Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

21 οι νεκροί στην Τουρκία



Στρατιωτικές μονάδες αναπτύχθηκαν από το απόγευμα σε δρόμους της Κωνσταντινούπολης μετά επεισόδια που μαίνονται τα τελευταία 24ωρα μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την προέλαση των τζιχαντιστών στην κουρδική πόλη Κομπανί της Συρίας.

Η Τουρκία ήδη μετράει 21 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες στις συμπλοκές των δυνάμεων ασφαλείας με τους κούρδους διαδηλωτές, που διαμαρτύρονται για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει έμπρακτα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο Κομπανί ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος».

Προς το παρόν η Αγκυρα έχει ανοίξει τα σύνορά της σε περίπου 180.000 Κούρδους πρόσφυγες, σε στρατιωτικό όμως επίπεδο τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων. Το Κομπανί βρίσκεται ακριβώς πάνω στη μεθόριο της Συρίας με την Τουρκία και ο μικρός διάδρομος προς την Τουρκία είναι η μοναδική επαφή των πολιορκημένων από τους τζιχαντιστές Κούρδων.

Σε ένα κλίμα βίας που τείνει να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, η κυβέρνηση αποφάσισε να βγάλει στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, και συγκεκριμένα στη συνοικία Εσένγιουρτ στρατιωτικές δυνάμεις της Χωροφυλακής, ενισχυμένες από βαριά τεθωρακισμένα οχήματα. Είναι η πρώτη φορά από το πραξικόπημα του στρατηγού Εβρέν τη δεκαετία του ’80, που στρατιώτες περιπολούν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης για τη διαφύλαξη της τάξης.

Τη νύχτα που πέρασε, στρατιώτες είχαν ήδη αναπτυχθεί στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την πόλη με τον μεγαλύτερο κουρδικό πληθυσμό, στην οποία έχουν καταγραφεί δέκα θανάτοι.

Στην πόλη σημειώθηκαν οι πλέον βίαιες ταραχές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι συγκρούσεις δεν περιορίστηκαν μόνο μεταξύ των Κούρδων διαδηλωτών και των δυνάμεων ασφαλείας, αλλά έλαβαν χώρα και μεταξύ των Κούρδων και μελών τη ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμοπλάχ», η οποία σημειωτέον δεν έχει σχέση με τη σιιτική ομώνυμη οργάνωση του Λιβάνου και στο παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό κράτος κατά Κούρδων αντιφρονούντων.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, μέχρι τουλάχιστον το πρωί της Πέμπτης, σποραδικά πυρά ακούγονταν από διάφορες συνοικίες του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι διαδηλωτές, μέλη του ΡΚΚ, κατέστρεψαν μεταξύ άλλων άλλων και την προτομή του Κεμάλ Ατατούρκ, που βρισκόταν στην φοιτητική εστία της πόλης, γεγονός πρωτόγνωρο και με ιδιαίτερο συμβολισμό όσον αφορά την προσβολή του κύρους του τουρκικού κράτους.

Στρατιωτικές δυνάμεις έκαναν την εμφάνισή τους και στις πόλεις Μπάτμαν και Σίιρτ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Υπό εξέταση η δημιουργία ζώνης ασφαλείας


Οι ΗΠΑ και η Βρετανία είναι έτοιμες «να εξετάσουν» το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ζώνης ασφαλείας μεταξύ της Συρίας και της Τουρκίας, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Τζον Κέρι και Φίλιπ Χάμοντ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Ο Κέρι, πάντως, πρόσθεσε ότι η αποτροπή της πτώσης του Κομπάνι στα χέρια των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι στρατηγικός στόχος των ΗΠΑ.

«Όσο φοβερό κι αν είναι να παρακολουθούμε απευθείας τι συμβαίνει στο Κομπάνι (...) πρέπει να αποστασιοποιηθούμε και να κατανοήσουμε τον στρατηγικό στόχο» είπε.

Δίλημμα για τον Ερντογάν: PKK , ή Τζιχαντιστές;

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η Τουρκία. Οι μαχητές του ISIS που απειλούν το Κόμπανι πλησιάζουν όλο και περισσότερο στο να έρθουν αντιμέτωποι με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας. Επίσης, χιλιάδες Κούρδοι της Συρίας έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων για να αποφύγουν τις επιθέσεις του ISIS, εντείνοντας τα προβλήματα της Αγκυρας.

Εν μέσω πίεσης για ανάληψη δράσης κατά του ISIS, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε την περασμένη εβδομάδα το πράσινο φως στον στρατό να κάνει επιδρομές στη Συρία και στο Ιράκ και επέτρεψε στις ξένες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν τις τουρκικές βάσεις.

Ωστόσο αυτό δεν υποδηλώνει στροφή 180 μοιρών της πολιτικής για τη Συρία, ούτε άμεση στρατιωτική δράση κατά του ISIS. Οι λόγοι της Τουρκίας να συμμετάσχει στον πόλεμο έχουν περισσότερο να κάνουν με την πάταξη των κούρδων αυτονομιστών και την απομάκρυνση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Ασαντ παρά με την εξολόθρευση του ISIS. Η ανατροπή του Ασαντ και ο έλεγχος των Κούρδων της Συρίας που έχουν στενές διασυνδέσεις με το ΡΚΚ αποτελούν για καιρό τις προτεραιότητες της Αγκυρας.

Η διατύπωση του κοινοβουλευτικού ψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας - που αναφέρει ότι «τρομοκρατικά στοιχεία του παράνομου ΡΚΚ συνεχίζουν να υφίστανται στο Βόρειο Ιράκ» - δείχνει ότι οι κούρδοι αυτονομιστές παραμένουν η πρώτη ανησυχία της τουρκικής κυβέρνησης.

Παρά τους χιλιάδες κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία και τη γοργή προέλαση του ISIS προς τα τουρκικά σύνορα, η Αγκυρα μοιάζει απρόθυμη για στρατιωτική δράση. Η τουρκική κυβέρνηση είναι πιο πιθανό να συνεργαστεί στη διεθνή εκστρατεία κατά του ISIS προκειμένου να εξασφαλίσει συμφωνία για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία με την υποστήριξη των ΗΠΑ. 

Η Τουρκία πιστεύει ότι η δυνατότητα του Ασαντ να επιτίθεται στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης από αέρος έχει ενισχύσει το ISIS, έχει τρέψει τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό σε φυγή και έχει επιτρέψει στους τζιχαντιστές να καταλάβουν εδάφη. Η επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία θα καθήλωνε στο έδαφος την πολεμική αεροπορία του Ασαντ, ενισχύοντας τους αντάρτες που αγωνίζονται να τον ανατρέψουν. Επιπλέον, θα εγκαθίδρυε την τουρκική στρατιωτική παρουσία, θα απάλλασσε τη Βόρεια Συρία από τους κούρδους μαχητές που έχουν διασυνδέσεις με το ΡΚΚ και θα κατέπνιγε την αυτόνομη κουρδική περιοχή της Συρίας. Η Τουρκία είναι όλο και πιο ανήσυχη για την εμφάνιση μιας ακόμη κουρδικής οντότητας στα σύνορά της αφότου οι σύροι Κούρδοι που πρόσκεινται στο ΡΚΚ εγκαθίδρυσαν αυτονομία στη Βόρεια Συρία. 

Η στρατιωτική και διπλωματική ενίσχυση που έλαβαν οι Κούρδοι της Συρίας λόγω του αποτελεσματικού αγώνα τους κατά του ISIS επιδείνωσε τη θέση της Αγκυρας. Ως απάντηση στην αυξανόμενη απειλή του ISIS, το ΡΚΚ, οι Πεσμεργκά και το PYD, η πολιτοφυλακή των Κούρδων της Συρίας, σχημάτισαν ένα ενιαίο κουρδικό μέτωπο.
Το ΡΚΚ έγινε η καλύτερη ελπίδα της Δύσης για χερσαίες δυνάμεις. Αφότου ξεκίνησε τις επιθέσεις κατά του ISIS στο Βόρειο Ιράκ, πολλή κουβέντα γίνεται στις δυτικές πρωτεύουσες για αφαίρεση του ΡΚΚ από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο αγώνας κατά του ISIS ενίσχυσε στρατιωτικά το ΡΚΚ: η Τουρκία ανησυχεί ότι όπλα που στάλθηκαν στους Πεσμεργκά ενδεχομένως να καταλήξουν στα χέρια του ΡΚΚ την ώρα που η Αγκυρα επιχειρεί να έρθει σε συμφωνία για τον αφοπλισμό του. Η Αγκυρα κατηγορεί γι' αυτό τη Δύση αλλά τα ανοίγματά της προς τους Κούρδους της Τουρκίας δοκιμάζονται λόγω της δικής της κοντόφθαλμης πολιτικής στη Συρία.

Βοηθούσης της Αγκυρας, οι οργανώσεις των Κούρδων της Συρίας που έχουν διασυνδέσεις με το ΡΚΚ θα μπορούσαν να ενταχθούν στη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση και να πολεμήσουν κατά του Ασαντ. Αλλά η όλο και πιο σκληρή ρητορική της Αγκυρας κατά του ΡΚΚ υποδηλώνει ότι καμία στροφή της πολιτικής δεν βρίσκεται στα σκαριά. Την περασμένη εβδομάδα ο Ερντογάν δήλωσε: «Ενώ η τρομοκρατική οργάνωση ISIS προκαλεί χάος στη Μέση Ανατολή, η τρομοκρατία του ΡΚΚ συνεχίζεται επί 32 χρόνια στη χώρα μου, ωστόσο ο κόσμος δεν απασχολήθηκε ποτέ. Γιατί; Γιατί αυτή η τρομοκρατική οργάνωση δεν περιέχει τον όρο "Ισλάμ" στο όνομά της».

Αν η Τουρκία συνεχίσει να αντιμετωπίζει το ΡΚΚ ως μεγαλύτερη απειλή από τις δραστηριότητες του ISIS στη Συρία, τότε το ψήφισμα της τουρκικής Βουλής δεν θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ανάμειξη της Τουρκίας στον αγώνα κατά των τζιχαντιστών.

Η κυρία Gönül Tol ίδρυσε και διευθύνει το Κέντρο Τουρκικών Σπουδών του Middle East Institute και διδάσκει στο Ινστιτούτο Σπουδών Μέσης Ανατολής του George Washington University στην Ουάσιγκτον.
 
 
 




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg