Η απόφαση ελήφθη με 26 ψήφους υπέρ και δύο κατά (Βρετανία και Ουγγαρία), παρά την εκστρατεία εναντίον του Γιούνκερ που είχε αναλάβει ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον.
Η εξέλιξη αυτή θεωρείται πλήγμα για τον Κάμερον, ο οποίος επέμενε στην απόφασή του να επιδιώξει να μην δοθεί το χρίσμα στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου.
Σε δηλώσεις του μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ο Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» το γεγονός ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν εργάστηκαν μαζί για να βρουν μία εναλλακτική λύση στον Γιούνκερ.
«Η απόφαση ελήφθη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρότεινε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ως τον επόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο βαν Ρόμπαϊ δεν διευκρίνισε αν έγινε ψηφοφορία μεταξύ των 28 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, διαδικασία που δεν έχει επαναληφθεί στο παρελθόν και την οποία ζητούσε επίμονα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Σύμφωνα πάντως με έναν βρετανό αξιωματούχο, η ψηφοφορία έγινε και την υποψηφιότητα Γιούνκερ υποστήριξαν όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες εκτός του Κάμερον και του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν.
Ο κεντροδεξιός Γιούνκερ θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου η υποψηφιότητά του θα τεθεί υπό ψηφοφορία στις 16 Ιουλίου. Η εκλογή του θεωρείται βέβαιη.
Η εκστρατεία Κάμερον
Μετρώντας μόνο έναν σύμμαχο στο πλευρό του, τον ούγγρο πρωθυπουργό, ο Κάμερον εμφανιζόταν έτοιμος «μέχρι τέλους», την ώρα που όλο και περισσότεροι στο Λονδίνο αναγνώριζαν πως δεν θα επικρατήσει και πλέον περιμένουν πώς θα παρουσιάσει την ήττα του με φόντο τη γενικότερη μάχη για τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο βρετανός πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «ακατάλληλο πρόσωπο» για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Ο Γιούνκερ «δεν είναι το κατάλληλο πρόσωπο για τον θεσμό αυτό», επέμεινε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια δείπνου εργασίας την Πέμπτη, ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος είναι κατηγορηματικά αντίθετος στο φεντεραλιστικό όραμα του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, προειδοποίησε τους εταίρους του ότι οι σημερινές συνομιλίες θα είναι «σκληρές».
Πολλοί ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν και πάλι την υποστήριξή τους προς το πρόσωπο του υποψήφιου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, «έναν έμπειρο πολιτικό άνδρα», σύμφωνα με την δανή πρωθυπουργό Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ.
Για τον σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ, «πρόκειται για την ισορροπία ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς», ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και δεν είναι θέμα προσώπων. «Ο κ. Γιούνκερ είναι το πρόσωπο που μπορεί να εκλεγεί», είπε.
«Μπορούμε να κατανοήσουμε τη βρετανική θέση και είναι σεβαστή από τη δική τους οπτική γωνία, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να μπλοκάρουν τις 26 ή 27 χώρες που συμφωνούν», δήλωσε από την πλευρά ο πρωθυπουργός του Βελγίου Ελιο Ντι Ρούπο.
«Δεν θα υποστηρίξω αυτήν την απόφαση», δήλωσε ο Βίκτορ Ορμπαν σε συνέντευξή του στο ουγγρικό ραδιόφωνο, επαναλαμβάνοντας ότι η Βουδαπέστη δεν πρόκειται να στηρίξει «ύπουλες» αλλαγές της ευρωπαϊκής συνθήκης, αναφερόμενος στη διαδικασία ανάδειξης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στο ζήτημα της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όλα μοιάζουν να έχουν κριθεί. Οι σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (με πρώτες τη Ρώμη και το Παρίσι) έχουν πει το «ναι» στον Γιούνκερ, στη συμμαχία έχει προστεθεί και το ALDE και θετικοί είναι μέχρι και οι πρωθυπουργοί Ολλανδίας και Σουηδίας.
Μόνο ο Κάμερον επιμένει στην αντίθεσή του και προσέρχεται στο τραπέζι της Παρασκευής με πρόθεση να καλέσει σε ψηφοφορία για τον Γιούνκερ. Όπως φαίνεται, μόνο ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν είναι πρόθυμος να ψηφίσει «όχι».
Με αυτόν τον τρόπο, με την απομάκρυνση δηλαδή από την πρακτική «συναίνεσης και παζαριών» που συνήθως ακολουθείται στα τραπέζια των «28», ο Κάμερον θα εκβιάσει δική του ήττα -η οποία, όταν επιστρέψει στο Λονδίνο, θα προστεθεί ως πολύ πικρό σημείο στη συζήτηση για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ.
Εξαιτίας αυτών, η Ανγκελα Μέρκελ διαμήνυσε από την άλλη πλευρά ότι είναι διατεθειμένη για αντιστάθμισμα της βρετανικής ήττας, με «καλό συμβιβασμό» στη γενικότερη ατζέντα αλλαγών που επιδιώκει το Λονδίνο.
Ο Φρανσουά Ολάντ από την πλευρά του, είπε πως «εάν ζητηθεί από τη Βρετανία ψηφοφορία, τότε είμαι υπέρ του να γίνει». «Υπάρχουν κάποιες φορές που η Ευρώπη πρέπει να πει τι θέλει» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg