Τα πρώτα σενάρια “αποσταθεροποίησης” της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ άρχισαν να δημοσιοποιούνται στο εξωτερικό. Σε ανάλυσή του το αμερικανικό think tank Stratfor αναφέρεται στα “σενάρια πτώσης” της κυβέρνησης.
Η ανάλυση:
Αν και μια πιο ήπια ρητορική επέτρεψε στο ΣΥΡΙΖΑ να προσελκύσει κάποιους ψηφοφόρους , οι διαφωνίες στο εσωτερικό του κόμματος δεν ειχαν ποτέ πραγματικά επιλυθεί. Κατά τη διάρκεια συνάντησης την Τρίτη του Υπουργικού Συμβουλίου για να συζητήσουν τις προτάσεις της Ελλάδας στο Eurogroup, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αρχηγός της αριστερής πλατφόρμας, φέρεται να επέκρινε την πρόταση της Αθήνας να μην αντιστραφεί η διαδικασία της ιδιωτικοποίησης των κρατικών εταιρειών και ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση τις επόμενες εβδομάδες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και το εθνικιστικό κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες, ελέγχουν 162 από τις 300 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Σε περίπτωση που μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ή των Ανεξάρτητων Ελλήνων καταψηφίσουν την κυβέρνηση, ο έλεγχος του Τσίπρα στο κοινοβούλιο θα τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο. Η Αριστερά Πλατφόρμα κατέχει περίπου 30 έδρες στο ελληνικό κοινοβούλιο, πράγμα που σημαίνει ότι η υποστήριξή τους είναι ζωτικής σημασίας για τον Τσίπρα.
Στην περίπτωση εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης, ο Τσίπρας θα πρέπει είτε να εγκαταλείψει ορισμένες από τις υποσχέσεις του προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή να ψάξει για άλλους εταίρους για να περάσει τα αμφιλεγόμενα μέτρα. Το κεντρώο κόμμα “ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ”, το οποίο έχει 17 έδρες, φαίνεται να είναι η πιο κατάλληλη επιλογή, αλλά και η δική του στήριξη θα ειναιι με όρους (κυρίως, για την διάσωση του ελληνικου χρέους και τη διατήρηση καλών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση). Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι απίθανο να ζητήσει στήριξη από τα μεγάλα κόμματα, συμπεριλαμβανομένης της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας και του κεντροαριστερού Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, καθώς η συνεργασία με την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή φαίνεται σχεδόν αδύνατη.
Η Ελλάδα αναμένεται να παρουσιάσει μια πιο ολοκληρωμένη λίστα των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ τέλη Απριλίου. Η έγκριση από τα ιδρύματα αυτά ειναι κλειδί στο να λάβει η Ελλάδα την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης της - περίπου € 7 δις ευρώ (7,9 δισεκατομμύρια δολάρια) που η Αθήνα χρειάζεται επειγόντως. Μετά την έγκριση των Εληνικών προτάσεων, την Τρίτη, το Eurogroup εξέδωσε ανακοίνωση καλώντας τις ελληνικές αρχές "να αναπτύξουν περαιτέρω και να διευρύνουν τον κατάλογο των μέτρων μεταρρύθμισης" μέχρι τον Απρίλιο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ έκαναν παρόμοιες δηλώσεις και ζητούν από την Αθήνα να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και δεσμεύσεις.
Αν η ανακοίνωση της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ ήταν αμφιλεγόμενη, η επιβολή του θα είναι ακόμη περισσότερο. Ακόμα και αν ο συνασπισμός του Τσίπρα ξεπεράσει τις διαφορές του, το Κοινοβούλιο θα πρέπει σύντομα να αρχίσει τη θέσπιση νομοθεσίας που συνδέεται με τις υποσχέσεις της Ελλάδας στο Eurogroup. Ο Τσίπρας θα είναι υπό πίεση να μην εισαγάγει ορισμένες από τις πολιτικές που η κυβέρνησή του μόλις εχει προτείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατι που θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επέκταση διάσωσης της Ελλάδας και τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg