Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

"Τελειώνουν" οι εφημερίδες; Μάλλον όχι...



Τελειώνουν οι εφημερίδες; Πολλοί το ισχυρίζονται οι κυκλοφορίες καταρρέουν, τα διαφημιστικά έσοδα έχουν καταβαραθρωθεί αλλά στην Ελλάδα μόνο τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσουν τουλάχιστον τέσσερις, αν όχι πέντε νέες εφημερίδες...

Γιατί άραγε οι δημοσιογράφοι δεν φοβούνται ότι θα χρεωθούν μια αποτυχία; Δεν βλέπουν τη αλήθεια των αριθμών;

Αν για παράδειγμα αντιπαραβάλλουμε τις κυκλοφορίες μιας τυχαίας ημέρας του Σεπτεμβρίου του 2014 των ημερήσιων εφημερίδων που κυκλοφορούν, με την αντίστοιχη ημερομηνία του 2009, λίγο πριν την οικονομική κρίση και τη ραγδαία εξάπλωση του διαδικτύου στη χώρα μας, η σύγκριση είναι καταλύτική.

Οι ημερήσιες πολιτικές εφημερίδες πούλησαν 88.000 φύλλα έναντι 197.000 το 2009. Οι αθλητικές πούλησαν 45.000 φύλλα έναντι 200.000 και οι οικονομικές 1.000 έναντι 5.000 φύλλων το 2009.

Αντίστοιχα στις κυριακάτικες εκδόσεις, φέτος τα πολιτικά φύλλα πούλησαν 491.000 έναντι 1.028.000 φύλλων το 2009 και οι αθλητικές 50.000 φύλλα έναντι 159.000 το 2009. Η αναλογία της πτώσης είναι σταθερή. Οι πολιτικές εφημερίδες έχουν χάσει περίπου το 50% των κυκλοφοριών τους, ενώ οι αθλητικές έχουν χάσει περίπου τα 2/3.

Αν σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα προσθέσουμε και την δραστική μείωση της διαφημιστικής δαπάνης τότε το ερώτημα επανέρχεται: Γιατί ανοίγουν νέες εφημερίδες.

Οι απαντήσεις δεν μπορεί να είναι μονοσήμαντες και ίδιες για όλους, όπως ίδια δεν είναι και τα κίνητρα κανενός. Άλλοι γιατί πιστεύουν ότι θα τα καταφέρουν εκεί που οι υπόλοιποι αποτυγχάνουν, άλλοι γιατί εκτιμούν ακόμη ότι η επιρροή του περιπτέρου είναι ακόμη ισχυρή στην Ελλάδα, άλλοι γιατί με τον τρόπο αυτό ολοκληρώνουν τις δραστηριότητές τους. Σε μεγάλο βαθμό ισχύει και το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μεταβατικό επίπεδο πολιτικά, κοινωνικά και οι οικονομικά. Δεν πάει παρακάτω, άρα μια εφημερίδα είναι πάντα ένα όχημα...

Οι πέντε δημοσιογράφοι

Ήδη, την Κυριακή που πέρασε κυκλοφόρησε το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Εξέλιξη. Ιδιοκτήτης και διευθυντής της είναι ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, με το πρόσωπο του οποίου διαφημιστηκε και στην τηλεόραση. Ο κ. Ανδρουλιδάκης, που παλαιότερα εξέδιδε τις εφημερίδες Επενδυτής, Εξουσία και Sportime, αποφάσισε να κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Στο πρώτο της φύλλο η εφημερίδα πούλησε 17.000 φύλλα.

Σύντομα, μέσα στον Οκτώβριο, στα περίπτερα αναμένεται να κυκλοφορήσουν η νέα Σαββατιάτικη πολιτική και οικονομική εφημερίδα του ομίλου Real με ιδιοκτήτες τον Νίκο Χατζηνικολάου και Ανδρέα Κουρή. Η εφημερίδα θα ονομάζεται Αγορά και διευθυντής θα είναι ο Γιάννης Παπαδόπουλος.

Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς στην έκδοση θα μετείχε μετοχικά και ουσιαστικά και ο Γιώργος Τράγκας αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες- η οικογένεια Κουρή έθεσε βέτο και αυτό οδήγησε τον Γιώργο Τράγκα στην αποχώρηση από τον τηλεοπτικό σταθμό Kontra του Γιώργου Κουρή και ενδεχομένως και εκτός του ραδιοφωνικού σταθμού Real.

Μάλιστα, ήδη ο Γιώργος Τράγκας έβαλε μπροστά τον μηχανισμό έκδοσης δικής του εβδομαιδιαίας εφημερίδας με βασικούς συντελεστές τον πρώην γενικό διευθυντή του ΑΠΕ Γιώργο Ταμπακόπουλο και τον πρώην πρόεδρο της ΕΡΤ Χρήστο Παναγόπουλο που ήδη συνεργάζονται μαζί του στην έκδοση του περιοδικού Crash.

Τέλος, πάντα μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κυκλοφορήσει η νέα σαββατιάτικη οικονομική εφημερίδα του Ομίλου των Παραπολιτικών. Αρχικά ο Γιάννης Κουρτάκης προσπάθησε να πάρει τον τίτλο της εφημερίδας Επενδυτής από τον Αλέξανδρο Σκαναβή. Δεν τα κατάφερε όμως γιατί ο τίτλος του Επενδυτή έχει πολλά οικονομικά βάρη.

Τέλος, παρά τις αρχικές φήμες, δεν υπάρχουν νεότερα από το φημολογούμενο εκδοτικό εγχείρημα του Νίκου Ευαγγελάτου με τη συμπαράσταση γνωστού επιχειρηματία.



Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg