Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Εξ αποστάσεως μαθήματα αντί για μετεγγραφές;;

eks-apostasews-mathimata-anti-gia-meteggrafes-meleta-to-upourgeio
Φωτογραφία: Eurokinissi- Phasma/ Θανάσης Δημόπουλος


(Της Ελένης Κατσαμπέκη)

Με τις εξ αποστάσεως σπουδές σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι πιθανό το υπουργείο Παιδείας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο από τις μαζικέςμεταγραφές μαθητών


 «Μία λύση που θα ήταν πιθανώς εφαρμοστέα από εφέτος σε κάποια ΤΕΙ και ΑΕΙ, είναι για ορισμένα από αυτά τα παιδιά να εφαρμοστεί ο θεσμός της εξ αποστάσεως διδασκαλίας» ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, διευκρινίζοντας ότι σκοπός δεν είναι η μετατροπή του ΤΕΙ σε εξ αποστάσεως ίδρυμα, αλλά συνοδευτικά και για ένα μέρος των μαθημάτων να παρέχεται η δυνατότητα των εξ αποστάσεως σπουδών.

«Είναι μια λύση για όσους μπορούν και μιλούσα με τον Αντιπρόεδρο του ΤΕΙ Αθηνών τον κ. Λύτρα, ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το δικό του τμήμα και κάποια ακόμη τμήματα μπορούν να προχωρήσουν σε αυτή τη λύση. Είναι μια ιδέα», συμπλήρωσε ο υπουργός.

 Στο υπουργείο Παιδείας, επικρατεί προβληματισμός για το τοπίο που θα διαμορφωθεί μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας, καθώς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον αριθμό των φοιτητών που θα μετεγγραφούν (η Στατιστική Αρχή δεν διαθέτει στοιχεία για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους φοιτητές) και κατ' επέκταση δεν γνωρίζει ποια ιδρύματα και σε ποιο βαθμό θα αντιμετωπίσουν «υπερπληθυσμό» φοιτητών ή -αντιθέτως- ερήμωση.

Ειδικά για τις περιφερειακές σχολές, έχει προταθεί να εφαρμοστεί η εγγραφή από περιφερειακό σε περιφερειακό πανεπιστήμιο χωρίς περιορισμούς. Πάντως, ο υπουργός μίλησε για κομπίνες που γίνονται στις αμοιβαίες μετεγγραφές, με φοιτητές που... πουλούσαν τις θέσεις τους! «Υπήρχαν ορισμένες ιδιοφυίες που έδιναν εξετάσεις, επετύγχαναν και κατόπιν πουλούσαν τη θέση τους.

Δυστυχώς το θέμα των μετεγγραφών ήταν γεμάτο διαφθορά και γεμάτο κομπίνα. Ακόμα και στις περιπτώσεις των αναπήρων υπήρχε διαφθορά και γι’ αυτό προσθέσαμε στην τελευταία τροπολογία να είναι πιστοποιημένοι από το ΚΕ.Π.Α», ανέφερε.

Μελετάται, πάντως να δοθούν οικονομικά κίνητρα προς τα κεντρικά πανεπιστήμια να υποδεχτούν τους φοιτητές που θα έρθουν με μετεγγραφές, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία πολλών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ότι θα βρεθούν αντιμέτωπα με φαινόμενα απερήμωσης στην περιφέρεια και άλλων όπως το Οικονομικό ή το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο που εκτιμούν ότι θα έχουν εφέτος διπλάσιο αριθμό μετεγγραφών σε σχέση με πέρυσι.



Πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg