Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Ενδιαφέρον της αμερικανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στα ελληνικά πετρέλαια


Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί Μανιάτη για τους υδρογονάνθρακες
Συναντήσεις με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματίες από τον κλάδο της ενέργειας θα πραγματοποιήσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, με το θέμα των ερευνών και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Ο κ. Μανιάτης θα μεταβεί την Κυριακή στην Ουάσινγκτον και στη συνέχεια στη Νέα Υόρκη, ύστερα από αίτημα του Λευκού Οίκου προς την ελληνική πρεσβεία στις ΗΠΑ, πριν από περίπου δύο μήνες.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μανιάτης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Εrnest Μoniz και την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας, Catherine Novelli, αλλά και με ομάδα επιχειρηματιών πετρελαϊκών εταιρειών.

Στις συναντήσεις θα παρουσιαστούν οι δύο γύροι παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα και τα δύο χερσαία, ενώ θα τεθεί και το ζήτημα του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Επίσης, ο υπουργός θα δώσει δύο διαλέξεις: μία στο Center for Strategic and International Studies με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της Ανατολικής Μεσογείου και τη δεύτερη στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Μάλιστα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με τον Έλληνα μεγαλοεπενδυτή σε έργα ενεργειακής αποδοτικότητας, αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, Γιώργο Σακελλάρη, με κεντρικό θέμα το «κάλεσμα» επενδυτών να χρηματοδοτήσουν το σχέδιο για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας.

Σχετικά με την προκήρυξη για το διαγωνισμό για τα ελληνικά πετρέλαια, που εκκρεμεί να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Μανιάτης υπογράμμισε ότι την αναμένουμε, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η πτώση του πετρελαίου έχει επηρεάσει αρνητικά το θέμα των επενδύσεων στους ελληνικούς υδρογονάνθρακες.

«Το ενδιαφέρον συνεχίζεται αμείωτο και έντονο. Τα επενδυτικά σχέδια δεν επηρεάζονται από τις βραχυπρόθεσμες αλλαγές των τιμών» σημείωσε.

Παράλληλα, ο υπουργός σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους αναφέρθηκε και στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ιδιαίτερα στο θέμα της Κύπρου, υπογραμμίζοντας ότι είναι πλέον ξεκάθαρο προς την Τουρκία πως, αν θέλει να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση.

Τέλος, ο κ. Μανιάτης μεταβαίνει την Πέμπτη στην Πάτρα, όπου θα κάνει ενημέρωση για τη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί για έρευνες υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό κόλπο, στο πλαίσιο του κύκλου ενημερώσεων που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg