«Κανείς δεν θέλει να αφήσει «τα αποτυπώματά του στο φονικό όπλο», όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters σε ανάλυσή του, που έχει ως εξής:
«"Χρεοκοπούμε". "Όχι, δεν χρεοκοπείτε". "Μας πνίγετε". "Όχι, δεν σας πνίγουμε". "Μας χρωστάτε από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο". "Σας δώσαμε ήδη".
Το παιχνίδι του δειλού μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της μετατρέπεται σε έναν φαύλο κύκλο απόδοσης ευθυνών, καθώς η Αθήνα πλησιάζει πιο κοντά στην χρεοκοπία, χωρίς να φαίνεται στον ορίζοντα κάποια συμφωνία για την καταβολή χρημάτων έναντι μεταρρυθμίσεων.
Οι πολιτικοί ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρώπης και οι έλληνες πολιτικοί συμφωνούν μόνο σε ένα πράγμα: Εαν η Ελλάδα καταρρεύσει, δεν θέλουν να υπάρχουν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα στο όπλο του εγκλήματος.
Αν η Αθήνα ξεμείνει από ρευστό και χρεοκοπήσει τις επόμενες εβδομάδες, όπως φαίνεται όλο και πιο πιθανό, κανένας δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι έσπρωξε τη χώρα στον γκρεμό, ή ότι δεν προσπάθησε να τη σώσει.
Η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας έχει ήδη αναγνωρίσει τον "ένοχο" της επιλογής της - τη Γερμανία, τον βασικό πληρωτή της Ευρώπης, που κατηγορείται ότι επέβαλε τοξικές πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα, προκαλώντας "ανθρωπιστική κρίση".
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ετοιμάζουν το έδαφος να κατηγορήσουν τη νέα ελληνική κυβέρνηση του Τσίπρα ότι με αλαζονικό τρόπο εμπόδισε και απέτυχε να ανταποκριθεί σε υποχρεώσεις και ότι απέφυγε σκληρές επιλογές την ώρα που καίγονταν η Αθήνα.
"Κάνουμε ότι μπορούμε για να σώσουμε την Ελλάδα από το εαυτό της, όμως στο τέλος, από αυτήν εξαρτάται", είναι το μήνυμα που στέλνουν Βερολίνο, Βρυξέλλες και τα κεντρικά γραφεία του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.
Ο Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Βαρουφάκης προσπάθησαν στην αρχή να δημιουργήσουν μια συμμαχία κατά του Βερολίνου, μέσω επισκέψεών τους σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Βρυξέλλες και σε ειδησεογραφικά στούντιο μετά την εκλογή τους. Δεν βρήκαν συμμάχους εκτός των media.
Ο Τσίπρας ζήτησε από το Βερολίνο τις γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο. Το Βερολίνο απάντησε ότι τα θέματα αυτά έχουν λυθεί στο παρελθόν.
Η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει εκφράσει προσεκτικά καλή πρόθεση και προσπάθησε να χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με τον Τσίπρα, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στους όρους μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές, που περιλαμβάνουν περικοπές στις συντάξεις και μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.
"Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποτραπεί το ενδεχόμενο η Ελλάδα να μείνει από χρήμα", δήλωσε μετά τις συνομιλίες της με τον έλληνα πρωθυπουργό την προηγούμενη εβδομάδα. "Από την πλευρά της Γερμανίας, είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε όλη τη στήριξη που ζητείται από εμάς. Βεβαίως όμως θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις", πρόσθεσε.
Οι επενδυτές ήλπιζαν προς στιγμήν πως η δέσμευσή της αυτή ίσως να αποτελούσε ένα σημείο καμπής, παρόμοιο με την δέσμευση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι το 2012 να κάνει "ότι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ".
Τα σχόλια της Μέρκελ όμως μπορούν επίσης να ερμηνευθούν ως μια άσκηση προληπτικής αποφυγής ανάληψης ευθύνης. Σε αντίθεση με τον Ντράγκι, δεν είπε ποιος θα πρέπει να κάνει τα πάντα ώστε να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι ξεκάθαρα επιφυλακτικός ως προς το αν η Αθήνα μπορεί να αποφύγει την έξοδο από την ευρωζώνη.
Εξοργισμένοι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέστησαν σαφές πως απέχουν πολύ από την επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα, απέρριψαν την έκκληση του Βαρουφάκη για παροχή ρευστότητας ως αντάλλαγμα για μερική μεταρρύθμιση και του είπαν πως δεν συζητούν καν μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση και ελάφρυνση χρέους μέχρις ότου η Ελλάδα υπογράψει και εφαρμόσει ένα πλήρες πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Αν και οι ηγέτες της Ελλάδας επιμένουν πως η Ευρώπη πρέπει να υποχωρήσει και να σεβαστεί τη δημοκρατική βούληση του ελληνικού λαού, οι πιστωτές της χώρας απαντούν πως και αυτοί έχουν δημοκρατικές εντολές από τους ψηφοφόρους τους.
Ο κ. Βαρουφάκης λέει, οι χώρες της ευρωζώνης δεν δάνεισαν όλα αυτά τα χρήματα για να σώσουν την Ελλάδα, αλλά για να προστατεύσουν τις δικές τους τράπεζες, οι οποίες είχαν δανείσει απερίσκεπτα στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.
Ανοησίες, λένε οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης. Οι τράπεζες αυτές υπέστησαν απώλειες το 2012 όταν έγινε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προς τους ιδιώτες ομολογιούχους.
Ο Βαρουφάκης έχει διευρύνει τον κύκλο των ευθυνών, περιλαμβάνοντας και την ΕΚΤ, την οποία κατηγορεί ότι «προκαλεί ασφυξία» στην Ελλάδα στερώντας ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες και περιορίζοντας σοβαρά τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους προς την κυβέρνηση.
Αυτό προκάλεσε την αγανακτισμένη απάντηση του προέδρου της ΕΚΤ, ο οποίος δήλωσε στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο πως η στήριξη της Κεντρικής Τράπεζας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε περίπου 110 δισ. ευρώ, όμως της απαγορεύεται δια Συνθήκης να χρηματοδοτεί κυβερνήσεις.
Για εβδομάδες, έλληνες αξιωματούχοι λένε στους εταίρους τους στην ευρωζώνη πως έχουν ξεμείνει από λεφτά, βρίσκουν όμως έξτρα λεφτά για να καταβάλουν την επόμενη δόση από το δάνειό τους. "Έχουν φωνάξει 'λύκος' τόσες φορές που όταν πράγματι θα χρεοκοπήσουν κανένας δεν θα τους πιστεύει", δήλωσε ευρωπαίος διαπραγματευτής, ο οποίος θέλησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του.
Πηγές εκ των έσω λένε πως η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη να μην είναι ο θεσμός που θα "τραβήξει την πρίζα". Αν θεωρήσει πως δεν μπορεί να υποστηριχθεί πλέον η στήριξη προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ζητήσει πολιτική απόφαση από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
"Δεν είναι κάτι που θα πρέπει να αποφασίσουν οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες", ανέφερε πηγή του Ευρωσυστήματος.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θέλει να κρατήσει το χέρι του Τσίπρα μέχρι την τελευταία στιγμή, ελπίζοντας πως θα επιβάλει μια δυσάρεστη συμφωνία οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ πριν είναι πολύ αργά.
Για τον Γιούνκερ, έναν από τους "πατέρες" του ενιαίου νομίσματος, η αποχώρηση μιας χώρας από την ευρωζώνη θα αποτελεί ένα σοβαρό πλήγμα στην παγκόσμια θέση του μπλοκ και θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο, ενθαρρύνοντας τους επενδυτές να σπεκουλάρουν για άλλα κράτη μέλη σε μελλοντικές κρίσεις.
Ακόμα και αν παραμείνει στην ευρωζώνη, κήρυξη χρεοστασίου της Ελλάδας προς άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ή προς την ΕΚΤ θα μπορούσε να είναι μια από τις πιο πικρές στιγμές στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εν μέσω αμοιβαίων αντεγκλήσεων για τους κατεστραμμένους καταθέτες της Ελλάδας και τους εξαπατημένους φορολογούμενους της Ευρώπης, ορισμένοι φοβούνται διαδηλώσεις από έλληνες συνταξιούχους ή ασθενείς νοσοκομείων και βίαια επεισόδια στην Αθήνα».
Αν συμβεί, θα υπάρξουν πολλές κατηγορίες, όμως κανένας δεν θα αναλάβει την ευθύνη
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg