Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014

Success Story: Πρόταση της ΔΕΗ για αυξήσεις 11%

Αυξήσεις 11% στο συνολικό λογαριασμό ρεύματος για πάνω από 1,2 εκατομμύρια εξοχικά, δεύτερες και τρίτες κατοικίες, προβλέπει από την 1η Ιουλίου η πρόταση της ΔΕΗ για τις αλλαγές στα τιμολόγια.
Στον αντίποδα των αυξήσεων στα εξοχικά, έρχονται χαμηλότερες μονοψήφιες μειώσεις (σσ: πληροφορίες μιλούν για 4%-7%) στα τιμολόγια των μικρών και μεσαίων εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών καταναλώσεων, όπως καταστήματα, επαγγελματικοί χώροι, επιχειρήσεις εστίασης, κ.ο.κ.
Παρουσίαση των επερχόμενων αλλαγών στα τιμολόγια, έγινε την Τετάρτη κατά την συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, ενώ τα οριστικά ποσοστά θα αποφασιστούν από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατόπιν σχετικής έγκρισης που αναμένει από την Κομισιόν, όπου και απέστειλε την πρόταση.
Η έγκριση είναι απαραίτητη καθώς οι αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αφορούν τη Μνημονιακή υποχρέωση για κατάργηση από τις αρχές του επόμενου μήνα των σταυροειδών επιδοτήσεων.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα τελικά ποσοστά ενδέχεται να διαφοροποιηθούν απ' αυτά της ΔΕΗ,  ωστόσο η πρόταση της επιχείρισης "δείχνει" την γενική κατεύθυνση.

Σύμφωνα με την παρουσίαση, η χαμηλή κατηγορία οικιακών καταναλωτών 0-800 κιλοβατώρες το τετράμηνο καταργείται, και συνενώνεται με την αμέσως επόμενη, 801-2000 KWh. Δημιουργείται έτσι μια νέα μεγάλη κατηγορία, από 0- 2.000 KWh.
Σε αυτή τη νέα κατηγορία, μεταφέρονται τα 2,3 εκατομμύρια των καταναλωτών που ανήκουν σήμερα στην κλίμακα έως 800 KWh. Εξ αυτών, τα τουλάχιστον 1,2 εκατ. εξοχικών και δεύτερων κατοικιών θα υποστούν σύμφωνα με την εισήγηση των υπηρεσιών της ΔΕΗ αυξήσεις 11% επί του συνόλου του λογαριασμού τους.
Από τους υπόλοιπους 1,1 εκατ. καταναλωτές, εφόσον οι παροχές αφορούν 1ες κατοικίες και παράλληλα πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη στο Κοινωνικό και Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), οι κάτοχοί τους μπορούν να υποβάλλουν σχετική αίτηση. Ήδη, σε αυτό ανήκουν πάνω από 500.000 καταναλωτές.
Όσες ωστόσο καταναλώσεις αφορούν 1ες κατοικίες, χωρίς όμως οι ιδιοκτήτες τους να πληρούν τα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια του ΚΟΤ, τότε θα μετακινηθούν και αυτοί στην νέα κατηγορία 0-2.000 KWh και θα υποστούν τις επερχόμενες αυξήσεις. Εκτιμάται πάντως ότι πρόκειται για περιορισμένο αριθμό καταναλωτών.
Παράδειγμα
Χρηματικά η αύξηση θα είναι μικρή, δεδομένου ότι τα εξοχικά καταναλώνουν λίγο ρεύμα καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα κατοικούν μόνο λίγες φορές το χρόνο. Ένα εξοχικό για παράδειγμα με συχνή χρήση έχει κατανάλωση 600 κιλοβατώρες το τετράμηνο και κάνει λογαριασμό κοντά στα 45 ευρώ. Η επιβάρυνση θα είναι 4-5 ευρώ. Συνήθως όμως οι καταναλώσεις μπορεί να είναι και χαμηλότερες, κατ' επέκταση και οι δαπάνες για ρεύμα.
Θυμίζουμε ότι την υποχρέωση να καταργηθούν οι σταυροειδείς επιδοτήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ εμπεριέχουν όλα τα τελευταία Μνημόνια. Εδώ και χρόνια, οι κάτοχοι των εξοχικών απολαμβάνουν τα ίδια χαμηλά τιμολόγια με τα φτωχά νοικοκυριά, μόνο και μόνο επειδή βρίσκονται στην ίδια κατηγορία, εξαιτίας της μικρής τους κατανάλωσης.
«Έχουμε καταφέρει το μικρό κατάστημα, το βιβλιοπωλείο και ο φούρνος της γειτονιάς να επιδοτούν τη δεύτερη και τρίτη κατοικία», επισημαίνουν στελέχη του υπουργείο ΠΕΚΑ, εννοώντας ότι οι εμπορικοί πελάτες πληρώνουν πολύ περισσότερο ρεύμα απ’ ότι οι κάτοχοι εξοχικών.
Η πολιτική των μειώσεων
Αυτός είναι και ο λόγος που στον αντίποδα των αυξήσεων, έρχονται μονοψήφιες μειώσεις σε 1,1 εκατ. μικρές εμπορικές και βιοτεχνικές καταναλώσεις όπως σούπερ-μάρκετ, εργαστήρια, φούρνοι, εταιρείες, καθώς επίσης βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπως επίσης και στους κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών.
Στην ουσία από την 1η Ιουλίου, αυξάνεται το τιμολόγιο ρεύματος σε περισσότερους αλλά με μικρές καταναλώσεις (εξοχικά, 2ες και 3ες κατοικίες), και ταυτόχρονα μειώνεται σε λιγότερους αλλά με μεγαλύτερες καταναλώσεις (εμπορικά, βιοτεχνίες, κλπ).
Οι μειώσεις είναι αποτέλεσμα της κατάργησης των σταυροειδών επιδοτήσεων. Μέσω των μειώσεων γίνεται σαφής η πρόθεση της ΔΕΗ να "κρατήσει" το φιλέτο του πελατολογίου της, που δεν είναι άλλο από το εμπορικό κομμάτι. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για κίνηση με την οποία η ΔΕΗ επιχειρεί να προφυλάξει το καλό της πελατολόγιο από τον ανταγωνισμό και τυχόν επιθετική πολιτική με χαμηλότερα τιμολόγια.
Στόχος πάντως είναι, όπως προκύπτει από τη μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, να κλείσει η «ψαλίδα» που υπάρχει μεταξύ των χαμηλών και μεσαίων καταναλώσεων.

Έτσι, η χρέωση των 0,07793 ευρώ που ισχύει τώρα για την κατηγορία 0-800 KWh θα πρέπει να αυξηθεί κατά 21% προκειμένου να φτάσει τη χρέωση των 0,09460 ευρώ που ισχύει αυτή τη στιγμή για την επόμενη κατηγορία (801-2.000 KWh).

Ωστόσο, η τελική αύξηση που προκύπτει για το συνολικό λογαριασμό ανέρχεται σε 11%, καθώς το προαναφερθέν 21% αφορά στην αύξηση που θα επιβληθεί στις χρεώσεις ενέργειας.

Σε δόσεις οι αλλαγές

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι, δεδομένου ότι οι αλλαγές στα τιμολόγια αφορούν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας, η οριστικοποίηση των παραπάνω ποσοστών θα έρθει μετά την έγκρισή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν.

Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει λάβει παράταση μέχρι και τα τέλη του 2015 για την πλήρη κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, το οποίο σημαίνει ότι οι αλλαγές στα τιμολόγια θα γίνουν σταδιακά.
Έτσι, για παράδειγμα τα αγροτικά τιμολόγια,  που αποτελούν ακόμη μία κατηγορία καταναλωτών οι οποίοι πληρώνουν κάτω από το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, σε αυτή τη φάση δεν επηρεάζονται. Για αυτούς τους καταναλωτές οι αλλαγές θα βασιστούν σε ένα πρόγραμμα καταγραφής των χρηστών του επιδοτούμενου με ποσοστό έως και 40% αγροτικού τιμολογίου, αφού η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι είναι πολύ λιγότεροι από όσους εμφανίζονται στους σημερινούς λογαριασμούς.

Με βάση το μητρώο αγροτικών καταναλώσεων που θα δημιουργηθεί, θα προχωρήσουν και τα αντίστοιχα μέτρα για τον εξορθολογισμό του τιμολογίου ενώ η τοποθέτηση των πρώτων έξυπνων μετρητών που θα αρχίσει από τον επόμενο χρόνο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg