Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

NASA: «Εμπνευστήκαμε από το Star Trek»

Πέθανε ο Λέοναρντ Νιμόι, ο αγαπημένος Σποκ του Star Trek

«Τόσοι πολλοί από εμάς εμπνεύστηκαν από το Star Trek» γράφει το tweet με το οποίο η NASA αποχαιρέτισε τον Σποκ της θρυλικής σειράς επιστημονικής φαντασίας, Λέοναρντ Νιμόι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στα 83 του χρόνια.

Η φωτογραφία με την οποία συνοδεύει την ανάρτησή της η NASA είναι του 1976, από τα αποκαλυπτήρια του πρώτου διαστημικού λεωφορείου. Διακρίνονται τα βασικά μέλη του καστ, μεταξύ των οποίων (στο κέντρο) ο Λέοναρντ Νιμόι, καθώς και ο δημιουργός του Star Trek ΤΖιν Ροντενμπέρι.


Το πρώτο διαστημικό λεωφορείο ονομάστηκε Enterprise...

Η NASA αποχαιρέτισε με ένα tweet τον Λέοναρντ Νιμόι

Υπενθυμίζεται πως ο Λέοναρντ Νιμόι, πέθανε χτες σε ηλικία 83 ετών. Την είδηση του θανάτου του ανακοίνωσε η σύζυγός του Σούζαν Μπέι Νιμόι, μιλώντας στους New York Times.

Ο ίδιος είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο του 2014 μέσω Twitter, ότι έπασχε από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. «Σταμάτησα να καπνίζω πριν από 30 χρόνια. Όχι αρκετά σύντομα. Έχω χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια. Ο παππούς σάς λέει: Κόψτε το τώρα!» είχε γράψει.


Ο Λέοναρντ Νιμόι έγινε διάσημος μέσα από τον ρόλο του Σποκ, τον οποίο με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ερμήνευσε για σχεδόν μισό αιώνα. Έπαιξε τον εξωγήινο χαρακτήρα (μισός Βάλκαν, μισός άνθρωπος) σε σειρές, καρτούν, ταινίες, ενώ δάνεισε τη φωνή του σε βιντεοπαιχνίδια.

Εμφανίστηκε ακόμη και στην ταινία του Τζ.Τζ.Άμπραμς Star Trek Into Darkness (2013).

Ο Λέοναρντ Νιμόι γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1931 στη Βοστώνη από ουκρανούς γονείς εβραϊκής καταγωγής. Ο πατέρας του είχε κουρείο και η μητέρα του ήταν νοικοκυρά. Για την υποκριτική ενδιαφέρθηκε από πολύ μικρός. Αργότερα, κέρδισε υποτροφία και πήγε στην ομάδα Pasadena Playhouse.

Έκανε την πρώτη του εμφάνιση στην ταινία Queen for a Day σε ηλικία 20 ετών.

Η πρώτη του επαφή με την επιστημονική φαντασία ήρθε το 1952 με την ταινία Zombies of the Stratosphere.

Υπηρέτησε στον αμερικανικό στρατό από το 1953-1955 και εμφανίστηκε σε αρκετές τηλεοπτικές σειρές.

Η «επιβίβασή» του στο Enterprise του χάρισε φήμη και σταθερή δουλειά. Ο Λέοναρντ Νιμόι ήταν αυτός που σκέφτηκε την χειρονομία με το V και τη φράση «Live Long and Prosper» που έγινε σήμα-κατατεθέν του.

Δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος για τα μυτερά του αυτιά, αλλά ο δημιουργός της σειράς Τζιν Ροντενμπέρι τον έπεισε να τα φορέσει.

Είχε κερδίσει τρία Emmy για τον ρόλο του Σποκ, ένα για κάθε σεζόν της σειράς.

Μετά το τέλος της σειράς τον Φεβρουάριο του 1969, ο Νιμόι πήγε στις Επικίνδυνες Αποστολές.

Η επιτυχία του Star Trek οδήγησε τον Δεκέμβριο του 1979 σε μία ταινία και σε μία δεύτερη το 1982.

Έπαιξε στο Catlow με τον Γιούλ Μπρίνερ το 1971. Το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 1970 εμφανίστηκε σε τηλεοπτικές σειρές και ήταν υποψήφιος για Emmy το 1982 για τον ρόλο του στην τηλεταινία A Woman Called Golda. Στη διάρκεια της ίδιας δεκαετίας παρουσίασε και μία σειρά με ανεξήγητα φαινόμενα.

Είχε παίξει σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις, ανάμεσά τους στο Full Circle (1973) σε σκηνοθεσία Ότο Πρέμινγκερ.

Πιο πρόσφατα είχε εμφανιστεί στην σειρά επιστημονικής φαντασίας Fringe.

Ο πολυτάλαντος Νιμόι


Ο Λέοναρντ Νιμόι δεν υπήρξε, όμως, μόνο ηθοποιός. Ήταν, επίσης, φωτογράφος, σκηνοθέτης και συγγραφέας. Είχε σπουδάσει φωτογραφία και έργο του είχε εμφανιστεί σε γκαλερί και σε ειδικές εκδόσεις, ενώ έγραφε και ποίηση.

Μάλιστα, ο Νιμόι είχε σκηνοθετήσει το Ένα Μωρό για Τρεις, την κωμωδία με τον Τομ Σέλεκ, τον Στιβ Γκούτενμπεργκ και τον Τεντ Ντάνσον που έχει προβληθεί άπειρες φορές στην ελληνική τηλεόραση.

Είχε ασχοληθεί και με τη μουσική. Συνολικά, είχαν κυκλοφορήσει πέντε άλμπουμ, το πρώτο από τα οποία ήταν μουσική εμπνευσμένη από το... διάστημα.

Είχε παντρευτεί δύο φορές. Η δεύτερη σύζυγός του ήταν η Σούζαν Μπέι, ξαδέλφη του σκηνοθέτη Μάικλ Μπέι.

Έχει δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο και αρκετά εγγόνια.














Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg