Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η κυβέρνηση ψάχνει τρόπους ν αποφύγει αποφάσεις δικαστηρίων

Τα αναδρομικά και οι «γαλάζιες» γκρίνιες, οι νέοι πονοκέφαλοι της κυβέρνησης
(Φωτογραφία:  ΑΠΕ )


Τρόπους να αποφύγει «τσουνάμι αναδρομικών» που θα άνοιγε νέα τρύπα στον προϋπολογισμό αναζητά η κυβέρνηση μετά τις αποφάσεις των δικαστηρίων που δικαίωσαν δικαστικούς και ένστολους. Το οικονομικό επιτελείο υπολογίζει το κόστος ενδεχόμενης επαναφοράς όλων των ειδικών μισθολογίων στο 1 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν νομικοί κύκλοι που επικαλούνται Τα Νέα της Πέμπτης, η τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου και δύσκολα θα αποφευχθεί η γενίκευση ανάλογων διεκδικήσεων και από άλλους υπαλλήλους ειδικών μισθολογίων.

Η κυβέρνηση πάντως έχει δεσμευθεί για λήψη «συμψηφιστικών» μέτρων, σε περίπτωση δικαίωσης υπαλλήλων στα δικαστήρια. Με λίγα λόγια, θα κληθεί να βρει από αλλού τα ποσά που καλείται να επιστρέψει.

Οι εναλλακτικές περιλαμβάνουν την παράταση της εισφοράς αλληλεγγύης, την καθυστέρηση των σχεδιαζόμενων φορολογικών ελαφρύνσεων ή και οποιοδήποτε άλλο μέτρο περικοπών δαπανών.

Ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας είχε τονίσει προ εβδομάδων ότι σε περίπτωση δικαίωσης των υπαλλήλων από τα δικαστήρια, οι ίδιοι θα καλούνταν να πληρώσουν το κόστος, πχ με πάγωμα προαγωγών.

Πάντως, νομικοί κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι λόγω Συντάγματος η κυβέρνηση έχει δεμένα τα χέρια ως προς την απόφαση του μισθοδικείου, ενώ για τους ένστολους θα έχει μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων.

Υποστήριζαν ακόμα ότι η απόφαση του ΣτΕ έχει εφαρμογή μόνο ως προς αυτούς που έχουν προσφύγει.

Υπάρχει και μια άλλη άποψη: κακώς η κυβέρνηση έσπευσε να υιοθετήσει την απόφαση για τους δικαστικούς. Δεδομένου ότι το σκεπτικό της απόφασης έθετε θέμα μη αιτιολόγησης της μείωσης των μισθών, θα μπορούσε να το ανατρέψει παρέχοντας αιτιολόγηση με νέα ρύθμιση.

Οι «γαλάζιες» αντιδράσεις

Και σε όλα αυτά έρχεται και ο «πονοκέφαλος» βουλευτών της ΝΔ, οι οποίοι ζητούν αλλαγές και στο μισθοδοτικό των ένστολων, σε διαφορετική περίπτωση δεν θα ψηφίσουν τη ρύθμιση για τα μισθολογικά των δικαστικών.

Αρχικά οι βουλευτές ήταν πέντε (Τζαμτζής, Βλαχογιάννης, Σολδάτος, Βογιατζής και Κυριαζίδης), στην πορεία έγιναν επτά με την Αννα Καραμανλή και τον Αθανάσιο Νταβλούρο να συμφωνούν μαζί τους.

Ο Ιορδάνης Τζαμτζής επανήλθε στο θέμα, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει ξεκάθαρη θέση για την αποκατάσταση των αμοιβών των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας.

«Η κυβέρνηση να δεσμευτεί ξεκάθαρα, πως θα προχωρήσει σε αντίστοιχη ρύθμιση όταν καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που δικαιώνει ένοπλες δυνάμεις και σώματα ασφαλείας» τόνισε ο βουλευτής, μιλώντας στο Mega.

Δήλωσε ότι ο ίδιος και τέσσερις συνάδελφοί του δεν έχουν πρόβλημα με την αποκατάσταση των αμοιβών των δικαστικών, αλλά θέλουν να γίνουν αντίστοιχες κινήσεις και για άλλους κλάδους που έχουν δικαιωθεί δικαστικά.

Ιδιαίτερη αξία έχει και η παρέμβαση του πρώην υπουργού, Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος επισήμανε με άρθρο του στο περιοδικό «Επίκαιρα» ότι «το Συμβούλιο της Επικρατείας έθεσε προ των ευθυνών του το πολιτικό σύστημα, κρίνοντας ότι ύστερα από την επίτευξη του πρωταρχικού στόχου περί παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος, οι αποφάσεις του δεν επρόκειτο να ανεχθούν, καθ' οιονδήποτε τρόπο, την περαιτέρω τήξη του πυρήνα των κάθε είδους συνταγματικώς -και όχι μόνο- κατοχυρωμένων δικαιωμάτων».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg