Παρασκευή 1 Αυγούστου 2014

Αυξήστε την αυτοπεποίθησή σας


7 καθημερινές συνήθειες που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση
Η δυναμική συμπεριφορά έχει να κάνει με την ικανότητά μας να υποστηρίζουμε τα προσωπικά μας δικαιώματα, μέσα από την έκφραση των συναισθημάτων, των σκέψεων και των πεποιθήσεών μας, με τρόπο ευθύ, ειλικρινή και κατάλληλο.


 Στις συναναστροφές μας με άλλους, στο σπίτι, στη δουλειά, ή σε οποιοδήποτε άλλο χώρο, η δυναμική συμπεριφορά μας βοηθά να εκφραζόμαστε με ανοιχτό και λογικό τρόπο, διατηρώντας παράλληλα σεβασμό για τα δικαιώματα και των άλλων. Έτσι, νιώθουμε καλά με τον εαυτό μας και λειτουργούμε σωστά στο κοινωνικό μας πλαίσιο.

Η δυναμική συμπεριφορά ακολουθεί κάποιους βασικούς όρους

Διαλέγω την κατάλληλη στιγμή και τον κατάλληλο χώρο για να εκφράσω μια επιθυμία ή ανάγκη μου.

Κρίνω με ηρεμία πότε είναι η σωστή στιγμή να μιλήσω για αυτό που θέλω ή χρειάζομαι, καθώς η παρορμητική συμπεριφορά συνήθως αυξάνει τις πιθανότητες να χειριστώ λανθασμένα μια κατάσταση. Επίσης, φροντίζουμε να συζητήσουμε μαζί του σε ένα μέρος, όπου οι αντιπερισπασμοί από άλλους, αλλά και τα επίπεδα θορύβου θα είναι χαμηλά. Έτσι μπορούμε να εστιαστούμε στη διεκδίκησή μας και να περάσουμε σωστά το μήνυμά μας.

Δεν αποφεύγω τους άλλους, αν δεν ξέρω τι να πω.

Είναι πολύ καλύτερο να κρατήσουμε μία στάση ηρεμίας, να χαμογελάσουμε και να δείξουμε ότι χαιρόμαστε που τους βλέπουμε. Μπορούμε να πούμε με ειλικρίνεια ότι «δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα», «ότι χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο», ή «περισσότερες πληροφορίες».
Είναι αδύνατο στην καθημερινή μας ζωή να είμαστε πάντα σε εγρήγορση και έτοιμοι να απαντήσουμε ή να αποφασίσουμε στη στιγμή. Εάν κάποιοι άλλοι αποφασίζουν πιο γρήγορα, αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει εμείς να έρθουμε σε μειονεκτική θέση. Είναι βασικό μας δικαίωμα να έχουμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε μέχρι να αποφασίσουμε και πρώτα εμείς οι ίδιοι να νιώθουμε καλά με την όποια απόφασή μας.

 Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Επ. Σχινά
Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ - Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Διατροφικών Διαταραχών





Διαβάστε περισσότερα στο boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg