Κυριακή 1 Ιουνίου 2014

Ταϊλάνδη: Πραξικόπημα με βασιλική έγκριση



Με επίσημη βασιλική έγκριση διαφεντεύει πλέον την Ταϊλάνδη το στρατιωτικό καθεστώς που κατέλαβε την εξουσία πραξικοπηματικά την περασμένη εβδομάδα. Την ίδια στιγμή οι πραξικοπηματίες, υπό τον στρατηγό Πραγιούτ Τσα-Οτσα, δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο προειδοποιώντας...


... τους επίδοξους διαδηλωτές ότι, σε περίπτωση που διαμαρτυρηθούν για τα τεκταινόμενα στο βασίλειο, αρχίζοντας εκ νέου τις διαδηλώσεις, θα διαλυθούν βιαίως και θα αντιμετωπίσουν τα στρατοδικεία.

Το απόγευμα της Τρίτης συνελήφθη στη Λέσχη Ξένων Ανταποκριτών της Μπανγκόκ ο πρώην υπουργός Παιδείας Τσατουρόν Τσαϊσένγκ, ο οποίος λίγες ώρες νωρίτερα είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο βρετανικό BBC, κατακρίνοντας το πραξικόπημα. Δεν είναι, όμως, ο μόνος που συνελήφθη. Δεκάδες ακαδημαϊκοί αλλά και προσωπικότητες της πολιτικής ζωής της χώρας, ανάμεσα στους οποίους και η πρώην πρωθυπουργός Γινγκλάκ Σιναουάτρα, παρουσιάστηκαν στις στρατιωτικές αρχές και κρατήθηκαν επί αρκετές ημέρες προκειμένου να ανακριθούν, αλλά κυρίως «για να σκεφτούν καλύτερα» την πορεία της χώρας.
Η Γινγκλάκ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αφεθεί ελεύθερη και έχει επιστρέψει στο σπίτι της.

Oπως φαίνεται, όμως, η πρώην πρωθυπουργός και η οικογένειά της αποτελούν το βασικό διαπραγματευτικό χαρτί του στρατιωτικού καθεστώτος που προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να «απαλλάξει» τη χώρα από το «καθεστώς Τακσίν Σιναουάτρα», να κάνει δηλαδή ακριβώς αυτό που ζητούσαν οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές τους τελευταίους μήνες.

Ο Τακσίν, ο μεγιστάνας της επικοινωνίας που έγινε πολιτικός, γέννησε ένα εκλογικό γίγαντα με τις λαϊκίστικες πολιτικές που εισήγαγε το 2001 και γι’ αυτό κέρδισε όλες τις εκλογές στις οποίες συμμετείχε.

Οπως λένε αναλυτές, αυτό το πρόσφατο στρατιωτικό πραξικόπημα δεν έχει κάποιο χαρακτηριστικό που να το διακρίνει από τα αναρίθμητα άλλα που έχουν γίνει στην Ταϊλάνδη.

Και αυτό, γράφει ο Economist, σημαίνει μετά βεβαιότητος ότι οι πραξικοπηματίες θα αποτύχουν οικτρά τόσο στο να υλοποιήσουν τους στόχους τους, που επί του παρόντος δεν είναι απολύτως σαφείς (αν και έχουν δεσμευθεί στην προώθηση μεταρρυθμίσεων στο Σύνταγμα και τελικά στη διεξαγωγή εκλογών), όσο και στο να οδηγήσουν την Ταϊλάνδη στον δρόμο της ανάκαμψης από τα οικονομικά προβλήματα και την κοινωνική αναταραχή.

H ελπίδα, όμως, για τη διεξαγωγή μιας πραγματικά δημοκρατικής εκλογικής αναμέτρησης φαντάζει αστεία αυτή τη στιγμή.

Πηγή:  AFP, A.P., REUTERS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg