Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Νά τος ο Πρόεδρος!



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται παρασκηνιακές διεργασίες που στοχεύουν στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή...Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής, όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θεωρεί τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη ως την προσφορότερη επιλογή για το ύπατο αξίωμα της χώρας, άποψη που συμμερίζεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η πρόταση υποψηφιότητας του κ. Κουβέλη συνιστά, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του πρωθυπουργού, την κατάληξη μιας ευρύτερης στρατηγικής που περιλαμβάνει: την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο, τη συμφωνία της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής μέσω των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι η εξασφάλιση αυτών των κατευθύνσεων κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα θα σηματοδοτήσει την καθοριστική στροφή για την έξοδο της χώρας από την κρίση, ως εκ τούτου ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει λόγους να αρνηθεί την πρόταση.

Περισσότερα 


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς έχει πλέον ως «σταθερά» στον πολιτικό του σχεδιασμό την πρόταση προς τον κ. Κουβέλη και μένει σταδιακά να οικοδομηθούν τα βήματα ώστε αυτή να είναι δυνατόν να έχει θετική ανταπόκριση. Τα βήματα δεν είναι άλλα από την απεμπλοκή της χώρας από το Μνημόνιο, τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής στην κατεύθυνση των φοροελαφρύνσεων και της ανάπτυξης, τα οποία ο πρωθυπουργός εκφράζει βεβαιότητα ότι θα επιτευχθούν στην επερχόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Οπως αναφέρεται, εάν η Αθήνα διασφαλίσει αυτήν τη μεγάλη στροφή οριστικής εξόδου από τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, ο κ. Κουβέλης δεν θα έχει λόγους να αρνηθεί την πρόταση να κατευθυνθεί στο ύπατο αξίωμα.

Εξάλλου, από τους κ. Αντ. Σαμαρά και Ευάγγ. Βενιζέλο δεν έχει περάσει απαρατήρητο ότι η ΔΗΜΑΡ τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι πλέον κάθετη στο ότι θα αρνηθεί να συμπράξει στην εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, αλλά συνδέει τη στάση της με το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα που θα επικρατεί όταν θα δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες, δηλαδή στις αρχές του 2015.

Τρεις λόγοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όνομα του κ. Κουβέλη βρισκόταν ανέκαθεν ψηλά στη λίστα του πρωθυπουργού για τη διαδοχή του κ. Παπούλια, όμως ετέθη εκ νέου επί τάπητος στις πρόσφατες συναντήσεις που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Βενιζέλο και οι οποίες οδήγησαν στην επιλογή του κ. Δημ. Αβραμόπουλου ως του νέου Ελληνα επιτρόπου στην Κομισιόν. Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος εκτίμησαν ότι ο κ. Κουβέλης αποτελεί τη βέλτιστη επιλογή για μια σειρά από λόγους:

• Εχει οικοδομήσει ιδιαίτερα θετικό προφίλ στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, παρά το γεγονός ότι η ΔΗΜΑΡ αποχώρησε πέρυσι το καλοκαίρι από την κυβέρνηση, καθώς του αναγνωρίζεται το πολιτικό «θάρρος» να συμπράξει στον σχηματισμό της, όταν η Αθήνα έπρεπε να λάβει πολύ επώδυνα μέτρα προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος της χρεοκοπίας.

• Διατηρεί υψηλή δημοτικότητα στο εσωτερικό της χώρας, παρά την καθίζηση της ΔΗΜΑΡ στις ευρωεκλογές, ενώ θα είναι, ιστορικά, ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που προέρχεται από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Μπορεί, ως εκ τούτου, να συμβολίζει τη «νέα εθνική ενότητα» στη μετά τα μνημόνια περίοδο.

• Είναι ο μόνος υποψήφιος –ακόμη και από την Kεντροαριστερά– ο οποίος είναι σε θέση να συγκεντρώσει το σύνολο των ψήφων της ΔΗΜΑΡ στην ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ώστε να σχηματιστεί, ακόμη και οριακά, μαζί με μερίδα των ανεξάρτητων και βεβαίως των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ η απαιτούμενη προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο προσανατολισμός των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου έχει μεταφερθεί στα κεντρικά γραφεία της ΔΗΜΑΡ από εξ απορρήτων συνεργάτη του πρωθυπουργού, ενώ αντίστοιχα μηνύματα έχουν αποσταλεί και από πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της τρικομματικής κυβέρνησης –πριν από την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ– είχαν δημιουργηθεί ανάμεσα στις συνεργαζόμενες πλευρές, μέσω συγκεκριμένων προσώπων, δίαυλοι επικοινωνίας ιδιαίτερης αξιοπιστίας, οι οποίοι εσχάτως τέθηκαν και πάλι σε κίνηση.

Ανεξαρτήτως των αποφάσεων που θα ληφθούν τελικώς από τη ΔΗΜΑΡ, ήδη καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να καλλιεργηθεί πρόσφορο έδαφος για το όλο εγχείρημα:

Παρά τη σφοδρή κριτική που έχει ασκηθεί από τη ΔΗΜΑΡ σε κυβερνητικές επιλογές του τελευταίου χρόνου, η αντίδραση του πρωθυπουργού υπήρξε πάντοτε ιδιαίτερα ήπια. Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ στον διάλογο που έχει δρομολογηθεί από τον περασμένο μήνα με τη ΔΗΜΑΡ έχει επί της ουσίας αποδεχθεί το ζήτημα της προεδρικής εκλογής να παραμείνει εκτός ατζέντας, ώστε να διευκολυνθούν οι χειρισμοί της Αγίου Κωνσταντίνου. Τέλος, το κυριότερο, πληροφορίες αναφέρουν ότι απόφαση της πλειοψηφούσας τάσης της ΔΗΜΑΡ είναι στο επερχόμενο συνέδριο να μη ληφθεί απόφαση για τη στάση που θα τηρήσει το κόμμα κατά την προεδρική εκλογή. Με άλλους λόγους, έχουν απορριφθεί εισηγήσεις το συνέδριο να δεσμεύσει τη ΔΗΜΑΡ ότι θα καταψηφίσει οποιοδήποτε πρόσωπο προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία, ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε κάθε περίπτωση σε εκλογές, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με τον χρόνο κατά τον οποίο θα ανακοινωθεί ο υποψήφιος να διαδεχθεί τον κ. Παπούλια, επιτελείς του κ. Σαμαρά είναι πάντως σαφείς: όπως τονίζουν, ο πρωθυπουργός θα κινηθεί απολύτως θεσμικά και θα γνωστοποιήσει τις επιλογές του στις αρχές Ιανουαρίου, ώστε λίγο αργότερα να δρομολογηθούν οι απαιτούμενες ψηφοφορίες, καθώς η θητεία του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται τον Μάρτιο.

Ευρύτερες επιπτώσεις

Το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξυπακούεται ότι διευκολύνει και τη ΔΗΜΑΡ, καθώς τότε το τοπίο εκτιμάται ότι θα είναι απολύτως «καθαρό», αφού η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την «επόμενη ημέρα» θα έχει ολοκληρωθεί σε όλες της τις πτυχές. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν εκλογή του κ. Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας –που σχεδόν προεξοφλείται με βάση τους υφιστάμενους συσχετισμούς στη Βουλή– θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο πολιτικό σκηνικό.

Πρώτον, η κυβέρνηση θα έχει περάσει τον τελευταίο μεγάλο σκόπελο προκειμένου να ολοκληρώσει τη θητεία της το καλοκαίρι του 2016, ακυρώνοντας για μια ακόμη φορά τους εκλογικούς σχεδιασμούς του κ. Αλ. Τσίπρα.

Δεύτερον, το χάσμα στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, που προσωποποιείται στη σύγκρουση «κουβελικών» και της τάσης Λυκούδη θα γεφυρωθεί.

Τρίτον, η συζήτηση για κοινή πορεία της Κεντροαριστεράς, με βασικούς συνομιλητές το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, θα πραγματοποιηθεί με σαφώς πιο άνετο χρονικό ορίζοντα, αλλά και βεβαίως υπό ξεκάθαρα ευνοϊκότερους όρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg