Το υπουργείο Οικονομικών -και ενώ οι δανειστές δεν έχουν αποφασίσει το πότε θα επιστρέψουν- έστειλε έγγραφο 43 σελίδων στο οποίο αναφέρει αναλυτικά ότι για να καλύψει το κενό θα λάβει μέτρα που θα αποφέρουν 980 εκατ. ευρώ...
Επίσης στο ίδιο πλαίσιο η ελληνική πλευρά προτείνει πως να δεν βγουν οι προβλέψεις της από την 1η Ιουλίου 2015 θα εξετασθεί περαιτέρω λήψη μέτρων όπως επιβολή φόρου πολυτελείας και φόρος στα τσιγάρα.
Στα άμεσα μέτρα που απέστειλε η Ελλάδα και επεξεργάζονται οι δανειστές είναι:
1. ΦΠΑ: Με την αύξηση του συντελεστή για τα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13% η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα εισπράξει 350 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει πως με το συγκεκριμένο μέτρο θα πληγεί σοβαρά η ανταγωνιστικότητα τιμών των ελληνικών ξενοδοχείων σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Μεσογείου.
2. Κοινωνική ασφάλιση: α) Με τη διατήρηση των ονομαστικών συντάξεων στο επίπεδο του 2015 για τα επόμενα δύο χρόνια το όφελος εκτιμάται στα 190 εκατ. ευρώ. β) Πιστοποίηση μέσω διασταυρώσεων των οικογενειακών παροχών που καταβάλλονται στους συνταξιούχους. Συγκεκριμένα κάθε μήνα 664.862 συνταξιούχοι λαμβάνουν ετησίως από οικογενειακά επιδόματα 462,5 εκατ. ευρώ. Με την εφαρμογή των διασταυρωτικών ελέγχων θα προκύπτουν συνταξιούχοι που δεν θα πρέπει να λαμβάνουν τα συγκεκριμένα επιδόματα. Αυτό μαθηματικά σημαίνει ότι στα ταμεία του κράτους θα μπαίνουν ετησίως από 23,1 ως 37 εκατ. ευρώ. γ) Περικοπές στις συντάξεις που μεταφέρονται στα μέλη μιας οικογένειας 3 χρόνια μετά το θάνατο του συνταξιούχου. Από αυτό το μέτρο θα εξοικονομηθούν από 82 ως 123 εκατ. ευρώ.
3. Αύξηση των εσόδων ΦΠΑ μέσω λαχειοφόρου αγοράς και άλλα διοικητικά μέτρα. Το σύστημα αύξησης των εσόδων από τον ΦΠΑ μέσω με την προοπτική δώρων από λαχειοφόρο αγορά θα επικεντρωθεί στην εφαρμογή του προγράμματος «@apodeixi». Με γνώμονα ότι το εν λόγω πρόγραμμα σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε Πορτογαλία και Μάλτα η ελληνική πλευρά εκτιμά να αποκομίσει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Επίσης διοικητικά μέτρα, όπως ηλεκτρονικά τιμολόγια θα συμβάλουν ουσιαστικά στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.
Και πρόσθετα μέτρα αν χρειασθεί
Στην αναφορά των 43 σελίδων η ελληνική πλευρά διευκρινίζει πως αν το πρόγραμμα δεν... πάει όπως έχει υπολογισθεί από την 1η Ιουλίου θα γίνουν επιπλέον παρεμβάσεις όπως:
-Απόσυρση της μείωσης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 30% για το 2015 και 2016
-Επιβολή φόρου πολυτελείας
-Αύξηση των φόρων σε καπνό και αλκοόλ
Από τα παραπάνω επιπλέον μέτρα το ΥΠΟΙΚ θα αποκομίσει έσοδα 500 εκατ. ευρώ.
Στοιχεία για την πορεία των εσόδων το 2014
Στην επιστολή αναφέρονται επίσης και συγκεκριμένα στοιχεία για την πορεία των εσόδων το 2014 που συμβάλλουν για να κλείσει το κενό των 2,6 δισ. ευρώ και το ΥΠΟΙΚ τα υπολογίζει σε 1,113 δισ. Μάλιστα θεωρεί πως για τα συγκεκριμένα υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές ώστε να αφαιρεθούν από τη συζήτηση για το δημοσιονομικό κενό.
Σε αυτά που αναφέρονται στην έκθεση είναι τα εξής: Φόρος ακίνητης περιουσίας, έσοδα από άδειες τυχερών παιχνιδιών και άδειες τηλεπικοινωνιών, Πράσινο Ταμείο, επιστροφές φόρου και έσοδα από «παγωμένες» καταθέσεις. Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι από στοχευμένες αναδιαρθρώσεις σε βασικούς τομείς θα μπορούσε το κράτος να εισπράξει το 2015 περί τα 150 εκατ. ευρώ.
Αναφορά γίνεται στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων του ΟΛΠ, στο λιμάνι Θεσσαλονίκης και στους σιδηροδρόμους για τους οποίους οι επενδυτές ζήτησαν παράταση του δεύτερου γύρου για την υποβολή βασικών εγγράφων αλλά και τη μετακίνηση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών ως τον Φεβρουάριο του 2015.
Η επιστολή προς τους δανειστές καταλήγει ως εξής:
«Αυτή είναι μια συνολική πρόταση. Ακολουθώντας την ισχυρή προτροπή του επικεφαλής του Euroworking Group, αποφασίσαμε να κάνουμε μια συνολική πρόταση αντί για μια σταδιακή διαπραγμάτευση. Αναγνωρίζουμε πως σε μερικούς τομείς δεν ικανοποιήσαμε πλήρως τις ανησυχίες σας.
Όμως, αντί αυτού, έχουμε σε άλλα πεδία καταθέσει πολύ πιο φιλόδοξες προτάσεις. Τα ανωτέρω είναι το μάξιμουμ που μπορούμε να προσφέρουμε σε μια γνήσια προσπάθεια να προχωρήσουμε μπροστά και να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση με αξιόπιστο τρόπο. Περιμένοντας να σας συναντήσω στην Αθήνα,
Γκίκας Χαρδούβελης».
(Από την: Καθημερινή)
Τι λέει το ΔΝΤ
Για εποικοδομητικές συζητήσεις με στόχο να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση «όσον το δυνατόν συντομότερα» έκανε λόγο ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ σε τηλεφωνική παρέμβασή του στο 16ο ετήσιο επενδυτικό φόρουμ, που πραγματοποιείται από την Capital Link στο Metropolitan Club της Νέας Υόρκης.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ στην Ελλάδα τελειώνει το 2016 και η ελληνική κυβέρνηση «γνωρίζει τις δεσμεύσεις» που πρέπει να υλοποιήσει, διατυπώνοντας επίσης την άποψη ότι «η δημοσιονομική περίοδος προσαρμογής δεν έχει τελειώσει και πρέπει να συνεχιστεί».
Ο κ. Γκογιάλ χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα αξιόλογη» την προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ελλάδα σε σύγκριση με τις αλλαγές που έχουν γίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημείωσε, δε, ότι «η Ελλάδα έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια, οι τράπεζες έχουν κεφαλαιοποιηθεί σημαντικά και οι διαρθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν» προσθέτοντας ότι «όλες αυτές οι αλλαγές δείχνουν ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα».
Ο κ. Γκογιάλ επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος» για το τραπεζικό σύστημα και ότι «θα πρέπει να εξυπηρετηθούν τα κόκκινα δάνεια».
Τέλος, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι «το ΔΝΤ δεν θέλει οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg