Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Οι συμβιβασμοί, έχουν και τα όριά τους...

Οι πιέσεις από πολλές πλευρές προς την κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές είναι αφόρητες.

Ανεξάρτητα από τα όποια καίρια λάθη στρατηγικής έγιναν από την ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε όσες υποχωρήσεις μπορούσε και μπορεί να υποστηρίξει πολιτικά και ιδεολογικά.

Ας μη ζητάνε όλοι, εντός και εκτός χώρας, την πλήρη ταπείνωση ενός πρόσφατα εκλεγμένου Πρωθυπουργού και μιας νεοεκλεγμένης κυβέρνησης.

Είναι παράλογο και άκρως επικίνδυνο με προφανείς μελλοντικές συνέπειες, που καλό είναι να αναλογιστούμε!

Αναμφίβολα μπορεί κανείς να επισημάνει πολλές παραλείψεις στην διαπραγματευτική στρατηγική της κυβέρνησης.

Αντικειμενικά όμως, ο Πρωθυπουργός, παρά τις όποιες επιθέσεις δέχεται από πολλές πλευρές, έπαιξε δυνατά, όσο μπορούσε το…«χαρτί της αντίστασης».

Μην παραλείπουμε ότι οι συμφωνίες είναι δύσκολες όταν υπάρχει έλλειψη αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Και οι πιστωτές έδειξαν πολλές φορές, και τα προηγούμενα χρόνια, ότι δεν είχαν και δεν έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση που επιδίωξε από την αρχή μια έντιμη και ειλικρινή συμφωνία.

Για να μην επέλθει πλήρες αδιέξοδο, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να κάνει και άλλες μικρές όμως υποχωρήσεις εάν πρέπει για να μην υπάρξει πλήρες αδιέξοδο. Ας κάνει την ύστατη κίνηση εάν απαιτείται.

Οφείλει όμως παράλληλα να θυμάται ότι η πλευρά των πιστωτών μπορεί να ερμηνεύσει μια μεγάλη παραχώρηση ως ένδειξη πως η ελληνική κυβέρνηση είναι σε θέση να υποχωρήσει και άλλο.

Ακούσαμε τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνέντευξή του να αναφέρεται στην παραπλανητική στάση των εταίρων και ακολούθησε η προκλητική τοποθέτηση του Ντάισελμπλουμ ότι «παίξατε και χάσατε».

Πολλοί σχολιάσανε με μεγάλη ευκολία αρνητικά τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος όντως έκανε λάθος δεχόμενος προφορικές διαβεβαιώσεις.

Υπάρχουν όμως και οι ειδικοί των διαπραγματεύσεων που σημειώνουν στα σχετικά εγχειρίδια που δεν είναι σίγουρο ότι τα γνωρίζουν τα «λευκά κολάρα» των «θεσμών»: «Να είστε πρόθυμοι να αποχωρήσετε από τις διαπραγματεύσεις.
Εάν η άλλη πλευρά έχει ένα καθαρό πλεονέκτημα στην επίτευξη μιας συμφωνίας, θα είναι λιγότερο αυταρχική εάν γνωρίζει ότι με τη συμπεριφορά της ρισκάρει να μην υπάρξει συμφωνία»!

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο πιο οριακό σημείο από το 2010, όταν η χώρα εισήλθε στο μηχανισμό στήριξης και η τρόικα πάτησε το πόδι της στην Ελλάδα.

Και η πλευρά των πιστωτών με τις απαιτήσεις και τη συμπεριφορά της ρισκάρει να μην υπάρξει συμφωνία, ενώ η ελληνική προσπάθεια δεν ενισχύεται και εκ των έσω με διάφορες φωνές που ακούγονται δεξιά και αριστερά.

Ας αφεθεί η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση, χωρίς νουθεσίες και χαρακτηρισμούς και ας υποστηριχθεί και από τις εγχώριες δυνάμεις, στα πλαίσια μιας έντιμης και εθνικά υπεύθυνης στάσης.

Η ελληνική κυβέρνηση παρά τις πιέσεις δεν πρέπει να δεχθεί την πλήρη ταπείνωση, αλλά την επίτευξη μιας ειλικρινούς συμφωνίας, ακόμα και με ορισμένες άλλες υποχωρήσεις που δεν θα ξεθωριάζουν όμως τις «κόκκινες γραμμές» της.

Μια βασική αρχή στις διαπραγματεύσεις είναι ότι δέχεσαι να μοιράσεις τη διαφορά μόνο μετά από αρκετούς γύρους συζήτησης.

Και η ελληνική πλευρά οφείλει να φέρει μια συμφωνία που δεν θα ενισχύει το θεώρημα: «win-lose», αλλά θα είναι «win-win» και για τις δυο πλευρές για να λήξει η μεγάλη εκκρεμότητα.

Ένας συμβιβασμός χωρίς νικητές και ηττημένους.

Εξάλλου το μυστικό της Ευρώπης ήταν το λεγόμενο ισοζύγιο μηδενικού αθροίσματος ή πιο απλά συμβιβασμός χωρίς νικητές και ηττημένους.
Μήπως το έχει ξεχάσει η δημοκρατική Ευρώπη;







Πηγή
Άρης Ραβανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παράκληση να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
HELLAS 2 NEWS blogg