Με στόχο την επίτευξη μιας «πολιτικά διαχειρίσιμης» συμφωνίας με τους δανειστές και το ασφαλιστικό να «βαραίνει» τις αποσκευές του, μεταβαίνει στο Παρίσι ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης...
Τέσσερα είναι τα σημεία-κλειδιά στη διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους της τρόικας, καθώς έχουν συμφωνηθεί ήδη με το ΠΑΣΟΚ και έχουν κοινοποιηθεί στην τριμερή. Πρόκειται για το πάγωμα των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων έως και το 2017, την αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης για τη λήψη κατώτατης ή βασικής σύνταξης σε 6.500 από 4.500 σήμερα, τη μείωση των εισφορών στον ΟΑΕΕ κατά 20% με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων και τον περιορισμό της δαπάνης για το ΕΚΑΣ, όπως εγγράφεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η τελική πρόταση του υπουργείου προβλέπει την αύξηση των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης σε 6.500 ημέρες, ήτοι 21 χρόνια και 8 μήνες, από 4.500 που ισχύει σήμερα (15ετία), και θα εφαρμοστεί σε όσους γεννήθηκαν από την 1/1/1975 και μετά.
Στο θέμα του ΟΑΕΕ, η μείωση των εισφορών για όλους τους ασφαλισμένους θα είναι της τάξης του 20%, με αντίστοιχη όμως μείωση και των μελλοντικών συντάξεων, ενώ το πάγωμα στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις αφορά τα έτη 2016 και 2017, που σύμφωνα με τις μελέτες θα υπήρχε μια αύξηση της τάξης του 3% με 4%.
Οσο για το ΕΚΑΣ, για το οποίο η τρόικα ζητεί την άμεση απεμπλοκή του από την κοινωνική ασφάλιση θεωρώντας το προνοιακό επίδομα, μετά την έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ αποκλείστηκε για την ώρα η διασύνδεσή του με τα κριτήρια που ισχύουν για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Στην τελική πρόταση του υπουργείου περιλαμβάνεται μόνο η μείωση της δαπάνης, όπως αυτή εγγράφεται στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού, κατά περίπου 130 εκατ., ενώ συζητείται και η αναμόρφωση των κριτηρίων καταβολής του επιδόματος, με στόχο τη δικαιότερη ανακατανομή του κονδυλίου.
Υπάρχει επίσης και μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες θα μπορούσαν, σύμφωνα με στελέχη του υπ. Εργασίας, να αποτελέσουν σημεία προσέγγισης με την τρόικα, προκαλούν όμως αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για παρεμβάσεις εξομάλυνσης ανισοτήτων που έχουν ανιχνευθεί και από τους δανειστές, και θα μπορούσαν να προωθηθούν νομοθετικά εντός του 2015.
Σε αυτές συγκαταλέγεται η αλλαγή των συντελεστών στον υπολογισμό της σύνταξης που θα οδηγούσε άμεσα σε μείωση των συντάξεων, η αύξηση ενδιάμεσων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης πριν από το 62ο και το 67ο έτος, αλλά και η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, ώστε για όλους τους ασφαλισμένους, τόσο τους πριν όσο και τους μετά το 1993, η παροχή να καθορίζεται με βάση τους μισθούς των 5 καλύτερων ετών από τα 10 τελευταία χρόνια. Να σημειωθεί ότι για όσους συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, για τα έτη από το 2011 έως τη συνταξιοδότησή τους, βάσει του νόμου 3863/2010, η σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου.
Ο κ. Βρούτσης, πάντως, εξέφρασε χθες την αισιοδοξία του για το ασφαλιστικό, το οποίο όπως είπε βρίσκεται σε υγιείς και σταθερές βάσεις, και δήλωσε πως δεν απαιτούνται νέες δομικές αλλαγές στο σύστημα.
Η βαλίτσα του υπουργού βάρυνε επικίνδυνα καθώς τις τελευταίες ώρες, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα επανέφερε πιεστικά την απαίτηση για αλλαγές στον τρόπο λήψης των απεργιακών αποφάσεων, με τη συμμετοχή του 50% + 1 των εγγεγραμμένων μελών και όχι μόνο των συμμετεχόντων στη γενική συνέλευση των πρωτοβάθμιων σωματείων, στην οποία αντιδρά έντονα και το ΠΑΣΟΚ.
(Από την έντυπη έκδοση της "Καθημερινής")
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg