Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Μας στοίχισαν 33 εκατ. ευρώ, τα Ολυμπιακά...ρημάδια!


Πληρώσαμε… 33 εκατ. ευρώ για έξοδα συντήρησης τεσσάρων Ολυμπιακών ακινήτων που ρημάζουν!
Το ποσό των… 33 εκατ. ευρώ έφτασαν στη δεκαετία 2005-2013 τα έξοδα συντήρησης και φύλαξης τεσσάρων Ολυμπιακών Ακινήτων, που παραμένουν παρατημένα επί χρόνια και τα οποία το ΤΑΙΠΕΔ προτίθεται να αξιοποιήσει.

Κορυφαίο παράδειγμα πλήρους εγκατάλειψης αποτελεί το πανάκριβο Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι προκηρύσσει διεθνή διαγωνισμό.

Σύμφωνα με το Ταμείο, η αξιοποίησή του θα γίνει μέσω μακροχρόνιας παραχώρησης και διατήρησης των υφιστάμενων αθλητικών χρήσεων, με στόχο να δημιουργηθούν σύγχρονες αθλητικές υποδομές.

Πρόκειται για μια τεράστια έκταση 1.029 στρεμμάτων, που εξαιρέθηκε από το διαγωνισμό για το ιπποδρομιακό στοίχημα, ο οποίος και έχει βαλτώσει εξαιτίας μιας σειράς θεσμικών προβλημάτων.

Τα έξοδα συντήρησης και φύλαξής της έχει μέχρι τώρα στοιχήσει στον Ελληνα φορολογούμενο 11,3 εκατ. ευρώ, χωρίς ωστόσο αντίκρυσμα, αφού το ακίνητο αποτελεί χώρο εναπόθεσης σκουπιδιών.

Περιορίστηκαν μόνο από το 2012 και μετά οπότε και το Ιππικό Κέντρο περιήλθε στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ), με αποτέλεσμα τα έξοδα να ανέρχονται πλέον σε 141.000 ευρώ το χρόνο.

Δεύτερη χαρακτηριστική περίπτωση πλήρως αποτυχημένου μετα-ολυμπιακού σχεδιασμού είναι η εγκατάσταση του Κωπηλατοδρομίου του Σχοινιά στο Μαραθώνα, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Η συντήρηση και φύλαξή του έχει μέχρι τώρα στοιχήσει 10,5 εκατ. ευρώ.

Τρίτη περίπτωση αποτελεί το Ολυμπιακό Κέντρο στο Γουδί (Μπάτμιντον), με έξοδα 9,6 εκατ. ευρώ, και τέταρτη το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου για το οποίο το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε χθες ότι επίσης προκηρύσσει διαγωνισμό για την αξιοποίηση του.

Πρόκειται για έκταση 93.000 τετραγωνικών μέτρων, που κάποτε επρόκειτο να μετατραπεί σε εμπορικό κέντρο από τον όμιλο Χαραγκιώνη. Χρειάστηκε να περάσει μια δεκαετία άκαρπων προσπαθειών προκειμένου να επισημοποιηθεί το ναυάγιο του σχεδίου.

Για το Γαλάτσι, το νούμερο είναι αρκετά μικρότερο συγκριτικά με τα υπόλοιπα και ανέρχεται σε 1,8 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι μέχρι και τα μέσα του 2013 είχε παραχωρηθεί σε ιδιώτη. Μάλιστα από το 2012 οπότε και μεταβιβάστηκε στην ΕΤΑΔ, το κόστος συντήρησης και φύλαξης μειώθηκε στα 15.000 ευρώ το χρόνο.

Τα σενάρια για το Γαλάτσι

Μονάδα ιατρικού τουρισμού, δηλαδή κλινική μαζί με κέντρο αποκατάστασης που θα αφορά την αντιμετώπιση ασθενών με κινητικά προβλήματα (όπως για παράδειγμα ύστερα από βαρύ εγκεφαλικό και τροχαία ατυχήμα), θα μπορούσε να δημιουργηθεί στον χώρο του Ολυμπιακού Κέντρου Γαλατσίου.

Αυτό τουλάχιστον προβλέπει το ένα από τα δύο σενάρια που εξετάζει το ΤΑΙΠΕΔ, με το άλλο να αφορά στην ανάπτυξη θεματικού πάρκου ψυχαγωγίας με πολλές δραστηριότητες.

Η ύπαρξη αθλητικών εγκαταστάσεων θα μπορούσε να συνδυαστεί με ένα κέντρο αποθεραπείας αθλητών, ενώ η κοντινή του απόσταση από μεγάλα εμπορικά και ψυχαγωγικά κέντρα υποστηρίζει και το δεύτερο σενάριο. Κύκλοι πάντως της αγοράς εκτιμούν ότι μια επένδυση σε μονάδα ιατρικού τουρισμού μεταφράζεται σε 50-60 εκατ. ευρώ, που υπό τις παρούσες συνθήκες είναι απαγορευτική.

Και τα σενάρια για το Μαρκόπουλο

Όσο για τα 1.029 στρέμματα του Ιππικού Κέντρου Μαρκοπούλου, από τις δέκα περίπου εγκαταστάσεις (αρένες, συγκροτήματα στάβλων κ.ά) θα διατηρηθούν σίγουρα μόνο δύο : Η Κλειστή Αρένα Ιππικής Δεξιοτεχνίας και το συγκρότημα Κτηνιατρικής Κλινικής, η οποία θεωρείται από τις πιο σύγχρονες της Ευρώπης.

Το σενάριο αξιοποίησης προβλέπει ανέγερση ξενοδοχειακής μονάδας μαζί με κατασκευή γηπέδου γκολφ και εμπορικά καταστήματα. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις (συγκροτήματα στάβλων, αρένες Jumping και Dressage, τέσσερις αρένες προπόνησης υπερπήδησης εμποδίων κ.ά) πιθανότατα θα αλλάξουν χρήση.

Η επιλογή του συγκεκριμένου ακινήτου για την κατασκευή του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου είχε γίνει αφενός για να αποκτήσει η Αθήνα ένα σύγχρονο Ιππικό Κέντρο και αφετέρου για να μπορέσει να αναδειχθεί μεταολυμπιακά σε έναν υπερτοπικό πόλο τουρισμού και αναψυχής.

Τελικά τίποτε από αυτά δεν έγινε. Αιτία, η απουσία σοβαρού σχεδιασμού και μάρκετινγκ για την προσέλκυση διεθνών διοργανώσεων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι λόγω της κρίσης ο ΟΔΙΕ βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, και σήμερα οι πανάκριβες να κατασκευαστούν εγκαταστάσεις χορταριάζουν.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg