Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Προβληματισμένος ο Ντάισελμπλουμ

Τώρα το «forget it» το ...είπε ο Γιάν(ν)ης!

Η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται, τουλάχιστον ως πρώτη πράξη, να ζητήσει παράταση του προγράμματος που απορρίπτει, ούτε να συνεχίσει τη συνεργασία με την τρόικα, «μια σαθρά δομημένη Επιτροπή, εντεταλμένη για τον έλεγχο του προγράμματος που απορρίπτουμε»...


... είναι οι ειδήσεις που προέκυψαν από τις απαντήσεις του υπουργού Οικονομικών Γ.Βαρουφάκη στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γ.Ντάισελεμπλουμ, το ύφος του οποίου πρόδιδε προβληματισμό -αν όχι εκνευρισμό.

Γεγονός που επίσης σχολιάστηκε ως ενδεικτικό του κλίματος είναι και η μη παρουσία του προέδρου του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στη συνέντευξη Τύπου, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για τη συνάντηση.

Επισήμως πάντως ο Γ.Ντάισλμπλουμ μίλησε για εποικοδομητικές συναντήσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν παρέλειψε ωστόσο να συνδέσει την όποια ευρωπαϊκή στήριξη με συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την πλευρά της Ελλάδας. Απέφυγε δε οποιαδήποτε δέσμευση για παράταση του προγράμματος ή λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος, παραπέμποντας για όλα αυτά στο άμεσο μέλλον και πετώντας το μπαλάκι στην ελληνική κυβέρνηση που «πρέπει να ξεκαθαρίσει τη θέση της».

Παίρνοντας πρώτος το λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την επίσκεψή του στην Αθήνα μιλώντας για μια πρώτη συνάντηση γνωριμίας, «η οποία θα αποτελέσει τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία, όπως απαιτεί το συμφέρον της Ελλάδας, της ευρωζώνης και της Ευρώπης στο σύνολό της».

Η διάθεση του Γ.Ντάισελμπλουμ φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της συνέντευξης Τύπου όταν με αυστηρό ύφος είπε ότι δεν λειτουργεί η μετάφραση με αποτέλεσμα ο Γ.Βαρουφάκης να σταματήσει να μιλάει και εν συνεχεία να επαναλάβει τη φράση του.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών μίλησε για εξαιρετικό κλίμα στη συνάντησή τους, στην οποία -όπως είπε- τέθηκε σειρά ζητημάτων και δόθηκε έμφαση στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης που θα οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία εντός ευρωζώνης που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αναπνεύσει σε μια Ευρώπη που αναπτύσσεται προς όφελος των λαών της.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι παρουσίασε εκτενώς στις προτεραιότητητες της κυβέρνησης στον τομέα της οικονομικής πολιτικής και την αποφασιστικότητα για ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, που θα ελαχιστοποιήσει την έλλειψη εσόδων που πλήττει βάναυσα τη χώρα.

«Αναφέρθηκα επίσης στην εγγύηση που η κυβέρνηση προτίθεται να προσφέρει στους Έλληνες και στους ευρωπαίους εταίρους για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς με μικρά πρωτογενή πλεονάσματα το διηνηκές» πρόσθεσε ο υπουργός.

Επιπλέον, είπε ο κ. Βαρουφάκης, συζητήσαμε για το χρονοδιαγράμμα που θα πορευτούν οι διαδικασίες μεταξύ κυβέρνησης και ευρωζώνης. Ωστόσο για το θέμα αυτό ο υπουργός δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες, ενώ ο Γ.Ντάισελμπλουμ αργότερα και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, επιβεβαίωσε ότι συζητήθηκαν πιθανές λύσεις, τονίζοντας όμως ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για παράταση του προγράμματος ή άλλη μέθοδο και ότι εναπόκειται κυρίως στην ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τη θέση και τις προτάσεις της. Είπε πάντως ότι πριν τη λήξη της παράτασης που έχει δοθεί και ισχύει μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Πριν δώσει τον λόγο στον Γ.Ντάισελμπλουμ ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε ότι το κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν θα δεχτούμε να έχει συνέχεια η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση του αποπληθωρισμού και του μη βιώσιμου χρέους».

Ντάισελμπλουμ: Η στήριξη συνεπάγεται δεσμεύσεις

Για εποικοδομητικές συναντήσεις με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης μίλησε και ο Γ.Ντάισελμπλουμ, -με το ύφος του ωστόσο να μην ταιριάζει καθόλου με την καλή διάθεση και το χαμόγελο του Γ.Βαρουφάκη-, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα να πρόφερε τα ονόματα του πρωθυπουργού Α.Τσίπρα, του αντιπροέδρου Γ.Δραγασάκη, του υπουργού Ανάπτυξης Γ.Σταθάκη και του υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ε.Τσακαλώτου σωστά. «Άλλωστε και εγώ έχω δύσκολο όνομα» είπε.

«Είχαμε σημαντικό λόγο για να γνωριστούμε με την νέα ελληνικη κυβέρνηση και να ξεκινήσουμε μια συνεργασία», τόνισε ο Ντάισελμπλουμ σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα έχει διττό σκοπό:

«Να ακούσω τις προθέσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης και να εξηγήσω τις απαιτήσεις των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με την ευρωζώνη».









πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg