Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Ο ρόλος του FBI στη στρατολόγηση τριών τζιχαντιστών προτού συλληφθούν

Ερωτηματικά για τον ρόλο του FBI, και ειδικότερα ενός πληροφοριοδότη της αμερικανικής υπηρεσίας, στην επιχείρηση σύλληψης τριών επίδοξων τζιχαντιστών στις 25 Φεβρουαρίου θέτει το αμερικανικό περιοδικό New Yorker.

Την περασμένη Τετάρτη, το FBI ανακοίνωσε τη σύλληψη τριών ανδρών, οι οποίοι σκόπευαν να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους, γεγονός που αρχικά επιβεβαίωσε τους φόβους ότι ο εξτρεμισμός εξαπλώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και οι τρεις – ο 19χρονος Αχρίρ Σαϊνταχμέτοφ από το Καζακστάν, ο 24χρονος Αμπντουλρασούλ Χασάνοβιτς Τζουραμπόεφ από το Ουζμπεκιστάν και ο 30χρονος Αμπρόρ Χαμπίμποφ, επίσης από το Ουζμπεκιστάν - παραπέμφθηκαν σε δίκη με την κατηγορία της συνωμοσίας με στόχο την παροχή υποστήριξης στο Ισλαμικό Κράτος.


(Διαβάστε το αρχικό άρθρο ΕΔΩ)

Ενας από τους τρεις, ο Τζουραμπόεφ, είχε προηγουμένως περάσει το κατώφλι του FBI. Η υπηρεσία ωστόσο δεν τον είχε συλλάβει, έστω και αν κατά τη διάρκεια της ανάκρισης είχε ευθαρσώς δηλώσει ότι «θα σκότωνε τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα εάν του το ζητούσε το Ισλαμικό Κράτους ή θα τοποθετούσε αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά στο Κόνι Αϊλαντ, εάν του το επέβαλε το Ισλαμικό Κράτος».

Αυτό ακριβώς τουλάχιστον αναφέρεται στο περιεχόμενο της μήνυσης, όπως επίσης ότι ένας πληρωμένος πληροφοριοδότης του FBI είχε πολύ καιρό επαφές τόσο με τον Τζουραμπόεφ όσο και με τον συγκάτοικό του Σαϊνταχμέτοφ. Ο ίδιος ο πληροφοριοδότης είχε επίσης αγοράσει ένα αεροπορικό εισιτήριο για να ταξιδεύσει μαζί τους στη Συρία.

Σύμφωνα με τον New Yorker, δύο είναι τα πιθανά σενάρια: είτε ότι οι δύο άνδρες είχαν ήδη ριζοσπαστικοποιηθεί και αργά ή γρήγορα θα περνούσαν ούτως ή άλλως στην πράξη είτε ότι ο πληροφοριοδότης μπήκε στη ζωή τους για να τους βοηθήσει να σχεδιάσουν αυτό που δεν μπορούσαν να κάνουν μόνοι τους: το ταξίδι τους στη Συρία.

Το Intercept πάλι, το on line περιοδικό του Γκλεν Γκρίνγουολντ, του αμερικανού δημοσιογράφου, ο οποίος αποκάλυψε σε συνεργασία με τον Εντουαρντ Σνόουντεν το εύρος των αμερικανικών και βρετανικών παρακολουθήσεων, είναι κάθετο.

«Είναι αποδεδειγμένο ότι ο πληροφοριοδότης - υπό τις οδηγίες του FBI, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα – βοήθησε τους δύο άνδρες να κατευθυνθούν προς την τρομοκρατία. Αντί να τους αποθαρρύνει, ο πληροφοριοδότης είχε φθάσει στο σημείο να βλέπει βίντεο με τον 19χρονο Σαϊνταχμέτοφ και τον βοήθησε να ετοιμάσει τα χαρτιά του για το ταξίδι».

Το Intercept επικαλείται μία συγκεκριμένη έρευνα του περιοδικού Mother Jones και του Πανεπιστημίου του Berkeley, το 2011, σύμφωνα με την οποία από τα περίπου 508 άτομα τα οποία βρίσκονταν αντιμέτωπα με κατηγορίες για τρομοκρατία μετά την 11η Σεπτεμβρίου σχεδόν τα μισά έκαναν λόγο για βοήθεια από πληροφοριοδότες, με κίνητρο τις περισσότερες φορές τα χρήματα.

Μοχάμεντ Εμουάζι

Υπό στενή παρακολούθηση έχουν θέσει οι Αρχές του Κουβέιτ τους συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι, του Λονδρέζου που φέρεται ότι είναι ο «Τζιχάντι Τζον», αναφέρει σε δημοσίευμά της την Κυριακή η τοπική εφημερίδα Al Qabas.

Μέλη της οικογένειας του Εμουάζι, ο οποίος αναγνωρίσθηκε από μέσα ενημέρωσης και ειδικούς ως ο τζιχαντιστής που εμφανίζεται σε πολλά βίντεο αποκεφαλισμών δυτικών ομήρων της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, ζουν και εργάζονται στο Κουβέιτ και έχουν κι αυτά, όπως και ο ίδιος, τη βρετανική υπηκοότητα, υποστηρίζει η εφημερίδα.

«Οι υπηρεσίες ασφαλείας έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για να τους παρακολουθούν 24 ώρες το 24ωρο», γράφει η Al Qabas, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει πόσοι συγγενείς του Μοχάμεντ Εμουάζι βρίσκονται στο Κουβέιτ.

Αλλη εφημερίδα, η Al Rai, επικαλούμενη πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, αναφέρει πως ο πατέρας του ύποπτου τζιχαντιστή, ο Τζάσεμ Αμπντελκάριμ, ο οποίος έχει επίσης τη βρετανική υπηκοότητα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Κουβέιτ και θα κληθεί σύντομα από τις Αρχές.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο Μοχάμεντ Εμουάζι είναι ιρακινής καταγωγής και γεννήθηκε στο Κουβέιτ. Τα μέλη της οικογένειάς του είχαν ζητήσει, ως απάτριδες, την κουβεϊτιανή υπηκοότητα.

Μετά την αναχώρησή του από τη Βρετανία, ο Εμουάζι επισκέφθηκε επανειλημμένα το Κουβέιτ, για τελευταία φορά το 2010. Είχε αφιχθεί στις 18 Ιανουαρίου 2010 και είχε παραμείνει στη χώρα μέχρι τις 26 Απριλίου. Τότε είχε πάει στο Κουβέιτ από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και είχε ζητήσει βίζα χρησιμοποιώντας το βρετανικό διαβατήριό του.

Το 2014 ωστόσο του είχε απαγορευθεί η είσοδος στο Κουβέιτ επειδή το όνομά του είχε συνδεθεί με μια «τρομοκρατική» επίθεση στη Βρετανία, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Δημοσίευμα του βρετανικού Observer συνδέει τον λεγόμενο δήμιο Τζον με τις βομβιστικές επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου το 2005. 






πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg