Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Ο ΕΝΦΙΑ ήταν μόνο η αρχή



Για να περάσει ο ΕΝΦΙΑ χρειάστηκε να αντικατασταθούν οκτώ βουλευτές με έναν εξ αυτών να «ανεβάζει» ακόμη και φωτογραφία του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης από νοσοκομείο προκειμένου να πείσει ότι ήταν «στο κρεβάτι του πόνου» και δεν ήταν «αντάρτης»


 Το Μαξίμου κράτησε χαμηλούς τόνους διοχετεύοντας πως κατανοεί τους βουλευτές και την πίεση που δέχονται στις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες πνέει μένεα κατά όσων γκρινιάζουν για νομοσχέδια που φέρουν και την υπογραφή τους.

Και το πιο σημαντικό, το οποίο προκαλεί ρίγη στο Μαξίμου, είναι ότι οι δανειστές πιέζουν, με κερασάκι την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και για τα προαπαιτούμενα που υπολοίπονται και για νέα μέτρα.

Το επόμενο χρονικό διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έρθουν στη Βουλή προς ψήφιση ρυθμίσεις, για τις οποίες η χώρα έχει δεσμευθεί έναντι των δανειστών και οι οποίες είναι στην κυριολεξία «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

Στην αναμονή κρίσιμα νομοθετήματα

Καταρχάς η κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τον Οκτώβριο τον προϋπολογισμό του 2015. Τον οποίο βέβαια ο κ. Σαμαράς συνέδεσε ευθέως με τις εξαγγελίες του από το βήμα της 79ης ΔΕΘ. Κοινοβουλευτικό ατύχημα δεν προβλέπεται, αλλά «όταν ανεβάζεις ψηλά τον πήχη το πέρασμα από κάτω δημιουργεί κλίμα και εντυπώσεις», λέει κυβερνητικός βουλευτής.

Και έπονται, η επέκταση της έκτακτης εισφοράς για το 2015, η ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», η επέκταση προστασίας για την Α' κατοικία και η διεύρυνση των σημείων πώλησης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Και για τα τέσσερα αναμένονται αντιδράσεις. Η έκτακτη εισφορά, παρά τη μείωση -μένει να δούμε το τελικό ποσοστό- είναι ένας ακόμη φόρος, αφού έληγε το 2014. Η ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια είναι από μόνη της ένα θέμα που «καίει» το σύνολο της κοινωνίας, συνεπώς και τους εθνοπατέρες μας. Αν οι προϋποθέσεις που θα απαιτούνται για να ρυθμίσει κάποιος το δάνειό του είναι τόσες και τέτοιες που θα αποκλείουν το σύνολο των δανειοληπτών «έρχεται βροχή έρχεται μπόρα», λένε πολλοί στις Κ.Ο. της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα ίδια ισχύουν και για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ενώ η πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τα ράφια των super market θα είναι αιτία πολέμου για τους φαρμακοποιούς.

Για τις υπόλοιπα μέτρα-παρεμβάσεις που ζητούν οι δανειστές και ειδικά η πλευρά του ΔΝΤ στα εργασιακά -ομαδικές απολύσεις, εργοδοτικό loc out, περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα- ούτε λόγος να γίνεται. Η επωδός των Μητσοτάκη-Βρούτση στο Παρίσι «μα θα πέσει η κυβέρνηση» ηχεί ακόμη στα αυτιά του κ. Χαρδούβελη.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι βουλευτές «μυρίζοντας» την κάλπη «κλωτσάνε» σε δύσκολα και αντιδημοφιλή μέτρα με αποτέλεσμα η δημόσια εικόνα της κυβέρνησης να δέχεται ισχυρά πλήγματα κάθε φορά που ένα νομοσχέδιο φτάνει στη Βουλή.













Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg