Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Όχι...Το 2015 δεν είναι ίδιο με το 2012



Βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της προεκλογικής περιόδου, αλλά τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε ορισμένα μηνύματα που έχουν σημασία.

Από το Βερολίνο, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε σε συνέντευξή του ότι μια νέα κυβέρνηση θα πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της προηγούμενης, δίνοντας το συνηθισμένο μήνυμα ακαμψίας. Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχει η κινδυνολογία που χαρακτήριζε αντίστοιχες τοποθετήσεις στις προηγούμενες εκλογές, αλλά είναι σαφές ότι οι Γερμανοί δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος στη διαπραγμάτευση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ο Μάριο Ντράγκι εμφανίστηκε μερικά «κλικ» πιο διαλλακτικός και θεσμικός, δηλώνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράέζα δεν παρεμβαίνει στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά και ότι αναμένει «τις απόψεις και τις προτάσεις των ελληνικών αρχών στο πως θα προχωρήσουμε με τον καλύτερο τρόπο την αξιολόγηση και θα συζητήσουμε το θέμα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Με λίγα λόγια, αναμένεται μια διαπραγμάτευση, σκληρή ίσως και με αρκετές αντιστάσεις από την πλευρά των μεγάλων, αλλά πάντως διαπραγμάτευση, η οποία αφήνει ανοικτά πολλά ενδεχόμενα.

Είναι ενδιαφέρον, επίσης, ότι και οι πρώτες αναλύσεις που έγιναν από ξένες τράπεζες και επενδυτικούς οργανισμούς είναι ψύχραιμες, καθώς επισημαίνουν διάφορα ρίσκα, αλλά μέσα σε ένα λελογισμένο πλαίσιο και πάντως μακριά από την υστερία του Grexit που επικράτησε στο παρελθόν.

Η J. P. Morgan για παράδειγμα επισημαίνει ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν μακρές και επίπονες διαπραγματεύσεις για αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά το πιθανότερο σενάριο είναι να βρεθεί ισορροπία (δείτε εδώ).

Η γερμανική Commerzbank υπογραμμίζει την ανάγκη να βρεθεί κοινό έδαφος με τους εταίρους και τις δυσκολίες για συμφωνία σε νέο πρόγραμμα στήριξης, αλλά επισημαίνει ότι δεν περιμένει να έρθουν και τα πάνω κάτω με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ (δείτε εδώ).

Αλλά και η HSBC τονίζει ότι αναμένονται δύσκολες διαπραγματεύσεις, σημειώνοντας όμως ότι το ενδεχόμενο χρεοκοπίας απομακρύνεται δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του χρέους είναι στα χέρια του επίσημου τομέα και υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη κι έτσι απομακρύνεται το ενδεχόμενο μονομερών ενεργειών από μέρους του (δείτε εδώ).

Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα μεσολαβήσει μέχρι τις 25 Ιανουαρίου, αλλά τα πρώτα αυτά μηνύματα από έξω δείχνουν ότι οι αγορές αλλά και ορισμένοι θεσμικοί παράγοντες έχουν αποδεχτεί πλέον ότι θα χρειαστεί να διαπραγματευτούν με μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Και σε κάθε διαπραγμάτευση, κάτι παίρνεις, κάτι δίνεις.


Άρθρο    Γ.Χ. Παπαγεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg