Εύλογη η ανησυχία της Αθήνας μην τυχόν και «σκάσει» η «βόμβα» της πρώτης κατοικίας πριν από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μία συγκυρία που θρυμματίζεται η εικόνα του success story της και επιδιώκει να εμφανίσει ως αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης τη «λύση» που θα της επιβληθεί από το Βερολίνο για τη διαχείριση του χρέους.
Την ώρα που η συγκυβέρνηση ξορκίζει τις πιέσεις των δανειστών για ένα τρίτο «πακέτο βοήθειας», τα μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες και τη Λευκωσία για τον κίνδυνο κατασχέσεων είναι αρκούντως ανησυχητικά.
Οι δανειστές φέρεται να εμφανίζονται ιδιαίτερα πιεστικοί τις τελευταίες εβδομάδες στο συγκεκριμένο ζήτημα, τη στιγμή που η τρόικα μπλοκάρει την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο εκβιάζοντας τη Λευκωσία μετά την ψήφιση, από την κυπριακή Βουλή, νόμων που αντιβαίνουν στους όρους τους.
Σημειωτέον πως ο βασικός νόμος για τις εκποιήσεις, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των Κυπρίων βουλευτών, μπορεί να θεωρείται ικανοποιητικός, ωστόσο άλλα νομοσχέδια που εγκρίθηκαν αναιρούν την ισχύ του βασικού νόμου.
Το Eurogroup δεν συζητά το θέμα της εκταμίευσης της δόσης στέλνοντας -όπως εκτιμούν τραπεζικοί κύκλοι- ένα ξεκάθαρο μήνυμα και προς την Αθήνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Αλλωστε αποτελεί κοινή εκτίμηση πως Αθήνα - Λευκωσία αποτελούν μέρη του ίδιου πειράματος εφαρμογής μεθόδων εξαναγκασμού αποδοχής πρωτόγνωρων πολιτικών, όπως το «κούρεμα» καταθέσεων που εφαρμόσθηκε για ποσά πάνω από 100.000 ευρώ πέρυσι την άνοιξη στην Κύπρο.
Σημειωτέον πως με το νόμο 4224 του 2013 η κύρια κατοικία προστατεύεται από τους πλειστηριασμούς έως τα τέλη του 2014. Θυμίζουμε πως η πλευρά των δανειστών είχε διαφωνήσει και πέρυσι με την παράταση και μάλιστα είχε προκαλέσει μεγάλο ζήτημα, που τελικά ξεπεράστηκε με τη ρητή δέσμευση της Αθήνας πως δεν θα επαναληφθεί.
Η συγκυβέρνηση μπορεί να κέρδισε πολύτιμο πολιτικό χρόνο (για να διαβεί τον σκόπελο των ευρωεκλογών), ο χρόνος όμως παρήλθε και πλέον η κυβέρνηση τρέχει και δεν φτάνει.
Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί το κόστος που φέρεται να έχει από το φιάσκο με τον ΕΝΦΙΑ, γίνεται εύκολα αντιληπτό τι θα σήμαινε το «σκάσιμο» και της «βόμβας» των πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία.
Το να κάνουν πίσω οι δανειστές θεωρείται απίθανο, το ερώτημα είναι εάν θα δώσουν μικρή χρονική παράταση (να ξεπεραστεί και η εκλογή του ΠτΔ) και, το κυριότερο, έναντι ποίων ανταλλαγμάτων από την ελληνική πλευρά.
Η κυβέρνηση, διά στόματος Ν. Δένδια, επιχειρεί να χαμηλώσει τους τόνους, λέγοντας πως η διαπραγμάτευση για το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας πηγαίνει για τα τέλη Σεπτεμβρίου πλην όμως μοιάζει με τη... στρουθοκάμηλο, τη στιγμή που η τρόικα δεν θέλει να ακούσει κουβέντα και ζητά να βγαίνουν στο «σφυρί» άμεσα.
Δεν είναι τυχαίο πως την προηγούμενη εβδομάδα εκπρόσωποι «αρμόδιων funds» δήλωσαν παρόντες στέλνοντας μήνυμα και προς τους τραπεζίτες πως τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει ασφυκτικά.
Το θέμα δεν τέθηκε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του Παρισιού, καθώς δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως αποτελεί casus belli για τους εκπροσώπους των δανειστών.
Θυμίζουμε πως οι δανειστές πιέζουν από πέρυσι το φθινόπωρο για πλήρη άρση της προστασίας στους δανειολήπτες στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που εκφράζει ριζική διαφωνία.
Μάλιστα σε συνάντηση που είχαν (13/11/2013) οι εκπρόσωποι των δανειστών (σ.σ. με τους Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη) ουσιαστικά ζήτησαν να αρθούν όλες οι εξαιρέσεις, φθάνοντας μέχρι το σημείο να θέσουν και ζήτημα «καλής συμπεριφοράς» των οφειλετών έναντι των τραπεζών.
Η τρόικα επιμένει στην κατάργηση της οριζόντιας προστασίας ακόμη και για την πρώτη κατοικία και ζητά η προστασία της πρώτης κατοικίας να αφορά μόνο σ' εκείνους που το έχουν πραγματική ανάγκη αλλά και σε εκείνους που χαρακτηρίζονται «καλόπιστοι» δανειολήπτες.
Ανάλογες προσπάθειες να κερδίσει χρόνο έκανε τους προηγούμενους μήνες και η κυπριακή κυβέρνηση, με τα αποτελέσματα οδυνηρά εκβιαστικά.
Μέσα Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στη μεγάλης κυκλοφορίας γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», με τίτλο «Δεν κατηγορώ τον κ. Σόιμπλε», θεωρούσε εκ των ων ουκ άνευ την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο ίδιος είχε παραδεχθεί ότι μέσω των προηγούμενων ενεργειών και παραλείψεων είχε ανοίξει ο δρόμος για να καταστεί η Κύπρος ένα είδος πεδίου διεξαγωγής πειραμάτων για την Ευρωζώνη.
Η πίεση των δανειστών για το συγκεκριμένο ζήτημα παρέμεινε αμείωτη και λίγες μέρες μετά τον Δεκαπενταύγουστο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στην κατάργηση των προνομίων των τραπεζών περί καταχρηστικών ρητρών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την τροποποίηση του περί φιλελευθεροποίησης επιτοκίου νόμου έτσι ώστε να εφαρμόζεται σε όλες τις εν ισχύν συμβάσεις και πιστωτικές διευκολύνσεις, την κατάργηση του δικαιώματος των τραπεζών για μονομερή αύξηση του περιθωρίου επιτοκίων εις βάρος των δανειοληπτών, και την ενημέρωση των οφειλετών και εγγυητών για αλλαγές στο βασικό επιτόκιο και το χρόνο καταβολής του τόκου.
Είναι προφανές πως ο εκβιασμός που γίνεται τώρα στην κυπριακή πλευρά δεν αφορά μόνο την περίπτωση της Μεγαλονήσου, και ότι οι δανειστές δεν μπορεί να ακολουθήσουν άλλη τακτική για τους Κύπριους δανειολήπτες και τις τράπεζες και άλλη για τους Ελληνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg