Σημαντικά είναι τα οφέλη τα οποία έχει αποκομίσει η Γερμανία την πενταετία 2010-2014, οπότε και ξέσπασε η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Συγκεκριμένα, τα οφέλη της χώρας, της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρωζώνης, ανέρχονται σε 40,9 δισ. ευρώ...
... σύμφωνα με τους υπολογισμούς του έγκριτου γερμανικού ερευνητικού ινστιτούτου του Κιέλου, και στον ποσόν αυτό συγκαταλέγονται τα επιπλέον κρατικά έσοδα λόγω χαμηλών επιτοκίων δανεισμού.
Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό Δημόσιο δανείστηκε την εν λόγω περίοδο με χαμηλότερα επιτόκια, ενώ και τα γερμανικά ομόλογα, ως σύμβολα ασφάλειας και σταθερότητας, είχαν μεγάλη ζήτηση εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης.
Κατά το Ινστιτούτο του Κιέλου, η αγορά ομολόγων έχει προσφέρει στο Βερολίνο σχεδόν 80 δισ. ευρώ σε έσοδα μεταξύ 2009 και 2013, συμβάλλοντας μαζί με τα φορολογικά έσοδα στον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού και τη σταθεροποίηση του δημόσιου χρέους της. Εξίσου σημαντική είναι και η συμβολή των εξαγωγών, οι οποίες βοηθήθηκαν από ένα σχετικά αδύναμο ευρώ ως προς το δολάριο.
Η κρίση χρέους κλόνισε την επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ευρωζώνη, το ευρώ εξασθένησε και κατέστησε φθηνότερα και ελκυστικότερα τα ευρωπαϊκά προϊόντα. Επιπλέον, οφέλη από την κρίση είχαν και τα ακίνητα στη Γερμανία.
Προτού να εκδηλωθεί η κρίση χρέους, η αγορά ακινήτων της χώρας δεν φαινόταν να έχει κάποιο ενδιαφέρον για τους ξένους επενδυτές.
Τις τελευταίες δεκαετίες, οι τιμές των ακινήτων είχαν μείνει στάσιμες, αλλά η αστάθεια και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στους πιο αδύναμους κρίκους της Ευρωζώνης (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιρλανδία) μετέβαλλαν άρδην το σκηνικό.
Υπό τα νέα δεδομένα, οι ξένοι επενδυτές είχαν έναν ακόμα λόγο να στραφούν στη γερμανική αγορά ακινήτων, η οποία θεωρείτο ασφαλής επιλογή.
Συν τοις άλλοις, παρατηρήθηκε ζήτηση και εκ των ένδον. Με το σκεπτικό ότι σε μεγάλο βαθμό οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες διατήρησαν τις θέσεις εργασίας τους κατά τη διάρκεια της κρίσης και, επιπλέον, εξασφάλισαν μικρές αυξήσεις, αντιμετώπισαν διαφορετικά την ιδιοκατοίκηση.
Ετσι, φάνηκαν πολύ πιο πρόθυμοι να επενδύσουν στην απόκτηση της δικής τους στέγης. Εάν εξετάσει κανείς τα στατιστικά στοιχεία του ΟΟΣΑ, θα διαπιστώσει πως στη Γερμανία, συνολικά, οι τιμές ακινήτων αυξήθηκαν 5,4% το 2011, ενώ στα μεγάλα αστικά κέντρα το ποσοστό της αύξησης αποδείχθηκε έτι υψηλότερο.
Η συγκεκριμένη τάση, όπως ήταν αναμενόμενο, αποτυπώνεται και στη δραστηριότητα των κατασκευαστικών ομίλων και του κλάδου εν γένει. Το 2011 και το 2012 υπήρξε ουσιαστική ενίσχυση στην οικονομική δραστηριότητα κατά 4,4% και 4,2% αντίστοιχα.
Ενα ακόμα κεφάλαιο, το οποίο αφορά τα οφέλη της Γερμανίας από την κρίση στην Ευρωζώνη, έχει να κάνει με τη μαζική εισροή κατηρτισμένου και άρτια εκπαιδευμένου εργατικού δυναμικού.
Εργαζόμενοι και εργαζόμενες από την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογολία κατευθύνθηκαν στη Γερμανία προς αναζήτηση εργασίας και προοπτικών. Βέβαια, σε δηλώσεις της, η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος είχε κάνει λόγο για το «αποτυχημένο πείραμα της πολυπολιτισμικότητας», αφήνοντας να εννοηθεί πως στη χώρα δεν είχαν διαμορφωθεί και οι πιο ευνοϊκές συνθήκες για μετανάστες.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά, κατά τους αναλυτές: στην πλειονότητά τους όσοι μετανάστευσαν δεν ήταν μουσουλμάνοι, ώστε να υπάρχει άμεση σύνδεση με την πολυπολιτισμικότητα.
Το 2012 οι μετανάστες ανήλθαν σε 370.000, έχοντας ως αποτέλεσμα την αύξηση του πληθυσμού μετά μία οκταετία συρρίκνωσης.
Με πληροφορίες από:
BLOOMBERG, REUTERS
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg