Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σαουδική Αραβία: Εντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS

Έντεκα νέα κρούσματα του κοροναϊού MERS εντοπίστηκαν στην Σαουδική Αραβία, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι αρμόδιες αρχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένου ενός που φαίνεται πως είναι το πρώτο κρούσμα που καταγράφεται στην ιερή πόλη Μέκκα.


Σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας διευκρινίζεται ότι 8 άνθρωποι βρίσκονται στην μονάδα εντατικής θεραπείας, 2 είναι σε σταθερή κατάσταση, μεταξύ των οποίων ένας 24χρονος Σαουδάραβας από την Μέκκα, και ένας δεν έχει παρουσιάσει συμπτώματα. Τρεις από τους προσβληθέντες εργάζονταν στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Η Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζει μια αύξηση του αριθμού των προσβληθέντων από τον ιό αυτόν τους τελευταίους μήνες, με πολλά από τα νέα κρούσματα να καταγράφονται στην Τζέντα, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του βασιλείου.

Από τα 11 νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, τα τέσσερα καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Ριάντ, έξι στην Τζέντα και ένα στην Μέκκα, καταλήγει η ανακοίνωση.

Η αύξηση των κρουσμάτων του MERS στην Σαουδική Αραβία προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία καθώς η χώρα αναμένεται να δεχθεί μεγάλο πλήθος προσκυνητών από ολόκληρο τον κόσμο τον Ιούλιο κατά την διάρκεια του Ραμαζανιού, του οποίου θα ακολουθήσει η άφιξη εκατομμυρίων ανθρώπων τον Οκτώβριο για το ετήσιο Χατζ, το προσκύνημα στην Μέκκα.

Τα τελευταία κρούσματα ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο βασίλειο σε 272, 81 εκ των οποίων έχουν πεθάνει.

Ο κοροναϊός Αναπνευστικού Συνδρόμου Μέσης Ανατολής (MERS), ο οποίος εμφανίστηκε στην Μέση Ανατολή το 2012 και προέρχεται από την ίδια οικογένεια με τον ιό SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο)  προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων σε όλον τον κόσμο μετά την εμφάνισή του στην Κίνα το 2002.

Αδ. Γεωργιάδης: «Καμία ανησυχία για τη διασπορά του κοροναϊού MERS στη χώρα μας»

 

Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος ανησυχίας για τη διασπορά του κοροναϊού MERS στη χώρα μας, τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, συγχαίροντας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο, όπως είπε, από τη στιγμή του εντοπισμού του κρούσματος «αντέδρασε σε πρώτο χρόνο» για να αποκλειστεί πιθανή διαφυγή και άλλου περιστατικού.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς τα αποτελέσματα των εξετάσεων, τόσο του οδηγού ταξί που μετέφερε τον ασθενή, όσο και αυτών που ήρθαν σε επαφή με τον 69χρονο, είναι αρνητικά. Παράλληλα, η επιστημονική κοινότητα και οι λοιμωξιολόγοι του Κέντρου καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για τη θεραπεία του 69χρονου ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Για τον τρόπο χειρισμού του κρούσματος mers και την άμεση κινητοποίηση όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, το ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε τα εύσημα και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Από την πρώτη στιγμή, το Κέντρο ήταν σε συνεχή επαφή με τον Οργανισμό, ενώ πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του ΠΟΥ, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης & Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Επίσης, το ΚΕΕΛΠΝΟ προέβη σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ιχνηλάτηση και παρακολούθηση των επαφών του ασθενούς, για την κινητοποίηση και τον συντονισμό της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και την ενημέρωση των διεθνών επιστημονικών δικτύων επιτήρησης για το περιστατικό και τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισης αυτού, καθώς και πρόληψης και ελέγχου διασποράς της νόσου για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κοροναϊός mers αποτελεί, πλέον, όχι μόνο ευρωπαϊκή αλλά και παγκόσμια απειλή, ενώ η Ελλάδα αποτελεί πύλη εισόδου του ιού.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ προχωρά στη διάθεση ενημερωτικού υλικού που απευθύνεται προς τους ταξιδιώτες από και προς τις χώρες της Αραβικής Χερσονήσου, στις πύλες εισόδου. Σε όσους ταξιδεύουν προς χώρες της Μέσης Ανατολής συστήνεται αυστηρή τήρηση των ατομικών μέτρων υγιεινής, προκειμένου να προστατευθούν από αναπνευστική λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό mers.

 Ειδικότερα, συστήνονται, προσεκτικό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, ή επάλειψη των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα, κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντιλο κατά τη διάρκεια του βήχα και του φταρνίσματος, αποφυγή χειραψίας και επαφής των χεριών με το στόμα, τη μύτη και τα μάτια και αποφυγή επαφής με ασθενείς που έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης, συστήνεται άμεση αναζήτηση ιατρικής εκτίμησης και αναβολή της επιστροφής. Μετά την επιστροφή από χώρες της Μέσης Ανατολής, εάν κάποιος εκδηλώσει πυρετό από 38oC και πάνω και συμπτώματα του αναπνευστικού (βήχα, δύσπνοια κ.λπ.) εντός 14 ημερών, θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα στο γιατρό και να τον ενημερώσει για το πρόσφατο ταξίδι ή να επικοινωνήσει με το ΚΕΕΛΠΝΟ στα τηλέφωνα 210 5212000- 210 5212054.

Πηγή

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg