Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΗΠΑ: Ενοχος στενός συνεργάτης του Οσάμα μπιν Λάντεν - Τι λένε για τούρκους

Khalid al-Fawwaz in court
khalil al Fawaz


Ένας Σαουδάραβας, ο οποίος σύμφωνα με Αμερικανούς εισαγγελείς ήταν ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Οσάμα μπιν Λάντεν για τουλάχιστον δέκα χρόνια, κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη...


... μετά τη δίωξή του για τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των πρεσβειών των ΗΠΑ στην Κένυα και στην Τανζανία το 1998.

Ο Χάλιντ αλ Φαουάζ, 52 ετών, αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης μετά την καταδίκη του από το σώμα των ενόρκων. Η ποινή του θα ανακοινωθεί την 21η Μαΐου.

Ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Πριτ Μπαράρα δήλωσε ότι η απόφαση σηματοδοτεί την 10η καταδίκη ενός υπόπτου για την βομβιστική επίθεση της 7ης Αυγούστου 1998, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 224 ανθρώπους και τραυμάτισε άλλους 5.000.

Ο Φαουάζ δεν είχε κατηγορηθεί για τον σχεδιασμό των επιθέσεων. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς δρούσε για λογαριασμό του Οσάμα μπιν Λάντεν από το Λονδίνο, διανέμοντας ανακοινώσεις του στα μέσα ενημέρωσης και στέλνοντας εξοπλισμό σε μέλη της αλ Κάιντα στην Αφρική.

Ο Φαουάζ κατηγορήθηκε επίσης ότι διηύθυνε ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης της αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ότι συνέβαλε στη διοίκηση ενός πυρήνα της αλ Κάιντα στο Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένυας, που είχε συγκεντρώσει πληροφορίες για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία εκεί.

Ένας συνήγορος του Χάλιντ αλ Φαουάζ δήλωσε ότι ο πελάτης θα ασκήσει έφεση.

Ο Φαουάζ είχε συλληφθεί το 1998 στο Λονδίνο και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2012, έπειτα από μια μακρά νομική μάχη.

Nairobi embassy bombed in 1998
Nairobi


Περί Τουρκίας

Η μάχη ενάντια στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν αποτελεί προτεραιότητα για την Τουρκία, και αυτό διευκολύνει την προώθηση μέσω του εδάφους της των ξένων μαχητών με κατεύθυνση προς τη Συρία, δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζέιμς Κλάπερ.

Η Τουρκία «έχει άλλες προτεραιότητες και άλλα συμφέροντα», από το να εντείνει τη συμμετοχή της στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, δήλωσε ο Κλάπερ κατά τη διάρκεια ακρόασης ενώπιον της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

«Περίπου το 60% των ξένων μαχητών μεταβαίνουν στη Συρία μέσω της Τουρκίας», είπε ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ

Οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία δείχνουν ότι οι πολίτες δεν θεωρούν το Ισλαμικό Κράτος ως «κύρια απειλή» και οι ανησυχίες τους σχετίζονται περισσότερο με την οικονομία, ή το θέμα των Κούρδων είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

Ο Κλάπερ ωστόσο, ανέφερε ότι η «ωμή βαρβαρότητα» των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους με τους αποκεφαλισμούς ομήρων και την αποτρόπαια δολοφονία του Ιορδανού πιλότου έχει προκαλέσει «επίδραση» στην κοινή γνώμη της Μέσης Ανατολής.

«Νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη προθυμία να συνεργαστούν» με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος ιδίως όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών, είπε ο Τζέιμς Κλάπερ.

ΗΠΑ: Η καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους δεν είναι προτεραιότητα για την Τουρκία




Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg