Την ώρα που ο Νικολά Σαρκοζί συλλαμβανόταν για υποτιθέμενη εμπλοκή του στην παραλαβή χρηματικών ποσών από το καθεστώς Καντάφι προκειμένου να ενισχυθεί οικονομικά στις εκλογές του 2007, στην Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΣΔΟΕ για ένα “μαύρο” ποσό...
... (άλλες πηγές αναφέρονται σε ένα εκατομμύριο ευρώ, άλλες σε δύο εκατομμύρια ευρώ) το οποίο βρέθηκε στα ταμεία του “Ιδρύματος Ανδρέας Παπανδρέου”, αλλά αγνοούνται τα ευρήματα και το αποτέλεσμά της.
Η έρευνα είχε επικεντρωθεί στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών και εμβασμάτων του Ιδρύματος, καθώς έχει διαπιστωθεί διακίνηση χρηματικών ποσών χωρίς να προκύπτει ο σκοπός τους και ο προορισμός, από την Λιβύη ή από λογαριασμούς του εξωτερικού που συνδέονταν με το καθεστώς της Λιβύης.
Το Ίδρυμα Ανδρέας Παπανδρέου συστεγαζόταν με το Πνευματικό Ίδρυμα Γεωργίου Παπανδρέου και από διετίες είχαν υπάρξει πληροφορίες για εισροή χρημάτων από το καθεστώς Καντάφι, εισροές που τώρα ερευνώνται από το ΣΔΟΕ.
Το τελευταίο διάστημα το Ίδρυμα υπολειτουργούσε, με τα οικονομικά του να έχουν καταρρεύσει. Οι τελευταίοι τέσσερις υπάλληλοι απολύθηκαν πριν από μερικούς μήνες ενώ και η ιστοσελίδα του ιδρύματος είναι πλέον εκτός λειτουργίας.
Χρήματα δεν μπαίνουν από πουθενά και κανείς δεν ενδιαφέρεται πλέον γι αυτό, αλλά από τους λογαριασμούς του Ιδρύματος έχουν περάσει πολλά εκατομμύρια ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μη κοινωφελές ίδρυμα “μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα” που δημιουργήθηκε το 1996 στη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Πρόεδρος του Ιδρύματος είναι ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
To ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι μετά τις εκλογές του 2004 και του 2007 είχε καταρρεύσει οικονομικά. Και ξαφνικά βρέθηκε να διεξάγει πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και να φτιάχνει γυμναστήρια ο Γ.Παπανδρέου στο γραφείο του (και πολλά άλλα αυτός και η οικογένειά του)… Πώς και από πού;
Μήπως κάποιος μπορεί να ενημερώσει τους Έλληνες πολίτες για το αποτέλεσμα της έρευνας; Έστω και αν δεν βρέθηκε κάτι το μεμπτό, εκτιμούμε ότι πρέπει όλα τα στοιχεία της έρευνας πρέπει να δοθούν στην δημοσιότητα.
Οι σχέσεις Μ.Καντάφι με την οικογένεια Παπανδρέου, ήταν κάτι παραπάνω από στενές.
Ο Γ. Παπανδρέου, δύο μήνες αφ’οτου έβαλε την Ελλάδα στο τούνελ των Μνημονίων τον Ιούνιο του 2010 πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Λιβύη, συνοδευόμενος από όλη την “ομάδα” (Παμπούκη, Πεταλωτή, Δρούτσα, κλπ) και πήρε υπόσχεση από τον Μ.Καντάφι ότι “Θα βοηθήσει την Ελλάδα με κάθε τρόπο” στέλνοντας τις θερμότερες ευχές του στην μητέρα του πρωθυπουργού Μαργαρίτα Παπανδρέου.
Τις ιδιαίτερα στενές σχέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαιώνει και η συμμετοχή του στον «Διεθνή Οργανισμό Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι» (GADDAFI INTERNATIONAL CHARITY AND DEVELOPMENT FOUNDATION) από τον Ιούνιο του 2009, όπως προέκυψε από συζήτηση στη Βουλή.
Πρόεδρος του συγκεκριμένου «ιδρύματος» είναι ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ Καντάφι και ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (όπου συμμετείχαν άλλοι ανατραπέντες πρόεδροι στην “Αραβική Άνοιξη”, όπως ο Μπεν Αλί της Τυνησίας και ο Χόσνι Μουμπάρακ στην Αίγυπτο) δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να συμμετάσχει στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτού του ιδρύματος, στο πλαίσιο της συνεργασίας και των δεσμών του με το καθεστώς, μέχρι τη στιγμή της έκρηξης των διαδηλώσεων στη Λιβύη…
Ανακοινώθηκε ότι παραιτήθηκε το 2011 όταν ξέσπασε ο πόλεμος.
To 2011 μαζί με τον Γ.Παπανδρέου παραιτήθηκε και ο πρύτανης του London School of Economics (LSE), Χάουαρντ Ντέιβις, εξαιτίας του σκανδάλου που προέκυψε λόγω των χρηματοδοτήσεων όλων των συμμετεχόντων στο ίδρυμα από την οικογένεια Καντάφι.
Ο πρώην πρύτανης του LSE σημείωσε ότι η παραίτησή του ήταν αποτέλεσμα της βλάβης που προκλήθηκε στη φήμη του Πανεπιστημίου, καθώς μεταξύ άλλων έλαβε χρήματα (1,7 δισ. ευρώ) από το ίδρυμα που διοικεί ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ Καντάφι και συμμετείχε και ο Γ. Παπανδρέου.
Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg