Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

Κι όμως! Οι Αμερικανοί βλέπουν περισσότερο Μουντιάλ απ' ό,τι μπέιζμπολ και μπάσκετ!

Οι Αμερικανοί βλέπουν περισσότερο Μουντιάλ απ ό,τι μπέιζμπολ και μπάσκετ!

Επί δεκαετίες στις Ηνωμένες Πολιτείες υπήρχε ως αξίωμα: Οι Αμερικάνοι δεν θα αγαπήσουν ποτέ το ποδόσφαιρο, το θεωρούν βαρετό, δυσνόητο και πάντα θα προτιμούν τα δικά τους αθλήματα, το μπέιζμπολ, το φούτμπολ, το μπάσκετ. Κάτι όμως άλλαξε εφέτος.


Ουσιαστικά πρόκειται για μια επανάσταση, τέσσερις δεκαετίες μετά από εκείνη την πρώτη προσπάθεια να φτιάξουν στις ΗΠΑ ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα - προσφέροντας εν έτη 1975 το αστρονομικό ποσό του 1,4 εκατ. δολαρίων ετησίως στον Πελέ για να φορέσει τη φανέλα των άτυχων Νιου Γιορκ Κόσμος.

Είναι μια επανάσταση που έγινε αθόρυβα και όμως έγινε: Για πρώτη φορά οι Αμερικανοί που παρακολούθησαν την Εθνική των ΗΠΑ σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα από την τηλεόραση ήταν περισσότεροι - και κατά πολύ μάλιστα - από τους Αμερικανούς που είδαν τους τελικούς του πρωταθλήματος μπέιζμπολ, τα πολυθρύλητα World Series και περισσότεροι από αυτούς που είδαν στην TV τους τελικούς του ΝΒΑ ανάμεσα στους Χιτ του Μαϊάμι και τους νικητές Σαν Αντόνιο Σπερς.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις τηλεθέασης, το ματς της Κυριακής ανάμεσα στην ομάδα του Γιούργκεν Κλίνσμαν και στην Πορτογαλία (2-2) το παρακολούθησαν περισσότεροι από 25 εκατ. τηλεθεατές στις ΗΠΑ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κόσμος μπορούσε να δει το παιχνίδι μόνο σε καλωδιακά δίκτυα, το ESPN και το ισπανόφωνο Univision.

Δεν ήταν μόνο ρεκόρ όλων των εποχών στην τηλεθέαση ποδοσφαιρικού αγώνα, αλλά - όπως σημειώνει και το mashable.com - ξεπέρασε τους τελικούς του μπέιζμπολ κατά 10 εκατ. τηλεθεατές. Οι δε τελικοί του ΝΒΑ είχαν εφέτος μέσο όρο τηλεθεατών στα 15,5 εκατ. άτομα.

Ασφαλώς αυτή η διείσδυση του ποδοσφαίρου στο αμερικανικό κοινό έχει τα αίτιά της. Κατ' αρχάς η δημογραφική μετάλλαξη των ΗΠΑ, με τους ισπανόφωνους πληθυσμούς να κερδίζουν όλο και μεγαλύτερο ποσοστό - διόλου τυχαία το καλωδιακό Univision προσέλκυσε το βράδυ της Κυριακής για το ματς ΗΠΑ - Πορτογαλία, περί τα 6,5 εκατ. τηλεθεατές.

Αλλοι 18,2 εκατ. τηλεθεατές είδαν τον αγώνα από το κλασικά «αμερικανικό» ESPN και οι μετρήσεις δεν μπορούν να υπολογίσουν τα απίστευτα πλήθη που συγκεντρώθηκαν σε πλατείες και πάρκα για να παρακολουθήσουν τη δραματική αναμέτρηση με τους Πορτογάλους.

Οι Αμερικανοί αγάπησαν το ποδόσφαιρο; Ηταν ένας έρωτας όχι με την πρώτη ματιά. Αρχικά το αγνόησαν. Εκείνο το πρωτάθλημα που μάζεψε τον Πελέ, τον Μπεκενμπάουερ και άλλους βετεράνους στη δεκαετία του 1970 ως και τις αρχές των 80ς απέτυχε παταγωδώς και πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια για να ξαναστηθεί μια λίγκα, η MLS.

Στην πραγματικότητα μάλιστα, η MLS ήταν το αντάλλαγμα που προσέφεραν οι ΗΠΑ στη FIFA για να τους δώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994. Και τα πρώτα βήματα ήταν και πάλι δειλά και άτσαλα, σε μισοάδεια γήπεδα δευτεροκλασσάτων πόλεων.

Ωστόσο, αυτή τη φορά το κοινό ήταν διαφορετικό. Και οι συμπτώσεις υπέρ του ποδοσφαίρου. Πρώτα ήρθε ο θρίαμβος της Εθνικής ΗΠΑ στο Μουντιάλ γυναικών το 1999 με την Μπράντι Τσάστεν να πανηγυρίζει και να χαρίζει μια από τις πιο πολυσυζητημένες ποδοσφαιρικές φωτογραφίες.

 

Ακολούθησε η επιτυχία της Εθνικής ΗΠΑ των ανδρών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002 και μετά η έλευση του Ντέιβιντ Μπέκαμ στους Γκάλαξι του Λος Αντζελες το 2007. Το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που όχι μόνο οι Αμερικανοί και κυρίως οι νεότεροι εξ αυτών να τρέξουν στα ποδοσφαιρικά γήπεδα, αλλά και να τους ακολουθήσουν οι επενδυτές.

Ο Μπέκαμ επέστρεψε στις ΗΠΑ εφέτος για να δημιουργήσει μια ποδοσφαιρική ομάδα στο Μαϊάμι, ενώ στη Νέα Υόρκη οι θρυλικοί Νιου Γιορκ Γιάνκις του μπέιζμπολ έχουν συμπράξει με την αραβικών συμφερόντων Μάντσεστερ Σίτι για τη δημιουργία ενός συλλόγου στο Μεγάλο Μήλο.

Τώρα, με αυτά τα ρεκόρ τηλεθέασης, είναι η σειρά των διαφημιζόμενων... 

Πηγή




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg