Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Νέος γύρος εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία

 Στον απόηχο της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, ο Αντώνης Σαμαράς προχωρά στην ανασυγκρότηση του κομματικού μηχανισμού της Ν.Δ., αξιοποιώντας νέα πρόσωπα, την ώρα που κορυφαία στελέχη της παράταξης επιμένουν ότι τα ζητήματα αλλαγής ηγεσίας και σύγκλησης έκτακτου Συνεδρίου δεν έχουν κλείσει.

Ενώ εκκρεμεί ο ορισμός των δύο αντιπροέδρων στις θέσεις που κατείχαν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Σταύρος Δήμας, γεγονός που δεν αποτελεί θέμα προτεραιότητας για την ηγεσία της Λεωφόρου Συγγρού, σχεδιάζεται ταχύτατα το νέο οργανόγραμμα του κόμματος, με το όνομα της Ολγας Κεφαλογιάννη να ακούγεται για τη Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού και του Βασίλη Κικίλια, του Μάκη Βορίδη και άλλων βουλευτών της Β’ Αθήνας για καίριες θέσεις.

Στις συζητήσεις μεταξύ των γαλάζιων στελεχών είχε ακουστεί και το όνομα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τη θέση του αντιπροέδρου του κόμματος, ωστόσο όσοι συνομιλούν μαζί του λένε ότι δεν φαίνεται διατεθειμένος να δεχθεί μια σχετική πρόταση. Ο κ. Σαμαράς, εκτός από το άνοιγμα στα νέα στελέχη του κόμματος, αναμένεται να απευθυνθεί και σε εκείνους που τον αμφισβητούν άμεσα ή έμμεσα, με το αποτέλεσμα ωστόσο να είναι προδιαγεγραμμένο.
Επανήλθαν οι κορυφαίοι

«Με τη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, μπήκε τέλος στην εσωστρέφεια, καθώς έκλεισε και το θέμα της ηγεσίας και το θέμα του εκτάκτου Συνεδρίου», λένε τα μέλη της ηγετικής ομάδας της Λεωφόρου Συγγρού, ωστόσο οι δηλώσεις που έκαναν τα τελευταία εικοσιτετράωρα κορυφαία στελέχη της παράταξης, όπως ο Νίκος Δένδιας και η Ντόρα Μπακογιάννη, μόνο αυτό δεν δείχνουν.

Η πρώην υπουργός επανήλθε χθες και με συνέντευξή της στα «Παραπολιτικά FM» δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη να οδηγηθεί το κόμμα σε τακτικό Συνέδριο, ενώ για τη δική της στάση σημείωσε πως ήταν «πάντα παρούσα στην πρώτη γραμμή της μάχης για την ανασυγκρότηση της Ν.Δ.». «Η Ν.Δ. πρέπει να κάνει μια σοβαρή αυτοκριτική για το πώς έχασε τις εκλογές. Δεν την κάναμε ακόμη», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στον πρόεδρο της Ν.Δ., η κυρία Μπακογιάννη υπογράμμισε πως «πρέπει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς να πειστεί ότι πρέπει η Ν.Δ. να πάει σε Συνέδριο και να εκφραστεί η βάση του κόμματος. Εχω πει στον κ. Σαμαρά να μη φοβάται το Συνέδριο. Αν αντιληφθεί ότι θα τεθεί θέμα ηγεσίας και ότι ο ίδιος θα μείνει εκτός, τότε θα έχει την ευκαιρία να παραιτηθεί από πριν. Είναι αρκετοί οι βουλευτές που επιθυμούν να οδηγηθεί το κόμμα σε Συνέδριο κι όχι σε συνδιάσκεψη».

Σχετικά με τις δηλώσεις Δένδια, αλλά και άλλων κορυφαίων στελεχών ότι η Ν.Δ. κινδυνεύει να γίνει ένα ακροδεξιό κόμμα, η κυρία Μπακογιάννη σχολίασε πως «είναι σημαντικό να ξέρεις ποιο είναι το πρόγραμμα που θέλει να εφαρμόσει ένα κόμμα. Θα περίμενα με λίγο περισσότερο σεβασμό και ταπεινοφροσύνη να εκφράζει ο καθένας την άποψή του. Οταν κέρδισε τις εκλογές, ήταν “η μεγάλη Kεντροδεξιά, όταν εξέφρασε το Kέντρο, αλλά κάλυψε και όλο το χώρο της Δεξιάς. Αυτό περιμένω εγώ από τη μεγάλη Κεντροδεξιά. Δεν περιμένω να γίνουμε ένα κακέκτυπο άλλων κομμάτων. Η μεγάλη ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά δεν είναι ένα κόμμα που είναι ακραίo».

Στον αντίποδα, ο Β. Κικίλιας δήλωσε πως «η Ν.Δ. έχει αρχηγό. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», είπε, προτάσσοντας τη σωτηρία της χώρας. Μιλώντας στο «BHMA FM» σημείωσε πως «πρέπει να ιεραρχούνται τα πράγματα και η ιεράρχηση στο δικό μου αξιακό κώδικα είναι η εξής: πρώτα από όλα η χώρα, μετά η προσωπική αξιοπρέπεια, οι αρχές και οι αξίες του καθενός και μετά το κόμμα και οι προσωπικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος ο αρχηγός της Ν.Δ. το έθεσε το θέμα “εάν το πιστεύεις για τον εαυτό σου βγαίνεις και το λες” (για την ηγεσία). Ενδεχομένως λοιπόν αν δεν το πεις, δεν είσαι έτοιμος ή είσαι ανεπαρκής ή δεν πιστεύεις ότι έχεις στήριξη, την οποία πρέπει να έχεις».

Ο κ. Κικίλιας επανέλαβε ότι αυτή η κουβέντα «οδηγεί σε ένα δρόμο μίζερο και εσωστρεφή», ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, «δεν μ’ απασχολεί αν θα είναι Συνέδριο ή Συνδιάσκεψη. Με απασχολεί αν θα υπάρχει ρεαλιστική, πραγματική και ειλικρινής κριτική για αυτά τα οποία δεν κάναμε, μια στροφή».

Την άποψη ότι «ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έθεσε θέμα ηγεσίας» εξέφρασε στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM» ο Ευριπίδης Στυλιανίδης. Και ο πρώην υπουργός τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να κάνει προσπάθεια να συναντηθεί ξανά με την κοινωνία και να δει τι δεν έκανε καλά και απομακρύνθηκε από την επιλογή των ψηφοφόρων, ενώ ανέφερε πως η παραίτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι μια κίνηση με ισχυρή σημειολογία.

Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στην έντυπη μορφή του Ελεύθερου Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg