Η διαδικασία ξεκίνησε μετά τις 10 το πρωί στο θερινό τμήμα της Βουλής και διήρκησε μόλις λίγο περισσότερο από μια ώρα. Απείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, και των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι επιχειρώντας να προσδώσουν στη διαβούλευση θεσμικό υπόβαθρο παρέδωσαν τις κεντρικές τοποθετήσεις στους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών τους Ομάδων.
Ο Θανάσης Μπούρας (ΝΔ) χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ «κίνηση εντυπωσιασμού» και εξέφρασε την άποψη ότι «το μόνο κοινό που συνδέει τις επτά προτάσεις είναι η διατήρηση της πόλωση της πολιτικής ζωής του τόπου».
Εκτίμησε εξάλλου ότι δεν συγκεντρώνεται ο αριθμός των 120 βουλευτών που απαιτούνται σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ανοίξει η συζήτηση καθώς η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική, αλλά και η ΔΗΜΑΡ έχει αναγγείλει ότι δεν επιθυμεί να αθροιστεί η πρόταση του με εκείνη της Χρυσής Αυγής.
Ανάλογο ήταν και το πνεύμα του Παναγιώτη Ρήγα (ΠΑΣΟΚ). Υποστήριξε ότι η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ είναι μέρος της προσπάθειας της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εμποδίσει με κάθε τρόπο την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο ίδιος επιχείρησε να δικαιολογήσει την στάση της κυβέρνησης να «κλείσει» το θέμα σε θερινό τμήμα, ισχυριζόμενος ότι «δεν φοβόμαστε τη συζήτηση στην Ολομέλεια, αλλά δεν ανεχόμαστε να παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς και εμείς να ακολουθούμε τα καπρίτσια του».
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Μαρία Γιαννακάκη και Θωμάς Ψύρρας μίλησαν για συνταγματική εκτροπή και επέμειναν ότι η συζήτηση των αιτημάτων της αντιπολίτευσης πρέπει να γίνει από την Ολομέλεια του Σώματος.
Ο Γιάννης Πανούσης από την πλευρά του αναφέρθηκε στη κριτική που δέχθηκε η ΔΗΜΑΡ για την απόφασή της να μην αθροιστεί η πρόταση της με εκείνη της Χρυσής Αυγής. «Δεν μπορεί να απορρίπτεται και να επικρίνεται η λογική της νηφαλιότητας» σημείωσε με νόημα ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ.
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη που επίσης υποστήριξε ότι οι προτάσεις των κομμάτων δεν μπορούν να αθροιστούν. Στηλίτευσε τέλος την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να συμπράξει με την Χρυσή Αυγή για το δημοψήφισμα, ενώ αντίθετα, η ΔΗΜΑΡ –υπενθύμισε- διαφοροποίησε τη θέση της. «Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει τον μουντζούρη, αλλά όχι την μουντζούρα» κατέληξε.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg