέβο έχει θέσει τα ουκρανικά στρατεύματα σε ετοιμότητα μάχης, ενώ την ίδια στιγμή απέναντι στον παράλληλο κίνδυνο της χρεοκοπίας ανακοινώνει ότι είναι έτοιμη να συμφωνήσει με τους όρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προκειμένου να διασφαλίσει οικονομική ενίσχυση.
Εν μέσω της σοβαρότερης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Δύσης από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, ανεστάλησαν επίσημα οι προετοιμασίες για τη Σύνοδο Κορυφής της G8 που είναι προγραμματισμένη για τον Ιούνιο στη Ρωσία -με τη Μόσχα να αντιδρά λέγοντας ότι η απόφαση είναι «αβάσιμη» και ζημιώνει όχι μόνο τις χώρες της G8, αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας.
Την ίδια στιγμή από ευρωπαϊκής πλευράς προωθείται μεσολάβηση σε ανώτατο επίπεδο, μέσω της δημιουργίας μίας «αποστολής πραγματογνωμοσύνης» υπό την αιγίδα του ΟΑΣΕ στην ανατολική Ουκρανία με στόχο να οδηγηθούν η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση σε διάλογο. Ωστόσο η Ρωσία στην παρούσα φάση δεν συναινεί.
Οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας προσήλθαν σε έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ να δίνει το στίγμα της σοβαρότητας της κατάστασης, λέγοντας πως «η Ευρώπη διανύει αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη κρίση από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου».
Οι επικεφαλής διπλωματίας αποφάσισαν την αναστολή της διαπραγμάτευσης για την κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους πολίτες ως αντίδραση στην κατάληψη της Κριμαίας, ενώ επίκειται πιθανώς την προσεχή Πέμπτη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συνεδριάζει εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας χωρίς να αναμένεται η λήψη αποφάσεων.
Ευαγγελία Μπίφη - ΔΟΛ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg