Κυριακή 22 Ιουνίου 2014

"Αγαπούλα... Ξεπούλα" - Σε ιδιώτες το Τραμ και το Μετρό της Αθήνας

Ιντερνετ σε επτά σταθμούς του Μετρό – Σύντομα και σε ΗΣΑΠ
Σε μία απόφαση που αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις προσανατολίζεται ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση να δοθεί σε ιδιώτες το σύνολο του Μετρό της Αθήνας καθώς και το Τραμ προκειμένου να κατασκευαστεί η νέα 4 που θα ξεκινά από το Άλσος Βεΐκου ακολουθώντας την Κηφισίας θα φτάνει στο Μαρούσι και στη Λυκόβρυση.



Όπως τονίζεται στο Βήμα της Κυριακής, ο κ. Χρυσοχοΐδης προγραμματίζει ένα συνολικού κόστους περίπου 4 δισ. ευρώ στο Μετρό (3,3 δισ. η νέα γραμμή και περίπου 700 εκατομμύρια οι επεκτάσεις στις υπάρχουσες) για τα οποία δεν υπάρχουν χρήματα.

Το σενάριο χρηματοδότησης

Για τη χρηματοδότηση του έργου το επικρατέστερο σενάριο είναι το εξής:

Να αντληθεί δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το οποίο να φτάνει ως και το 50% του κόστους των έργων.

Να τοποθετηθούν πόροι από τα κοινοτικά ταμεία που να ανέρχονται στο 10% του προϋπολογισμού του έργου.

Οι ιδιώτες επενδυτές να τοποθετήσουν το υπόλοιπο ποσοστό των δαπανών, τουλάχιστον δηλαδή 40%, αν όχι και περισσότερο, που μπορεί να φτάνει και το 1,5 δισ. ευρώ.

Με την κατασκευή της γραμμής 4 να περιέλθουν στον παραχωρησιούχο όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αττικής (γραμμές 1, 2, 3, 4 και τραμ) για κάμποσα χρόνια αλλά και να μεταβιβαστούν όλες οι δανειακές υποχρεώσεις της Αττικό Μετρό για τα υφιστάμενα έργα.

Σύμφωνα με στελέχη της Αττικό Μετρό, το εγχείρημα «βγαίνει». Οι προβολές του 2025, όπως λένε, δείχνουν πάνω από 2 εκατ. εισιτήρια σε ημερήσια βάση, τα οποία με ένα μέσο κόμιστρο ύψους 1,5 ευρώ μπορούν να φέρουν έσοδα σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατ' έτος. Τα λειτουργικά έξοδα και η συντήρηση των υποδομών ακόμη και υπό τα πλέον γαλαντόμα σενάρια δεν υπολογίζεται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ κατ' έτος. Έτσι θα περισσεύουν περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Αυτά τα χρήματα θα πρέπει να εξυπηρετήσουν τα παλαιά δάνεια της Αττικό Μετρό, με πόρους ως και 150 εκατ. ευρώ κατ' έτος για άλλα 15 χρόνια, αλλά και το δάνειο της ΕΤΕπ για τη γραμμή 4 (ως το 50% του προϋπολογισμού του έργου), το οποίο ενδέχεται να απαιτεί ετήσιες δαπάνες ύψους 100 εκατ. ευρώ. Κάπως έτσι εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για την εξυπηρέτηση του δανεισμού περί τα 250 εκατ. ευρώ κατ' έτος.

Έτσι προκύπτει «περίσσευμα» σχεδόν μισού δισ. ευρώ που μπορεί και να εξυπηρετήσει τα ιδιωτικά δάνεια αλλά και να προσφέρει ένα εύλογο κέρδος στον παραχωρησιούχο, κατά το μοντέλο του «Ελ. Βενιζέλος».

metro-grammi4-570

Που θα πηγαίνει η γραμμή 4

Η γραμμή 4 του μετρό θα έχει μήκος 33 χλμ. και θα διασχίζει υπόγεια τον βόρειο και κεντρικό τομέα του πολεοδομικού συγκροτήματος των Αθηνών.
Το έργο σχεδιάστηκε σε πέντε τμήματα: Αλσος Βεΐκου - Ευαγγελισμός, Ευαγγελισμός - Υμηττός, Ευαγγελισμός - Φάρος Ψυχικού, Φάρος - Μαρούσι και Αλσος Βεΐκου - Περισσός και Μαρούσι - Λυκόβρυση.
Στόχος της Αττικό Μετρό είναι το 2025 τα μέσα σταθερής τροχιάς να διαθέτουν συνολικά 176 σταθμούς και δίκτυο μήκους 172,4 χλμ., αλλά και να εξυπηρετούν 2,2 εκατ. επιβάτες κάθε ημέρα στις γραμμές 1, 2, 3, 4 και στο τραμ.

Η επέκταση των ΗΣΑΠ

Στελέχη της Αττικό Μετρό θεωρούν ότι μπορεί να ενταχθούν στο «πακέτο» και οι επεκτάσεις του μετρό και των ΗΣΑΠ.
Συγκεκριμένα η επέκταση του βορείου σκέλους της γραμμής 2 από την Ανθούπολη στο Ιλιον (τρεις σταθμοί) προϋπολογίζεται σε 350 εκατ. ευρώ, ενώ το νότιο κομμάτι προς Γλυφάδα (δύο σταθμοί) σε 200 εκατ. ευρώ.
Στο μεταξύ εκκρεμεί και η επέκταση του ηλεκτρικού, η οποία μόνο για το νότιο σκέλος της (υπογειοποίηση του τμήματος Φάληρο - Πειραιάς και δημιουργία σταθμού «Καμίνια») απαιτεί τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, ενώ σημαντικό κόστος θα έχει και η βόρεια επέκταση προς το Καστρί.
Έτσι δημιουργείται ένα πρόσθετο «μπουκέτο» έργων ύψους τουλάχιστον 650 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg