Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Μετά την περικοπή συντάξεων, σειρά τώρα έχουν και οι...μελλοντικές

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Έτοιμος να σπάσει είναι και ο τελευταίος μεγάλος διαθέσιμος «κουμπαράς» του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις το 2015, αντί εκείνων του...
2019, όπως προβλέπει ο «ιδρυτικός» νόμος του εν λόγω φορέα. Στον ΑΚΑΓΕ συσσωρεύονται οι εισφορές αλληλεγγύης που κρατούνται από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις για να καλυφθούν ανάγκες του ασφαλιστικού συστήματος... έπειτα από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, μετά τις επίμονες εισηγήσεις αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων να αλλάξει άμεσα τον νόμο 3655/2008 (θεσμοθετήθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα) που διέπει το ΑΚΑΓΕ, αντιμετωπίζει ως εναλλακτική διέξοδο το ενδεχόμενο να αναχαιτίσει με τα λεφτά του Ταμείου την πίεση της τρόικας για άμεσες περικοπές στις κύριες συντάξεις το επόμενο έτος.

Κάτι τέτοιο «κάθε άλλο παρά έχει –προς το παρόν– αποκλειστεί», σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του κ. Βρούτση, βλέποντας την πορεία των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές στο τέλος του 2014 και, πιθανότατα, μέχρι το α΄ τρίμηνο του 2015 να ξεφεύγουν εντελώς από τις αρχικές εκτιμήσεις. Συγκεκριμένα, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώθηκαν το 10μηνο του 2014 κατά 2,3%, έναντι πρόβλεψης για μείωσης 1% καθ΄ όλο το 2014, αλλά και την απρόβλεπτη αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Τι συγκεκριμένα ζητούν υπηρεσιακοί παράγοντες από τον κ. Βρούτση, βλέποντας αυτή την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία; Να επιτρέψει τη μερική (από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ που προέρχονται από τις εισφορές στις συντάξεις) ή ακόμα και ολική χρήση των αποθεματικών (και από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ που προέρχονται από την εισφορά στο ΦΠΑ), ύψους 3,1 δισ. ευρώ, που έχουν συγκεντρωθεί από εισφορές επί του ΦΠΑ και επί των υψηλών συντάξεων, για να κλείσουν οι «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης το 2015-2016 και να μην «περιμένει» τον διάδοχό του το 2019 για να ανοίξει τον εν λόγω «κουμπαρά» και να πληρώσει τις τότε συντάξεις.

Νόμος και πραγματικότητα 


Τι ακριβώς προβλέπει ο νόμος για το ΑΚΑΓΕ; Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο νόμος αναφέρει πως οι πόροι του ΑΚΑΓΕ και βασικά εκείνοι που προέρχονται από τις εισφορές επί των συντάξεων (Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων σε κύρια και επικουρική σύνταξη) μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν πλεονάζουσες ανάγκες για την πληρωμή συντάξεων μόνο κατά το χρονικό διάστημα 2011-2014 και όχι για την περίοδο 2015-2018.

Έτσι, η τελευταία χρονιά που αντλήθηκαν πόροι από το ΑΚΑΓΕ είναι η φετινή (200 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του 2015), όπως προβλέπει ο νόμος. Από εκεί και πέρα, απαγορεύεται οποιαδήποτε χρήση τους μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Συνεπώς, ο «κουμπαράς» του ΑΚΑΓΕ, ο οποίος αναμένεται να έχει συγκεντρώσει έως τότε περί τα 8 δισ. ευρώ, μιας και στα 3,1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη συγκεντρωθεί θα έλθει να προστεθεί άλλο περίπου 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο κατά την περίοδο 2014-2018 (450 εκατ. ευρώ από τον ΦΠΑ και 550 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις) θα πρέπει να «σπάσει» σταδιακά, με βάσει όσα προβλέπει ο νόμος, την 1η του Ιανουαρίου του 2019, για να ενισχύσει την ταμειακή ρευστότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.

Ωστόσο, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εργασίας οι οποίοι «ματώνουν» ολοένα και περισσότερο κάθε μήνα για να συγκεντρώσουν τους πόρους από τις ασφαλιστικές εισφορές και την κρατική χρηματοδότηση που απαιτούνται για την πληρωμή των συντάξεων, απορούν «για το γεγονός ότι μαζεύεται ένα 1 δισ. ευρώ κάθε χρόνο το οποίο μένει στην άκρη για το... απώτερο μέλλον». Εξάλλου, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Σιούφα για το ΑΚΑΓΕ, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, δηλαδή το 2008, «οι προβλέψεις για τη μακροπρόθεσμη εξέλιξη της οικονομίας, της απασχόλησης και του Ασφαλιστικού ήταν –προφανώς– πολύ καλύτερες σε σχέση με τις σημερινές και, γι΄ αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην πραγματικότητα».

*Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 13ης Δεκεμβρίου 2014


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg