Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πώς μας «κλέβουν» με τις αντικειμενικές αξίες



Το «πόθεν έσχες» με βάση την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία επιβάλλεται είτε επί του πραγματικού τιμήματος είτε επί της αντικειμενικής αξίας εφόσον αυτή είναι μεγαλύτερη από το πραγματικό τίμημα.


Ο νόμος φτιάχτηκε πριν από χρόνια όταν οι αντικειμενικές αξίες ήταν αισθητά χαμηλότερες σε σχέση με τις πραγματικές. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει. Ετσι, στις περισσότερες περιπτώσεις ο υποψήφιος αγοραστής κινδυνεύει να πληρώσει φόρους που αντιστοιχούν ακόμη και πάνω από το …50% της αξίας του ακινήτου που πρόκειται να αγοράσει. Τα ακόλουθα παραδείγματα είναι πραγματικά και ενδεικτικά:
  1. Η εμπορική αξία οικοπέδου στη Νέα Κηφισιά, διαμορφώνεται πλέον γύρω στα 600-650 ευρώ το τετραγωνικό. Ωστόσο, η αντικειμενική αξία στην περιοχή διαμορφώνεται στα 1.200 ευρώ. Ο αγοραστής οικοπέδου 400 μέτρων, ακόμη και αν συμφωνήσει να αγοράσει το οικόπεδο έναντι 250.000 ευρώ, θα πρέπει να αποδείξει που βρήκε 480.000 ευρώ για να αποκτήσει το οικόπεδο άσχετα αν αυτό το τίμημα δεν υπήρξε ποτέ. Αν δεν το καλύψει (που είναι και το πιθανότερο), θα πρέπει να πληρώσει φόρους ύψους 220.800 ευρώ δηλαδή… άλλο ένα οικόπεδο.
  2. Διαμέρισμα 40 ετών στου Γκύζη δεν «πιάνει περισσότερα από 650 ευρώ το τετραγωνικό. Κι όμως η τιμή ζώνης στην περιοχή είναι 1.750 ευρώ οπότε ακόμη και με την εφαρμογή του συντελεστή παλαιότητας, το συγκεκριμένο ακίνητο κοστίζει στα χαρτιά πάνω από 1.000 ευρώ το μέτρο.

Αντικειμενικές και ΕΝΦΙΑ αποθάρρυναν το αγοραστικό ενδιαφέρον

Οι υψηλές αντικειμενικές αξίες έχουν αποθαρρύνει το όποιο αγοραστικό ενδιαφέρον και λόγω ΕΝΦΙΑ. Σε διαμέρισμα 120 τετραγωνικών στα Πατήσια, ο ΕΝΦΙΑ φτάνει στα 500 ευρώ ακόμη και διαμέρισμα 35 ετών. Αυτό το ακίνητο, δεν πουλιέται πάνω από 50-60.000 ευρώ στην αγορά και ας είναι η αξία του 120.000 ευρώ στα χαρτιά. Με φόρο κατοχής ακινήτων κοντά στο 1%  (και με δεδομένο ότι και το εισόδημα από ακίνητα φορολογείται με συντελεστή 11% ή 33%), η πραγματική απόδοση του συγκεκριμένου ακινήτου πέφτει κάτω από το 4% με αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου ελκυστική παρά την καθίζηση των τιμών.

Το πραγματικό κόστος για τον προϋπολογισμό σε περίπτωση που προχωρήσει νωρίτερα από το 2017 η μείωση των αντικειμενικών αξιών, θα είναι η συρρίκνωση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ. Τα ακίνητα θα αλλάξουν κλιμάκιο, και κατά συνέπεια θα πληρώνουν λιγότερο φόρο ανά τετραγωνικό. Με δεδομένο ότι τα κτίσματα αποφέρουν πάνω από το 60-70% των συνολικών εσόδων του ΕΝΦΙΑ, η τρόικα πολύ δύσκολα θα εγκρίνει μια τέτοια κίνηση.

Πηγή   Θάνος Τσίρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg