Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Αβραμόπουλος για Πρόεδρος - «Ο κόσμος το ’χει τούμπανο και η κυβέρνηση κρυφό καμάρι»


Η υποψηφιότητα του Ελληνα επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος θα είναι ο 7ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, θεωρούνταν κλειδωμένη καθ’ όλη τη διάρκεια της πρώτης μετεκλογικής εβδομάδας.

Την αίσθηση αυτή είχε δημιουργήσει η πρώτη συνάντηση που είχαν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, μαζί με τη συμφωνία για τον σχηματισμό συμμαχικής κυβέρνησης, έδωσαν τα χέρια και για το πρόσωπο του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Αβραμόπουλος ήταν από καιρό φαβορί, ενώ η αναφορά στο όνομά του προκαλούσε προβληματισμό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

Οι γνωρίζοντες, άλλωστε, τα όσα παρασκηνιακά διημείφθησαν το τελευταίο διάστημα επιμένουν ότι ο νυν επίτροπος υπήρξε από τις αρχικές επιλογές που είχε κάνει η Κουμουνδούρου ήδη από τις αρχές φθινοπώρου έχοντας και τη σύμφωνη γνώμη των ΑΝ.ΕΛ., με τους οποίους είχαν συγκροτήσει μέτωπο για να προκαλέσουν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες με αφορμή την αδυναμία της προηγούμενης Βουλής να εκλέξει Πρόεδρο με την πλειοψηφία των 180 βουλευτών που χρειαζόταν τότε.

Η θερμή, εξάλλου, υποδοχή στο Πεντάγωνο που είχε κάνει ο κ. Αβραμόπουλος στον κ. Τσίπρα λίγο προτού μετακομίσει στις Βρυξέλλες ήταν, κατά πολλούς, ένα σαφές προμήνυμα για τις επερχόμενες εξελίξεις. Ενα προμήνυμα, μάλιστα, που δεν πέρασε απαρατήρητο, καθώς την ίδια περίοδο στην πολιτική πιάτσα κυκλοφορούσαν σενάρια για ανοίγματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κεντροδεξιά, με προσεγγίσεις είτε προς ανθρώπους του κ. Κώστα Καραμανλή αλλά και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό, είτε προς τον επίτροπο που είχε λάβει το χρίσμα και ανέμενε την τυπική μετακόμισή του στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Τα σενάρια για το «φλερτ»

Τα σενάρια για το φλερτ Αβραμόπουλου - Τσίπρα με φόντο το Προεδρικό Μέγαρο εντάθηκαν μόλις άνοιξαν πρόωρα, στις αρχές Δεκεμβρίου, οι διαδικασίες για την προεδρική εκλογή και ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πήρε την απόφαση να προτείνει τον πρώην επίτροπο και αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Σταύρο Δήμα. Στα πολιτικά παρασκήνια φούντωσαν τότε οι φήμες που ήθελαν τον ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει μετά τις εκλογές τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος, όπως λεγόταν, είχε εκμυστηρευτεί σε στενούς συνεργάτες του ότι «σύντομα θα χρειαστεί να επιστρέψουμε στην Αθήνα». Είχαν μάλιστα κυκλοφορήσει τότε φήμες ότι ορισμένοι από τους συνεργάτες του που μετακόμισαν μαζί του στις Βρυξέλλες είχαν επιλέξει να συνάψουν συμφωνίες μίσθωσης ακινήτων μόνο για μερικούς μήνες και όχι για ολόκληρη την πενταετία που διαρκεί η θητεία των μελών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Υπόγειος πόλεμος για το χαρτοφυλάκιο

«Γαλάζιοι» αξιωματούχοι έπνεαν μένεα για την εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η θέση του επιτρόπου και πολύ περισσότερο το χαρτοφυλάκιο της μεταναστευτικής πολιτικής «ανήκει στη Ν.Δ. και κακώς εκχωρείται από τον κ. Αβραμόπουλο στον ΣΥΡΙΖΑ σαν να είναι ιδιοκτησία του». Οι ίδιοι υποστήριζαν ότι η επιλογή του νυν επιτρόπου ήταν μια «εχθρική ενέργεια κατά της Ν.Δ.», με διπλό στόχο:

■ Να στριμώξει, από τη μια, την αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζοντάς την να σέρνεται πίσω από την πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. να προωθήσει στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ένα προβεβλημένο στέλεχος της αντίπαλης παράταξης, ενώ μπορούσε -έστω στη δεύτερη ή στην τρίτη ψηφοφορία- να επιβάλει τον οιονδήποτε υποψήφιο της αρεσκείας της.

■ Να εξασφαλίσει, από την άλλη, για λογαριασμό ενός υψηλόβαθμου στελέχους μεγαλύτερου κυβερνητικού κόμματος θέση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα με το ιδιαιτέρως σημαντικό χαρτοφυλάκιο του επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής το οποίο κατέχει ο κ. Αβραμόπουλος.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, για τη διαδοχή του Ελληνα επιτρόπου κινήθηκε δραστήρια ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος, ωστόσο, εκτιμάται ότι δύσκολα θα γίνει δεκτός από τον επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, καθώς είχε πρωταγωνιστήσει στην προ ολίγων μηνών πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής εναντίον του όταν ήρθαν στο φως καταγγελίες για το ειδικό φορολογικό καθεστώς εγκατάστασης των εταιρειών στο Λουξεμβούργο, του οποίου υπήρξε επί πολλά χρόνια πρωθυπουργός.

Αλλες πηγές, ωστόσο, θεωρούσαν ως επικρατέστερο διάδοχο του κ. Αβραμόπουλου το προβεβλημένο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητή Οικονομικών Γιάννη Μηλιό, ο οποίος, όπως λέγεται στα παρασκήνια της Κουμουνδούρου, προετοιμάζεται να μετακομίσει στις Βρυξέλλες και γι’ αυτό δεν έθεσε υποψηφιότητα στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές και δεν ενεπλάκη στην ονοματολογία για τη συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος.





Ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη

Στο τέλος, όμως, επικράτησε η άποψη ότι η Ν.Δ. δεν είχε περιθώρια να καταψηφίσει ένα δικό της στέλεχος.
Και πολύ περισσότερο να κοντράρει την κυβέρνηση σε μια, όπως ειπώθηκε, «χαμένη υπόθεση», καθώς ακόμη και αν δεν εκλεγόταν ο κ. Αβραμόπουλος από την πρώτη ψηφοφορία, που σε αυτή τη φάση απαιτεί 180 ψήφους βουλευτών, αυτό θα συνέβαινε στη δεύτερη, κατά την οποία αρκούν 151 ψήφοι.

Μπροστά στον κίνδυνο να διχαστεί η Νέα Δημοκρατία, ο κ. Σαμαράς, με την εισήγηση συνεργατών του, σήκωσε το ακουστικό του τηλεφώνου και συνομίλησε με τον κ. Αβραμόπουλο, ο οποίος του επανέλαβε ότι δεν έχει δεχτεί επίσημη πρόταση. Παρά ταύτα, ο τέως πρωθυπουργός τού ξεκαθάρισε ότι εφόσον προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αντίρρηση και θα δώσει θετική ψήφο στην υποψηφιότητά του.

Ετσι, εφόσον όπως όλα δείχνουν προταθεί από τα συγκυβερνώντα κόμματα, ο νυν επίτροπος μάλλον θα υπερψηφιστεί από πέντε κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΑΝ.ΕΛ. και ΠΑΣΟΚ) και θα συγκεντρώσει πιθανότατα 271 ψήφους βουλευτών, προσεγγίζοντας το ρεκόρ των 279 ψήφων με τις οποίες ξεκίνησε την πρώτη του θητεία το 2005 ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 Ανάλογα υψηλή αναμένεται να είναι και η επίδοση που μπορεί να πετύχει ο Κώστας Γαβράς εφόσον, όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες, αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη που ετοιμάζει η συγκυβέρνηση με την ψηφοφορία η οποία θα γίνει τη σημαδιακή ημερομηνία Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.




πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg