Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πίσω στις μαύρες μέρες η κυβέρνηση

Τα ηχηρά «χαστούκια» των διεθνών αγορών, σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, παρά τη διόρθωση της περασμένης Παρασκευής, ήταν ένα σαφές μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου...

Η στρατηγική της πρόωρης εξόδου στις αγορές, τα διθυραμβικά τσιτάτα του ίδιου του πρωθυπουργού...


...περί αποχώρησης του ΔΝΤ από την Ελλάδα και το σήμα ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί ούτε τα υπόλοιπα χρήματα της βοήθειας επηρέασε αρνητικά τους θεσμικούς εταίρους. «Οι αγορές έδειξαν ότι δεν παίζουν και δεν συμμερίζονται τις πολιτικές αγωνίες της κυβέρνησης. Eχουν τους δικούς τους κώδικες», σημειώνει κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας με απόλυτη γνώση του παρασκηνίου.

Πίσω στις μαύρες μέρες η κυβέρνηση

Η επιλογή του Πρωθυπουργού να οικοδομήσει ένα δημόσιο πολιτικό λόγο με αναφορές στο τέλος του μνημονίου, με κεντρικό στόχο να αυξήσει την επιρροή της Ν.Δ. και να επιχειρήσει τον "επαναπατρισμό" ψηφοφόρων  για να ανακόψει την άνοδο του Σύριζα στην εξουσία, ακυρώθηκε στην πράξη…
Η κυβέρνηση κατάφερε, όπως παραδέχονται και αρκετοί υπουργοί, από το «φαντασιακό κόσμο που είχε φτιάξει» με το περίφημο success story και τους θριάμβους να επιστρέψει στις μαύρες μέρες προ του 2012.

Οι αγορές δεν έδειξαν καμία διάθεση στήριξης της ελληνικής προσπάθειας εκτός ενός μηχανισμού. Απλά ο πρωθυπουργός υποχρεώθηκε προχθές από το Μιλάνο, μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ε.Ε.-Ασίας, να παραδεχθεί δημόσια ότι υπάρχει διαπραγμάτευση για τη δημιουργία πιστοληπτικής γραμμής υποστήριξης της Ελλάδας, κάτι που μέχρι πρότινος το απέρριπταν κατηγορηματικά.

Η αλήθεια όμως δεν ήταν με το μέρος της Αθήνας και ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να κάνει στροφή 180 μερών και με μια πολιτική κυβίστηση να μιλήσει για την πιστοληπτική γραμμή υποστήριξης, αν και πριν 10 μέρες στη Βουλή, κλείνοντας την τριήμερη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αγόρευε στη βάση του επιχειρήματος περί τέλους του μνημονίου και πρόωρης εξόδου στις αγορές.

Οι λάθος υπολογισμοί, οι φοροαπαλλαγές και το «δίχτυ ασφαλείας»

Το περίφημο... success story της δικομματικής κυβέρνησης εδέχθη ισχυρό πλήγμα, καθώς για να συνεχίζουν να το υποστηρίζουν οι πιστωτές, η Αθήνα θα πρέπει, κατ’ αυτούς να παραμείνει σε πρόγραμμα υποστήριξης.

Από το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθούν να πείσουν ότι μιλάμε για «δίχτυ ασφαλείας» υπό μια ευρωπαϊκή ομπρέλα, αλλά είναι σαφές από τα μηνύματα που έχουν σταλεί, ότι το ΔΝΤ «θα είναι παρών» και θα επιβλέπει, έστω και σε πιο χαλαρό τρόπο απ' ό,τι έως σήμερα.

Που όμως έγινε το λάθος και από το success story και τα σχέδια περί πρόωρης εξόδου από το μνημόνιο περάσαμε στην πιστοληπτική γραμμή υποστήριξης, η οποία για τους μυημένους είναι ένα μνημόνιο light, που θα έχει ως βασικό μενού τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι τα δημοσιονομικά μέτρα.

Και αυτό, διότι η ελληνική κυβέρνηση δεν αντέχει να πάει σε εκλογές με ένα νέο μνημόνιο που θα περιλαμβάνει επώδυνα και σκληρά μέτρα. Αυτή είναι η μόνη παραχώρηση που κάνανε οι θεσμικοί εταίροι, οι οποίοι και δεν ήθελαν καν να συζητήσουν για μια πορεία της ελληνικής οικονομίας εκτός ελέγχου.

Σύμφωνα με κεντρικούς υπουργούς, στο Μέγαρο Μαξίμου κάνανε λάθος υπολογισμούς και υποεκτίμησαν την αντίδραση των εταίρων και των αγορών.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε αμέσως τις εισηγήσεις του Χρύσανθου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του, που ήταν ο εμπνευστής του σχεδίου για πρόωρη έξοδο από το μνημόνιο και αποχώρηση του ΔΝΤ. Μάλιστα, είχαν φροντίσει από το Μαξίμου να γίνουν και διαρροές σε ΜΜΕ για το σχέδιο, παραμονές της συνάντησης της ελληνικής αποστολής με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ  στην Ουάσινγκτον.

Είχαν προηγηθεί τα ηρωικά και οι διαρροές από το πρωθυπουργικό επιτελείο και προηγουμένως, πριν από τη συνάντηση της κυβερνητικής αποστολής στο Παρίσι με την Τρόϊκα, ενώ επιβάρυνε πολύ αρνητικά το κλίμα και ενίσχυσε την καχυποψία στους πιστωτές και όλη αυτή η δημόσια συζήτηση, με ευθύνη της κυβέρνησης, για πακέτο φοροαπαλλαγών, χωρίς την άδεια της τρόικας.

Η αρνητική αξιολόγηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης

Δεν χρειαζόταν και πολύ για να αλλάξει προς το χειρότερο το κλίμα, παρά τις επισημάνσεις, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη. Στους κόλπους των πιστωτών είχαν ήδη κάνει αρνητική αξιολόγηση για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης ως προς τη διαχείριση της κρίσης στην παρούσα φάση.

Ακόμα και οι επιλογές του πρωθυπουργικού (κατά βάση) επιτελείου, λίγες μόλις ημέρες μετά τη συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ήταν τουλάχιστον ατυχείς, σε βαθμό που κάποιοι τείνουν «να σηκώσουν τα χέρια ψηλά».

«Υπάρχουν τόσες εκκρεμότητες και τόσες παραλείψεις, που είναι να απορεί κανείς για ποιον λόγο η κυβέρνηση επέδειξε τέτοια βιασύνη να πει ότι "τελείωσε το Μνημόνιο"», σημειώνουν πηγές από την τρόικα, συμπληρώνοντας ότι η κίνηση αυτή φάνηκε πόσο απροετοίμαστη ήταν από το γεγονός ότι δεν συνδυάστηκε με κανενός είδους περιγραφή ενός εναλλακτικού σχεδίου.

Σε αυτό το κλίμα η Αθήνα θα επιδιώξει, αν και είναι εξαιρετικά δύσκολο, να πείσει την κοινή γνώμη, ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις ένταξης της χώρας σε αυτό το πρόγραμμα πιστοληπτικής υποστήριξης, το οποίο θα αποτελεί «δίχτυ προστασίας» για την Ελλάδα και τώρα και μετά την υλοποίηση του τρέχοντος προγράμματος, θα είναι σαφώς πολύ καλύτεροι -τόσο στο επίπεδο των ελέγχων, όσο και των απαιτήσεων των ξένων- σε σχέση με αυτό που σήμερα ακολουθείται.

Από το Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι αυτή η νέου τύπου επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας θα είναι σαφέστατα πιο χαλαρή, κάτι που θα αποτυπωθεί και στις όχι και τόσο τακτικές επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα αλλά και στην παροχή δυνατότητας η κυβέρνηση να καθορίζει τις προτεραιότητες των μεταρρυθμίσεων που θα έχουν προαποφασιστεί.






Πηγή:    Στέφανος Λιγνός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg