Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Θα μάθουμε σήμερα το "Όνομα";



Ως γνωστόν, σύμφωνα με την δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου κυρίας Σοφίας Βούλτεψη η πρώτη ψηφοφορία για την διαδοχή του κ. Κάρολου Παπούλια θα γίνει στις 17 Δεκεμβρίου...


 Ενδεχομένως ακόμη και σήμερα μπορεί να υπάρξει «διάγγελμα» του πρωθυπουργού που να δικαιολογεί την απόφαση και να ανακοινώσει το όνομα του υποψήφιου Προέδρου.

Στη χτεσινοβραδινή εκπομπή "Ανατροπή" του Mega, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης  κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έχει καταλήξει μαζί με τον πρωθυπουργό στο πρόσωπο που θα προταθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 Όπως είπε το πρόσωπο αυτό δεν θα απηχεί μόνο το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά πρόθεση των δύο κυβερνητικών εταίρων ειναι να απηχεί όλο το εύρος των δυνάμεων που συσπειρώνονται και θέλουν να βρεθεί Πρόεδρος.

Σε ότι αφορά στο πρόσωπο του υποψήφιου Προέδρου, συμπλήρωσε πως έχει μεγάλη σημασία να είναι μετριοπαθής και συναινετικός και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ειναι γυναίκα.

Θα κάνουν Πρωτοχρονιά... εκτός Βουλής κάποιοι;

Οι βουλευτές και τα κόμματα καλούνται να λάβουν μέσα σε ένα εικοσαήμερο την κρίσιμη απόφαση να εκλέξουν Πρόεδρο ή να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές, στην πιθανή περίπτωση που δεν συγκεντρώσει 180 ψήφους ο υποψήφιος που θα προταθεί από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Στο κυβερνητικό επιτελείο επικρατεί αισιοδοξία ότι «θα βρεθούν οι 180», αν και οι περισσότεροι παραδέχονται ότι, υπό τις σημερινές συνθήκες, οι βουλευτές που υπολογίζονται με βεβαιότητα ότι θα ψηφίσουν Πρόεδρο δεν είναι περισσότεροι από 174 με 175.

Ελπίζουν, ωστόσο, στην πίεση που θα ασκηθούν από τα γεγονότα και κυρίως ότι όποιοι βουλευτές αρνηθούν να ψηφίσουν, κυρίως από τους κομματικά «ανέστιους» ή όσους είναι σε κόμματα που θα μειωθεί σημαντικά η δύναμή τους και, πολύ περισσότερο, αν δεν περάσουν το 3% για να είναι στην επόμενη Βουλή, η Πρωτοχρονιά θα τους βρει... απλούς πολίτες.

Υπό τους υφιστάμενους συσχετισμούς, η συγκυβέρνηση, διεκδικεί να προσθέσεις στους 155 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, άλλους 17 έως 18 από τους συνολικά 24 ανεξάρτητους, ορισμένοι εκ των οποίων, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης που έσπευσε να προαναγγείλει ότι θα ψηφίσει «όχι», εμφανίζονται ενοχλημένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει τη διαδικασία και είναι άγνωστο αν θα δώσουν θετική ψήφο, βλέποντας, μάλιστα, ότι ο στόχος μπορεί να μην επιτευχθεί.

Μέχρι πρότινος, υπέρ της εκλογής Προέδρου είχαν εμμέσως τοποθετηθεί η Κατερίνα Μάρκου και ο Γιώργος Νταβρής, που ψήφισαν η πρώτη το σύνολο του προϋπολογισμού και ο δεύτερος τα κονδύλια των υπουργείων Άμυνας και Εξωτερικών, αλλά και οι Κώστας Γιοβανόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος, Γιάννης Κουράκος και Πάρις Μουτσινάς, με τον τελευταίο να θέτει ως όρο τον σχηματισμό κυβέρνησης να είναι ο Γιώργος Κασαπίδης και ενδεχομένως ο Βύρων Πολύδωρας που είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να είναι ο 180ος εφόσον βρισκόταν οι 179.

Από την άλλη, οι μόνοι απόλυτα αρνητικοί από τους ανεξάρτητους ήταν οι Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Οδυσσέας Βουδούρης και Θεόδωρος Παραστατίδης που έχουν ήδη προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τατσόπουλος που, αν και υπέγραψε μαζί με άλλους συναδέλφους του κείμενο για μετάθεση των εκλογών, δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την επιλογή της Κουμουνδούρου για να μην κατηγορηθεί ως «αργυρώνητος», καθώς και ο Μάρκος Μπόλαρης με την Ραχήλ Μακρή. 

Ο ρόλος των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμη και αν η κυβερνητική πλειοψηφία καταφέρει να πείσει τον μέγιστο δυνατό αριθμό από τις τάξεις των ανεξάρτητων βουλευτών, η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν μπορεί να διαμορφωθεί χωρίς τη συμβολή ενός μέρους βουλευτών από τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καμμένου, που η κοινοβουλευτική τους ομάδα αριθμεί 12 μέλη και από τη ΔΗΜ.ΑΡ., η οποία διαθέτει 10 βουλευτές.

Όλο το προηγούμενο διάστημα διακινούνταν έντονες φήμες για πρόθεση στελεχών των ΑΝ.ΕΛ., όπως η αντιπρόεδρος της Βουλής Μαρία Κόλλια ή η Έλενα Κουντουρά να αγνοήσουν την επίσημη γραμμή, αλλά μετά τις τελευταίες εξελίξεις δεν διαφαίνεται πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο τουλάχιστον στην πρώτη ψηφοφορία, αν και ως τις 29 του μηνός που θα γίνει η καθοριστική Τρίτη ψηφοφορία, τίποτε δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Ασαφές είναι επίσης το πεδίο και για την τελική στάση που θα λάβουν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, Νίκη Φούντα και Θωμάς Ψύρρας, οι οποίοι λαμβάνοντας αποστάσεις από την επίσημη κομματική γραμμή υπέρ των εκλογών συνυπέγραψαν μαζί με τους ανεξάρτητους συναδέλφους τους Σπύρο Λυκούδη, Χρήστο Αηδόνη, Γρηγόρη Ψαριανό, Βασίλη Οικονόμου και Πέτρο Τατσόπουλο κείμενο υπέρ της εκλογής Προέδρου, της προώθησης της συνταγματικής αναθεώρησης και του ορισμού χρονοδιαγράμματος για εκλογές μέσα στο 2015.

Εφόσον, πάντως, παραμείνουν «αλώβητες» στη γραμμή «όχι» οι κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝ.ΕΛ. και της ΔΗΜ.ΑΡ., διευκολύνεται ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ για να μπλοκάρει με τους 71 δικούς του βουλευτές την εκλογή, αφού μαζί με τη Χρυσή Αυγή (16) και το ΚΚΕ (12), τα πέντε κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν 121 βουλευτές, όσους ακριβώς χρειάζονται για να επιβάλουν τις εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ

Για τον "πόλεμο των 20 ημερών" που θα αλλάξουν την πορεία της χώρας, ετοιμάζεται σε φουλ ρυθμούς απο αύριο και μέχρι και τις 29 Δεκεμβρίου, που θα γίνει η τριτη και καθοριστική ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη σχετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση για επίσπευση των διαδικασιών της προεδρικής εκλογής.

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη, αλλα ταυτόχρονα προσπαθούν και να αποκωδικοποιήσουν το νέο σκηνικό και να εκτιμήσουν πώς θα εξελιχθεί η κυβερνητικη επιχείρηση για τη ανάδειξη Προέδρου.

Όπως εκτίμησαν τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, που συνεδρίασαν για λιγο το βράδυ της Δευτέρας - σήμερα αναμένεται και σύγκλιση της πολιτικής γραμματείας - ειναι απίθανο έως αδύνατο να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι, που απαιτούνται για την εκλογη Προέδρου απο τη σημερινή Βουλή. Τίποτα δεν συνηγορεί στην δικαίωση της προσδοκίας, που εκφράζει η κυβερνηση, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, βλέποντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό (έλαβε μόλις 155 ψήφους), αλλά και τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις ανεξάρτητων βουλευτών στον κυβερνητικό αιφνιδιασμό. Υπό αυτό το πρίσμα το κόμμα της αξιωματικης αντιπολίτευσης θεωρεί οτι ουσιαστικά με την κυβερνητική ανακοίνωση, εξαγγέλθηκαν οι πρόωρες εκλογές, που προσδιορίζονται για τα τέλη Ιανουαρίου.

Ωστόσο στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρουν οτι θα εκδηλωθεί μια συντονισμένη και άγρια επιχείρηση απο κυβερνηση και τρόικα προκειμένου να τεθούν εκβιαστικά διλήμματα και να ασκηθούν αφόρητες πιέσεις στους βουλευτες, που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, ώστε να εκλεγεί προεδρος τελικά απο τη σημερινή Βουλή.

Στελέχη της αξιωματικης αντιπολίτευσης τόνιζαν ότι  "η κυβέρνηση επιδιώκει να θέσει επίπλαστα και διάτρητα εκβιαστικά διλήμματα στους βουλευτές, προβάλλοντας μια εικόνα, τάχα, αβεβαιότητας και ανασφάλειας για τη χώρα, την οποία, υποτίθεται αντιπροσωπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ, απέναντι σε μια κυβέρνηση η οποία πρέπει δια της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, να ενισχυθεί για να διασφαλίσει μια νέα περίοδο ''μνημονιακής σταθερότητας'' (βλ. νέας λεηλασίας). Αυτό όμως το παιχνίδι των ''εκβιασμών'' έχει ξαναπαιχτεί με τον πλέον κακόγουστο τρόπο και πλέον δεν συγκινεί, σχεδόν , κανέναν".

Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη "η κυβέρνηση, μάλλον σε συνεννόηση, αν όχι σε συμπαιγνία με τους ''εταίρους'', επισπεύδει τις διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο και μόνο για να μην προηγηθεί η σύναψη, δημοσιοποίηση και έγκριση της συμφωνίας με την τρόικα, η οποία είναι περίπου ολοκληρωμένη, παρότι η κυβέρνηση δεν θέλει να την εμφανίσει. Κι αυτό διότι αυτή η συμφωνία περιλαμβάνει ένα φρικτό πακέτο αντικοινωνικών μέτρων, ενώ θα την ακολουθήσει ένα νέο σκληρότατο μνημόνιο στο όνομα της προληπτικής γραμμής στήριξης".

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κλιμακώσει την πολιτική του αντεπίθεση τις επόμενες ημέρες. Ήδη ο Αλέξης Τσιπρας ετοιμάζεται για σειρά επαφών με "αναποφάσιστους" βουλευτες, ενώ πιθανόν θα επισπευστει και το ραντεβού του με τον Φώτη Κουβελη για να βρεθει μια φόρμουλα κοινής πορείας ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ.

Παράλληλα και ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει ισχυρά διακυβευματα προς τους βουλευτες, καλώντας τους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Στελέχη του κομματος λένε οτι οποιοι ψηφίζουν για πρόεδρο Δημοκρατίας "δίνουν το πράσινο φως σε μια νέα μνημονιακή λεηλασία του ελληνικού λαού και στην είσοδο της χώρας σε νέα καταστροφική μνημονιακή περιπέτεια". Αυτο θα ειναι άλλωστε και το δίλημμα που θα θέσει απο τη δική του πλευρά ο ΣΥΡΙΖΑ: οτι δηλαδή εκλογη προέδρου τωρα σημαίνει οτι η κυβερνηση παίρνει την έγκριση για να προχωρήσει σε νέο μνημονιο, σε μια νεα επαχθή συμφωνία με τους δανειστές και φυσικά στη λήψη νέων σκληρών μέτρων.

Πάντως υπάρχουν και εκείνοι που εκτιμούν οτι πιθανόν πρόκειται για μια φυγή και "ηρωική έξοδο" της κυβέρνησης, μπροστά στο αδιέξοδο των επαφών της με την τρόικα. Οτι δηλαδή η κυβερνηση αφήνει ουσιαστικά, μετα απο την παταγώδη αποτυχία της, την καυτή πατάτα στον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας τη λογική της "παρένθεσης" για την αριστερα. Δημιουργεί δηλαδή τεχνητό αδιέξοδο, ναρκοθετεί την θέση της αυριανής κυβέρνησης και διαμορφώνει όρους αποτυχίας και για αυτή, ώστε να επιστρέψει δικαιωμένη και ως μοναδική λύση. Η εκτίμηση αυτή συζητείται, αλλά δεν ειναι η κυρίαρχη σκέψη στην Κουμουνδούρου, η οποία ετσι κι αλλιως κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς και ρίχνει το βάρος στο πώς θα αποτρέψει την προεδρική εκλογη.








πληροφορίες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg