Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

Η ομογένεια και η εκλογική αναμέτρηση



Θα έχει πίτσες, ζωντανή μετάδοση αποτελεσμάτων και πολιτικές συζητήσεις. Η συγκέντρωση που διοργανώνει την Κυριακή στο σπίτι της η Κατερίνα-Εύα Μάτσα, όμως, έχει μία ιδιαιτερότητα: θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον...


... όπου κανείς από τους Ελληνες παρευρισκομένους δεν έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει. «Είτε ήρθαν για σπουδές και έμειναν είτε μετανάστευσαν για ένα καλύτερο μέλλον, ενδιαφέρονται για την πολιτική ζωή της Ελλάδας», λέει για τους καλεσμένους της η νεαρή εργαζόμενη σε εταιρεία δημοσκοπήσεων της πόλης.

Οι συζητήσεις προβλέπεται να είναι ήπιες. Οπως εξηγεί ο βοηθός καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Washington Χάρης Μυλωνάς, που συντονίζει τη μικρή αλλά δυναμική ομάδα Hellenic Society, όταν οι Ελληνες της Αμερικής συζητούν για τις εκλογές, επικρατεί μια «δημιουργική αμηχανία». «Η απόσταση μας δίνει τη δυνατότητα να κάνουμε κριτική χωρίς να χρειάζεται να επιλέξουμε πλευρά».

Μεταξύ των Ελληνοαμερικανών υπάρχει επίσης ενδιαφέρον για τις εκλογές «αλλά είναι πιο αποστασιοποιημένο, όχι τόσο παθιασμένο όσο στο παρελθόν. Οχι ότι δεν έχουν την ίδια αγάπη για την Ελλάδα, αλλά υπάρχει αδυναμία κατανόησης λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων», εξηγεί. Επιπλέον, η πολυπλοκότητα και το μέγεθος των προβλημάτων της Ελλάδας τούς τρομάζουν.

Οπως εκτιμά ο Ελληνοαμερικανός συνεργάτης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και ειδικός στις κυβερνητικές σχέσεις Τζον Συτιλίδης, «σε πολλούς Ελληνοαμερικανούς η κατάσταση στην Ελλάδα φαίνεται τόσο πολύπλοκη και τόσο πέρα από την επιρροή τους, που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν. Προσεύχονται και ελπίζουν για το καλύτερο, αλλά δεν έχουν ιδέα τι μπορούν να κάνουν για να βοηθήσουν».

Για παράδειγμα, ο Αντι Μάνατος, πρόεδρος της εταιρείας λόμπινγκ Manatos & Manatos, δεν μπορεί να σκεφτεί κανέναν που να έστειλε κάποιο αξιόλογο ποσό στην Ελλάδα σε αυτές τις εκλογές, αν και στο παρελθόν αρκετοί Ελληνοαμερικανοί χρηματοδοτούσαν ελληνικά κόμματα. Οπως εκτιμά, όσο μειώνεται ο αριθμός αυτών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα τόσο λιγότεροι είναι και αυτοί που προτίθενται να συνεισφέρουν. Παρά την κρισιμότητα των εκλογών, λέει ο Μάνατος, η εποχή που οι Αμερικανοί παρενέβαιναν στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας έχει περάσει.

Στις αρχές του ’90, ο Μάνατος δεχόταν τηλεφωνήματα ακόμη και από υπουργούς, που τον ρωτούσαν ποιος θα κερδίσει τις εκλογές. Οπως λέει, τουλάχιστον αυτό δεν συμβαίνει πια. Ο ίδιος είναι κατηγορηματικός π.χ. ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ, αν και οι φήμες ότι οι Αμερικανοί υποστηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα στην Ελλάδα οργιάζουν.

Μία από τις αφορμές δόθηκε πριν από δύο χρόνια, εξαιτίας μιας φωτογραφίας με τους πρώην πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τόμας Μίλερ και Ντάνιελ Σπέκχαρντ, κατά την πρώτη επίσκεψη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον. Γράφτηκαν διάφορα τότε για μυστικό όπλο του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ, αλλά όπως εξηγεί ο επικεφαλής του AHI (Αμερικανο-Ελληνικό Ινστιτούτο) Νικ Λαρυγγάκης, «έχουμε ιστορικό συνεργασίας με διάφορα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, δεν διαλέγουμε πλευρά».

H στάση τους

Σε γενικές γραμμές, η στάση των Ελληνοαμερικανών σε αυτές τις εκλογές μάλλον αντανακλά τις σκέψεις των ψηφοφόρων στην Ελλάδα. «Επικρατεί το ότι “όλοι τα ίδια είναι”. Αν και οι περισσότεροι Ελληνοαμερικανοί δεν θέλουν να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, λίγοι τον φοβούνται», λέει ο Ανδρέας Ακαράς, Ελληνοαμερικανός πολιτικός αναλυτής και σύμβουλος του Τζον Σαρμπάνη. Αντίστοιχα, σχεδόν ομόφωνα οι Ελληνοαμερικανοί με τους οποίους έχει επαφή ο κ. Συτιλίδης πιστεύουν ότι είναι κρίσιμο για την Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη. Οσο για τον κ. Λαρυγγάκη, τονίζει ότι είναι σημαντικό η Ελλάδα να παραμείνει γεωστρατηγικά συνδεδεμένη με τη Δύση και το ΝΑΤΟ, κάτι που εκτιμά ότι «δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών».

Από την πλευρά της η κ. Μάτσα, παρότι βρίσκεται στις ΗΠΑ ήδη επτά χρόνια, λέει ότι ελπίζει να επιστρέψει σύντομα η ομαλότητα στην Ελλάδα σε αντίθεση με τις συχνές εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων ετών. Στο σπίτι της την Κυριακή η προβολή των εκλογικών αποτελεσμάτων θα γίνει μέσα από τις συχνότητες του ΣΚΑΪ και του Mega, που μεταδίδουν το πρόγραμμά τους και στο Διαδίκτυο.

Η ίδια προέτρεψε τους προσκεκλημένους της να φέρουν και τις δικές τους συσκευές, ώστε να παρακολουθούν παράλληλα τη συζήτηση στα κοινωνικά δίκτυα. «Μακάρι στο μέλλον να μην έχουμε κάθε λίγο εκλογές, να υπάρξει σταθερότητα και να κάνουμε άλλου είδους εκδηλώσεις», εξηγεί η οικοδέσποινα. Κάνει μια μικρή παύση και προσθέτει με ένα μελαγχολικό χαμόγελο: «Ισως για τη Eurovision».

(Άρθρο στην Έντυπη Έκδοση της "Καθημερινής")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg