Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εφόρμηση Τούρκων στην Ελλάδα

 
Εχοντας βγάλει η Αγκυρα μεγάλο κομμάτι του στόλου της στο Βόρειο και το Νότιο Αιγαίο, και ειδικά στην περιοχή του Καστελλόριζου, για ασκήσεις, έρχεται για επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα ο πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου, μαζί με τουλάχιστον δέκα υπουργούς...
 
... και πολυπληθή αντιπροσωπία για το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Πάντως, η «επιθυμία» του Τούρκου πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη Θράκη, συνοδεία μάλιστα των υπουργών που έρχονται μαζί του, μάλλον ματαιώνεται.

Ενέργειες έντασης

Τη στιγμή, λοιπόν, που φτάνει στην Αθήνα ο κ. Νταβούτογλου και, όπως είναι φυσικό, το «πρωτόκολλο φιλίας» επιβάλλει τουλάχιστον να ανασταλεί κάθε ενέργεια έντασης στην περιοχή, η Τουρκία, σαν να μη συμβαίνει τίποτα, συνεχίζει τις μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις που κάνει από την αρχή της εβδομάδος σε δεσμευμένες περιοχές νοτίως του Καστελλόριζου, νοτιοανατολικά της Ρόδου και βόρεια της Λήμνου – Μυτιλήνης.

Μάλιστα, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο αριθμός των πολεμικών πλοίων είναι διόλου ευκαταφρόνητος, αφού σε όλες τις παραπάνω περιοχές φτάνει περί τα 15-20. Κατά τις ίδιες πηγές, πρόκειται για προγραμματισμένες ασκήσεις που γίνονται ανά τρίμηνο (δ’ τρίμηνο) και ήταν γνωστές εδώ και καιρό. Αυτές ξεκίνησαν την 1η του μηνός και θα ολοκληρωθούν στις 6.

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, από τη μεριά τους, έχουν λάβει αυξημένα μέτρα ασφαλείας. Να σημειωθεί πως συνήθως όλες αυτού του είδους οι τουρκικές ασκήσεις διεξάγονται σχεδόν στις ίδιες περιοχές, με προφανή στόχο την αμφισβήτηση των ελληνικών δικαιωμάτων. Εκτός των άλλων, η επιλογή του Καστελλόριζου είναι εμφανές ότι αφορά την ελληνική ΑΟΖ. Ως γνωστόν, επίσης, η Αγκυρα αμφισβητεί ότι το νησί έχει υφαλοκρηπίδα!

Μέτρα ασφαλείας

Για την επίσκεψη Νταβούτογλου, σήμερα και αύριο, έχουν ληφθεί ιδιαιτέρως αυξημένα μέτρα ασφαλείας (και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις) τόσο στην περιοχή του «Χίλτον», όπου θα διαμένει η τουρκική αντιπροσωπία και θα γίνουν οι περισσότερες ελληνο-τουρκικές επαφές, όσο και στη διαδρομή από το ξενοδοχείο προς την Ηρώδου του Αττικού. Εκεί, στο Προεδρικό Μέγαρο και στο Μέγαρο Μαξίμου, οι κ.κ. Κάρολος Παπούλιας και Αντώνης Σαμαράς θα δεχθούν σήμερα το απόγευμα τον Τούρκο πρωθυπουργό. Ο τελευταίος, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα αναχωρήσει από την Ελλάδα το Σάββατο το μεσημέρι.

Εκτός των ελληνοτουρκικών διαφορών, σύμφωνα με πληροφορίες, βασικό θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών θα είναι οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου ακόμα βρίσκεται το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός», μαζί με τουρκικά πολεμικά πλοία. Το τουρκικό σχέδιο προβλέπει να μείνουν έως το τέλος Δεκεμβρίου. Για τη Λευκωσία, απαραίτητος όρος για να ξαναγυρίσει στο τραπέζι των δικοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό είναι η άμεση αποχώρηση του «Μπαρμπαρός».

«Οχι» για Θράκη

Στο μεταξύ, «κόντρα» ανάμεσα σε Αθήνα και Αγκυρα φαίνεται ότι προκάλεσε η «επιθυμία» Νταβούτογλου να επισκεφθεί τη Θράκη, έστω και «ιδιωτικώς». Το «αίτημα» εστάλη στην Ελλάδα μέσω ρηματικής διακοίνωσης τη Δευτέρα. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε, κάνοντας λόγο για σοβαρό διπλωματικό ατόπημα που θα επιβάρυνε το ήδη τεταμένο κλίμα εξαιτίας των προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Κατά πληροφορίες, τελικώς το ταξίδι στη Θράκη φαίνεται πως ματαιώνεται.

Ελληνοτουρκικές συμμαχίες για επενδύσεις στον τουρισμό

Περίπου 200 επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Τουρκία θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο «Χίλτον», όπου θα συμμετάσχουν στο επιχειρηματικό φόρουμ που διοργανώνεται με αφορμή τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο ενδιαφέρον των Τούρκων επιχειρηματιών εστιάζεται στον τουριστικό τομέα, καθώς το 2014 θα έχουν επισκεφθεί τη χώρα μας 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες με προοπτική μεγαλύτερου αριθμού τουριστών το 2015 σε περίπτωση που διευκολυνθεί η παροχή της βίζας στους Τούρκους πολίτες.

Οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας-Τουρκίας αγγίζουν τα 4,5 δισ. ευρώ όταν το 2002 βρίσκονταν στα επίπεδα των 900 εκατ. Ο πρώτος εμπορικός εταίρος για τις ελληνικές εξαγωγές είναι η Τουρκία με 3,7 δισ. ευρώ το 2013 και οι εισαγωγές από την Τουρκία είναι στα επίπεδα του 1 δισ. ευρώ. Αυτός είναι και ο λόγος που φτάνει στη χώρα μας ο πρόεδρος του ομίλου Doğuş, Φερίτ Σαχένκ, ο οποίος έχει εξαγοράσει το 50% της μαρίνας Φλοίσβου, τη μαρίνα στη Λευκάδα, όπως και έχει συμμετάσχει στην κοινοπραξία που αγόρασε τον Αστέρα της Βουλιαγμένης. Ο Σαχένκ είναι από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Τουρκίας με δεκάδες εταιρίες στους τομείς των αυτοκινήτων, ενέργειας, εστίασης και Μέσων Ενημέρωσης.

Παράλληλα, θα φτάσει στην Ελλάδα ο πρόεδρος της Ενωσης Εφοπλιστών της Τουρκίας Μετίν Καλκαβάν, όπως και ο πρόεδρος Ενωσης Τουριστικών Πρακτόρων (TURSAB) Μπασαράν Ουλούσοϊ, όπου θα έχουν συνομιλίες με Ελληνες επιχειρηματίες για συνεργασίες και πιθανές εξαγορές. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο ποσοστό πλοίων του ελληνικού εμπορικού στόλου οδηγείται σε τουρκικά ναυπηγεία για επισκευές και οι γείτονές μας επιθυμούν περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν.

Πάντως, η Ελλάδα παραμένει ως μεγάλος επενδυτής στην Τουρκία με 7 δισεκατομμύρια δολάρια, με τη μεγαλύτερη επένδυση να αποτελείται από αυτήν της Εθνικής Τράπεζας στη Finansbank. Μεγάλος επενδυτής είναι και η Intralot, με τη συνεργασία της στην τουρκική λοταρία (Μilli Piyango). Οι γείτονές μας έχουν επενδύσει στην Ελλάδα, όπως στις μαρίνες και στα ξενοδοχεία, στον τραπεζικό τομέα (Ziraat Βank) αλλά και με καταστήματα επίπλων. Ομως αναφέρουν πως η οικονομική κατάσταση της χώρας μας αλλά και η γραφειοκρατία κάποιες φορές είναι εμπόδιο για να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερες επενδύσεις. Οι Τούρκοι επενδυτές τονίζουν πως στην Ελλάδα της κρίσης έχουν δημιουργηθεί σημαντικές ευκαιρίες για επενδύσεις.

Πηγή
ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ
MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg