Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Η ελληνική κυβέρνηση κομπάζει, μα τα μαντάτα από τη Μπούντεσμπανκ, άλλα λένε



Ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ (κεντρική τράπεζα της Γερμανίας) επέκρινε την πρόσφατη μείωση του κόστους δανεισμού στην οποία προέβη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καθώς και τη δέσμευσή της να αγοράζει τιτλοποιημένο χρέος, λέγοντας πως απάλλαξε τις κυβερνήσεις από την πίεση να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται...


Στέλνει μήνυμα προς Σαμαρά για απαρέγκλιτη εφαρμογή του τσεκουριού, μέσω ΕΚΤ, την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση κομπάζει πως τελειώνει με τρόικες και μνημόνια στη σκιά των παζαριών για το υπέρογκο χρέος.

Ο Γενς Βάιντμαν δήλωσε προς το περιοδικό "Ντερ Σπίγκελ" ότι οι κινήσεις αυτές προχωρούν πέραν προηγούμενων προσπαθειών να ενθαρρυνθούν οι τράπεζες για να δανείζουν περισσότερο και μπορεί να απαλλάξουν τις τράπεζες από το ρίσκο σε βάρος των φορολογουμένων.

 

"Κατά την άποψή μου, οι πρόσφατες αποφάσεις από το Συμβούλιο της ΕΚΤ είναι μια θεμελιώδης αλλαγή πορείας και μια δραστική αλλαγή για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ", δήλωσε ο Βάιντμαν στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα.

"Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει κανείς για το περιεχόμενο των αποφάσεων, η πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου της ΕΚΤ σηματοδοτεί με αυτό ότι η νομισματική πολιτική είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ μακριά και να εισέλθει σε νέα εδάφη".

Αν και αυτή δεν είναι η πρώτη τέτοια κριτική σε βάρος της ΕΚΤ από την κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, ο κατηγορηματικός τόνος της υπογραμμίζει τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ΕΚΤ αν αποφασίσει ποτέ να επεκτείνει και στα κυβερνητικά ομόλογα το πρόγραμμά της αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Ο Βάιντμαν επανέλαβε επίσης ότι θεωρεί "πολύ χαμηλή" την πιθανότητα να υπάρξει αποπληθωρισμός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη Γαλλία και την Ιταλία, δήλωσε πως η ευρωζώνη δεν θα ανακάμψει από τα προβλήματά της αν οι δύο χώρες δεν εφαρμόσουν σκληρές διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις.

"Όσο αυτές οι δύο μεγάλες χώρες δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και σταθερότητα, τόσο περισσότερο θα συνεχίζεται η αδυναμία της ευρωζώνης και μαζί της η πίεση στη νομισματική πολιτική", τόνισε ο Βάιντμαν.

Σόιμπλε

Για τους κινδύνους από τα αναπτυξιακά προγράμματα που οδηγούν σε αύξηση του δημόσιου χρέους προειδοποίησε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση για δημοσιονομική πειθαρχία.

«Υπάρχουν μάλλον υπερβολική ρευστότητα και υπερβολικά υψηλά χρέη, τόσο στην Ευρώπη, όσο και παγκοσμίως», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Χονγκ Κονγκ, καθ' οδόν προς την Αυστραλία, όπου θα συμμετάσχει σε διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των 20 πιο βιομηχανικά ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών (G20).

Πρόσθεσε ότι «από την πλευρά της ζήτησης και της νομισματικής πολιτικής δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για να στηριχθεί βιώσιμη ανάπτυξη».

Υποκρισία

Ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Φιλίπ Λάμπερτς από το Βέλγιο, ο οποίος έχει επισκεφθεί την Ελλάδα ως μέλος της επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον έλεγχο της τρόικας κάνει λόγο για «υποκρισία» στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος:

«Ο Σαμαράς λέει ‘είμαστε εντάξειʼ και είναι λογικό να το λέει, γιατί θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Στην υπόλοιπη Ευρώπη φοβούνται τόσο πολύ ότι κάποιος άλλος, ο Τσίπρας για παράδειγμα, μπορεί να διαδεχθεί τον Σαμαρά, ώστε υποκρίνονται κι εκείνοι και λένε ‘πράγματι, στην Ελλάδα είναι εντάξειʼ. Εγώ αυτό που βλέπω είναι ότι στην Ελλάδα θερίζουν η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, ενώ το χρέος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται. Ο ρεαλισμός μας αναγκάζει να παραδεχθούμε ότι είναι αναπόφευκτη η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο».

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για μία «ρύθμιση» του ελληνικού χρέους, υποστηρίζει ο Φίλιπ Λάμπερτς: επιμήκυνση αποπληρωμής, μείωση επιτοκίων ή ακόμη και μερική διαγραφή. Όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι η το ΔΝΤ, που πιέζει από την αρχή του προγράμματος για αναδιάρθρωση του χρέους, θα βρει τελικά «κοινή γραμμή» με την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κατά τα άλλα, οι ανησυχίες για πιθανό χρηματοδοτικό κενό το 2015 διαψεύδονται μέχρι στιγμής. Ωστόσο, οριστική απάντηση δεν αναμένεται πριν από την ολοκλήρωση των στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες.


με πληροφορίες Der Spiegel, Deutsche Welle, ΑΠΕ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg