Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Με κατεύθυνση τη Λεμεσό πλέει το «Μπαρμπαρός» από το μεσημέρι της Τρίτης


Σεργιάνι πρόκλησης από το Μπαρμπαρός στην Κύπρο
Από το μεσημέρι της Τρίτης, το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος Barbaros πλέει με κατεύθυνση τη Λεμεσό, σε απόσταση περίπου 28 ναυτικών μιλίων από τη Λάρνακα και μεταξύ των οικοπέδων 2 και 1, σύμφωνα με τις κυπριακές αρχές.


Το Barbaros συνοδεύει από σήμερα η φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, «Giresun», η οποία κατά πάσα πιθανότητα θ' αντικαταστήσει την φρεγάτα «Gelibolu».

Την επιτήρηση του γεωτρύπανου της ENI/KOGAS Saipem 10000 στο κοίτασμα «Ονασαγόρας» του κυπριακού οικοπέδου 9, έχει αναλάβει η κορβέτα «Bafra».

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», το «Μπαρμπαρός» εισήλθε νωρίτερα την Τρίτη και στο οικόπεδο 2 της κυπριακής ΑΟΖ σε απόσταση περίπου 40χλμ από το Ακρωτήριο Κιτίου.

Από τα ξημερώματα, αφού πραγματοποίησε πλεύση για σάρωση του βόρειου τμήματος του οικοπέδου 3, δείχνοντας ότι θα συνεχίσει εκεί, άλλαξε πορεία και συνέχισε κατευθείαν στο «2».

 Στη συνέχεια, πέρασε σε απόσταση περίπου 35χλμ εντός του οικοπέδου 2, πλέοντας παράλληλα με τις ακτές της νότιας Κύπρου από το Κάβο Γκρέκο προς την Λάρνακα, διατηρώντας την ίδια περίπου απόσταση από τις ακτές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τα στοιχεία της εφημερίδας, η τουρκική φρεγάτα «TCG Gelibolu» που συνόδευσε το «Μπαρμπαρός», έχει παραμείνει σε περιοχή βορειοανατολικά του οικοπέδου 3 και δεν ακολουθεί την πορεία του σεισμογραφικού, αλλά παρακολουθεί από απόσταση, ενώ δεύτερη τουρκική φρεγάτα η «TCG Gokceada», παραμένει εδώ και μέρες στην ίδια περιοχή -νοτιοανατολικά του σημείου της γεώτρησης.

To «Μπαρμπαρός» εισήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος εισήλθε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο μετά τις 6:30 το πρωί της Δευτέρας, συνοδευόμενο από δύο υποστηρικτικά σκάφη, το υπό τουρκική σημαία M/V «Deep Supporter» και το νορβηγικών συμφερόντων υπό σημαία Γιβραλτάρ M/V «Bravo» και μία φρεγάτα.

Και τα δύο συνοδευτικά πλοία περιλαμβάνονται στη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας παρανόμως περιοχές νοτίως της Κύπρου. Οι κινήσεις του «Μπαρμπαρόσα» παρακολουθούνται, αν και από τη στιγμή που δεν έχει ποντίσει καλώδια για σεισμογραφικές έρευνες, απλώς κινείται σε διεθνή ύδατα.

Στο μεταξύ, σκέψεις ακόμη και για «πάγωμα» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων EE – Τουρκίας εξετάζει - σύμφωνα με πληροφορίες - η Λευκωσία, ως απάντηση στην είσοδο του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Βάσει των όσων προέκυψαν από τη συνάντηση των μελών του Εθνικού Συμβουλίου τη Δευτέρα, οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της ημέρας, οπότε το όργανο θα συνεδριάσει ξανά.

Τα μέτρα της Κύπρου θα κινούνται σε τρεις άξονες: πολιτικά, νομικά, διπλωματικά. Είναι σαφές όμως ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις κινήσεις και τη δραστηριότητα του τουρκικού σκάφους.

Το αίτημα για «πάγωμα» των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ - Τουρκίας θα μπορούσε να τεθεί στο τραπέζι στο πλαίσιο της προσεχούς Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 και 24 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με το Βήμα.

Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά ερωτημάτων που θα πρέπει να απαντηθούν εφόσον ληφθεί μία τέτοια απόφαση, όπως πχ ποιο είναι το κλίμα στη Σύνοδο υπέρ μίας τέτοιας πρωτοβουλίας και κατά πόσο ένα πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα έχει ουσιαστικό κόστος για την Τουρκία.

Η πραγματικότητα είναι ότι εσχάτως η Άγκυρα προσπαθεί να δείξει ότι το ενδιαφέρον της για την ΕΕ δεν έχει εκπνεύσει, αν και οι πράξεις της σε σειρά θεμάτων δεν υποστηρίζουν τις λεκτικές διακηρύξεις της.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg