Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Bloomberg: Το ΧΑ δεν είναι πια αστέρι των αποδόσεων

Bloomberg: Το ΧΑ δεν είναι πια αστέρι των αποδόσεων - Αλλά Dan Loeb και John Paulson δεν πουλάνε
Το ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα δεν πρωταγωνιστούν πια στις προτιμήσεις των ξένων επενδυτών, γράφει σε σημερινή του ανάλυση το Bloomberg...Παρότι το ΧΑ ήταν ανάμεσα στα πρώτα σε επιδόσεις στην Ευρώπη για το 2013, ο Γενικός Δείκτης είναι πλέον ένας από τους χειρότερους...



...σημειώνοντας πτώση 21%, με τις τράπεζες να δίνουν το έναυσμα της καθόδου. Η πτώση αυτή “ροκανίζει” τα κέρδη που σημείωσαν hedge funds όπως τα Paulson & Co και Third Point στην Αθήνα, πετυχαίνοντας αποδόσεις που πλησιάζουν το 200%, από τον Ιούνιο του 2012.

Όπως λέει ο  Peter Garnry, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της Saxo Bank, οι ελληνικές αποτιμήσεις, που είναι τριπλάσιες έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, έχουν γίνει αδικαιολόγητα ακριβές, για μία οικονομία που τώρα βγαίνει από την 6ετή ύφεση. “Οι επενδυτές κοιτάζουν τώρα αλλού στις αναδυόμενες αγορές για ευκαιρίες, καθώς οι κυρώσεις που πλήττουν τη Ρωσία, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, διαταράσσουν την επιχειρηματική δραστηριότητα”, σημειώνει χαρακτηριστικά το Bloomberg.

“Η Ελλάδα ήταν το κορυφαίο trade πέρυσι, αλλά δεν νομίζω ότι θα είναι του χρόνου”, λέει ο Garnry. “Οι επενδυτές που αναζητούν καλές αποδόσεις θα πρέπει να ψάξουν αλλού”.

Όπως εξηγεί το Bloomberg, η υποβάθμιση του ΧΑ σε αναδυόμενη αγορά το Νοέμβριο ευνόησε τις ελληνικές μετοχές, οι οποίες πρόσφεραν έκθεση στο ευρώ, εν μέσω ξεπουλήματος πολλών νομισμάτων στις υπόλοιπες αναδυόμενες. Όμως τώρα, οι μετοχές από τη Βραζιλία έως την Ταϊλάνδη ανακάμπτουν, και το ΧΑ δεν ακολουθεί, αφού επηρεάζεται από την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Ο ΓΔ του ΧΑ έχει χάσει 115 από τα τέλη του Ιουνίου, εμφανίζοντας την τρίτη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στους 92 δείκτες από όλο τον κόσμο που παρακολουθεί το Bloomberg. Και σημειώνει απώλειες 21% από τα υψηλά σχεδόν 3 ετών, της 18ης Μαρτίου. Στο τρίμηνο, το ιταλικό χρηματιστήριο χάνει 7,7%, το ισπανικό 5,2% και το πορτογαλικό 17%.

Έτσι, ενώ ο Stoxx Europe 600 Index σημειώνει πτώση 2,4% από τις 30 Ιουνίου, εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία, το Ιράκ και το Ισραήλ, ο MSCI Emerging Markets Index εμφανίζει άνοδο 2,5% στο ίδιο διάστημα.

Όπως γράφει το Bloomberg, το ράλι των ελληνικών μετοχών ξεκίνησε τρεις μήνες μετά την αναδιάρθρωση του χρέους, το Μάρτιο του 2012. Ο ΓΔ σημειώνει άνοδο 128% έκτοτε, αλλά παραμένει κατά 80% χαμηλότερα από τα υψηλά του 2007.

Ο δείκτης εμφανίζει P/E 42,6 με βάση τα εκτιμώμενα εταιρικά κέρδη του 2015, έναντι 12 των αναδυόμενων αγορών και 15,1 του Stoxx 600.

Και την ίδια στιγμή, τα αντίποινα της Ρωσίας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις απειλούν να εκτροχιάσουν την ελληνική ανάκαμψη, με δεδομένο ότι η Ρωσία καταναλώνει το 25% της ελληνικής παραγωγής ροδάκινου και περίπου το 50% στις φράουλες. Η αξία του εμπορίου  Ρωσίας-Ελλάδας ανήλθε το 2013 στα 9,3 δισ. ευρώ.

“Ο κίνδυνος του να πάνε στραβά τα πράγματα εσωτερικά και εξωτερικά είναι αρκετά σημαντικός. Για αυτό, όταν αγοράζετε ελληνικές μετοχές, πρέπει να είστε σίγουροι ότι τις αγοράζετε σε discount”, λέει στο Bloomberg ο Matthew Beesley, της Henderson Global Investors Holdings Ltd., η οποία διαχειρίζεται 125 δισ. δολάρια.

Το Bloomberg υπενθυμίζει ότι η Bank of America Merrill Lynch υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες στις 5 Αυγούστου, εν μέσω ανησυχίας για τα stress tests.

Και προσθέτει ότι και οι επενδυτές ομολόγων εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Ο δείκτης ελληνικών ομολόγων του πρακτορείου σημειώνει πτώση 1,8% από τα τέλη του Ιουνίου, έπειτα από πέντε κατά σειρά ανοδικά τρίμηνα.

Όμως, αυτοί που ποντάρουν σε περαιτέρω κέρδη από τις ελληνικές μετοχές, επιμένουν. Ο John Paulson, που αγόρασε μετοχές της Alpha Bank το 2013, αύξησε τις θέσεις του στην τράπεζα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και έχει ακόμα μετοχές, όπως δείχνει η επιστολή του προς τους πελάτες του, για το δεύτερο τρίμηνο.

Ο Daniel Loeb με το Third Point Hellenic Recovery Fund εμφάνισε κέρδη 12% από τις αρχές του 2014 και έως τον Ιούνιο.

“Κοιτάζοντας τη μακροοικονομική πλευρά, η Ελλάδα μοιάζει αρκετά καλά. Πρόκειται για ένα story ανάκαμψης. Δεν είναι πια σε ύφεση. Η Ελλάδα έχει πολλά περιθώρια για ανάπτυξη στα επόμενα χρόνια”, λέει ο Maarten-Jan Bakkum, στρατηγικός αναλυτής για τις αναδυόμενες της ING Groep.

Όμως, ο Thomas Wilson της Schroders σημειώνει ότι τα εμπόδια για την ελληνική ανάκαμψη παραμένουν. “Δεν διαφωνούμε ότι η οικονομία σταθεροποιείται. Αλλά είμαστε πιο επιφυλακτικοί απέναντι στην ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Χρειάζεται η κυβέρνηση να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η διεθνής ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και να προσελκυσθούν περισσότερες επενδύσεις”, λέει ο Wilson, η εταιρεία του οποίου διαχειρίζεται 268 δισ. στερλίνες (448 δισ. δολάρια).





Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg