Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Εξελίξεις στη δίκη των Energa και Hellas Power



Η πολύκροτη δίκη εναντίον των μετόχων των εταιρειών Energa και Hellas Power που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει την επόμενη εβδομάδα πιθανώς να μην προχωρήσει στην ουσία της και να διακοπεί αν...


... γίνουν δεκτές αιτήσεις κατηγορουμένων που έχουν σχέση με την εφαρμογή ενός νέου νόμου για την επιστροφή ποσών που έχουν δεσμευθεί για την προστασία του ελληνικού Δημοσίου ή νομικών προσώπων που συνδέονται με αυτό.

Το άρθρο 2 του νέου νόμου 4312 (δημοσιεύθηκε στις 12/12/2014) προβλέπει ότι «ο ύποπτος ή ο κατηγορούμενος... εις βάρος των οποίων έχει επιβληθεί ή διαταχθεί δέσμευση, κατάσχεση ή απαγόρευση κίνησης τραπεζικών λογαριασμών... μπορούν με δήλωσή τους προς τον εισαγγελέα, τον ανακριτή ή το δικαστικό συμβούλιο ή το δικαστήριο να συναινέσουν στην οριστική απόδοση στο ελληνικό Δημόσιο και στα νομικά πρόσωπα... του ποσού...» που ορίζεται στο κατηγορητήριο, στο κλητήριο θέσπισμα ή στο παραπεμπτικό βούλευμα.

Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να υποβάλουν οι κατηγορούμενοι σχετική αίτηση στα όργανα που κατά περίπτωση αποφασίζουν πριν να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία και να υπάρχει πράξη προσδιορισμού του ποσού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η συνήγορος των εκπροσώπων των εταιρειών υπέβαλε αυτή την εβδομάδα αιτήσεις στο δικαστικό συμβούλιο ζητώντας να εξετασθεί η ισχύς των διατάξεων αυτών για τους πελάτες της πριν αρχίσει η δίκη. Επικαλέστηκε, μάλιστα, παλαιότερες αιτήσεις τους –πριν καν απολογηθούν– με τις οποίες δήλωναν έτοιμοι να επιστρέψουν 53 εκατ. στο υπ. Οικονομικών (σ.σ. έναντι του ΕΕΤΗΔΕ που είχαν εισπράξει), 2,08 εκατ. στο Δημόσιο έναντι οφειλών προς τα τελωνεία και 29,8 εκατ. στους ΟΤΑ έναντι δημοτικών τελών που είχαν πληρωθεί από τους καταναλωτές.

Συνολικά, με τέσσερις πράξεις του προέδρου της αρχής για την καταπολέμηση νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, τον Ιανουάριο του 2012 είχαν δεσμευθεί στους λογαριασμούς των εταιρειών ποσά που τον Μάρτιο του 2013 προσέγγιζαν τα 100,2 εκατ. ευρώ.

Τα 171 από τα 250 εκατ. που το κατηγορητήριο θεωρεί ότι υπεξαίρεσαν οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών αφορούν οφειλές προς τον ΛΑΓΗΕ και τον ΑΔΜΗΕ για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Ομως οι δύο πλευρές –οι εταιρείες του Δημοσίου που παρεμβάλλονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και οι δύο εταιρείες εμπορίας οι υπεύθυνοι των οποίων κατηγορούνται– δεν έχουν συμφωνήσει στο τι ποσό χρωστούν, καθώς μεταξύ τους υπάρχει σωρεία προσφυγών και αγωγών. Ο ΛΑΓΗΕ έχει, μάλιστα, προβεί στο εξωτερικό σε δέσμευση λογαριασμών έναντι οφειλής. Συνολικά στην Ελβετία έχουν δεσμευθεί λογαριασμοί 12 εκατ.

Οι κατηγορούμενοι δεν έχουν αμφισβητήσει την οφειλή έναντι του Δημοσίου, του τελωνείου και των ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι στην τελευταία περίπτωση μόλις 23 από τους 258 συνολικά δήμους έχουν καταστήσει τις οφειλές αυτές εισπρακτέες. Πιο περίπλοκη είναι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς ΛΑΓΗΕ/ΑΔΜΗΕ. Το κατηγορητήριο επιρρίπτει στους κατηγορουμένους υπεξαίρεση και «ξέπλυμα», επειδή με τη μεταφορά ποσών σε προσωπικούς τους λογαριασμούς ιδιοποιήθηκαν ξένα στοιχεία. Μία μερίδα των κατηγορουμένων υποστηρίζει διά της συνηγόρου τους πως ό,τι ιδιοποιήθηκαν ήταν δικό τους και ότι η διαφορά τους με τους φορείς οργάνωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας είναι αστική/εμπορική, καθώς το κινητό πράγμα (ηλεκτρισμός/τίμημα) αφορούσε τη σχέση αγοράς πώλησης που είχαν με τους παραγωγούς. Οι ανακριτικές αρχές, το συμβούλιο και ο ΛΑΓΗΕ δεν δέχθηκαν αυτήν την ερμηνεία, ενώ ο Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Συμβουλίου.





πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg